MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2006
Format Albumi
Vrsta Garage rock / Indie rock / Post-punk
Dodano Utorak, 19 Travanj 2011
Žanr Indie
Length 40:56
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2006
Država UK
Etiketa Domino Records / Dancing Bear
Edition details Producenti: Jim Abbiss i Alan Smyth.
Tags

Review

Izašao je. Najiščekivaniji debi album u povijesti popularne glazbe je tu. Čekali su ga više no što Izraelci čekaju pravog Mesiju ili što veliki humanist Kim Yong-Il čeka novi film o Jamesu Bondu.

Sheffieldska četvorka na čelu s mladim (i to doslovno devetnaest godišnjim) Alexom Turnerom potukla je sve rekorde prodaje. Postali su službeno najprodavaniji debi album i potukli dosadašnje doajene lošeg brit-popa, Oasis, i njihov prvi album Definetly Maybe iz tamo daleke 1994. godine. Album naslova Whatever People Say I Am, That's What I'm Not donosi prljavu produkciju i pjesme o besparici, barenju i kurvama sa kojima se svaki prosječni srednjoškolac i student mogu poistovjetiti. Dobro, na kurvama još nisam bio.
 
Izašli su na naslovnici londonskoga Timesa, proglašeni su većima od Beatlesa, imali su singl broj jedan bez objavljenog albuma (I Bet That You Look Good On The Dance Floor) i frontmen im je proglašen najcool osobom godine od strane New Musical Expressa, također bez objavljenog albuma. Kako? Zasigurno se pitaš cijenjeni čitatelju kojem su diskografskom vragu prodali duše i koliko su guzica morali polizati na tom putu? Za guzice ne znam ali vrag se zove Internet Osobno. Mreža svih mreža odigrala je ulogu najboljeg promotora i to za kriminalno male novce.

Arctic Monkeys postavili su demo snimke na svoj site, a usmena predaja i povjerenje u prijateljev i/ili prijateljičin glazbeni ukus učinili su svoje. Doduše malo je pomogla i činjenica da su potpisali za Domino Recording, matičnu etiketu samih Franz Ferdinand. Da li sama činjenica da je neki bend na određenoj etiketi uvjetuje kvalitetu? Da li je Bruce Lee još uvijek živ i trenira pripadnike ATJ Lučko? Ne nužno, pogledajte samo etiketu Sub Pop koja je izdala pola grunge scene iz Seattlea od kojih se, osim Bleach od Nirvane i prvog albuma od Mudhoney nitko živ i ne pamti.

Album je i više nego solidan sa jakim singlovima poput When The Sun Goes Down i Fake Tales Of San Francicso no bojim se da će ih ovakav uspjeh uništiti. Velika Britanija ima tradiciju svoje bendove izdizati u nebesa, ali ih i istom žestinom pokopati nazad u blato. Nadam se da se centar za ravnotežu u mladog Alexa Turnera razvio do kraja.

 

Antonio Hadrović

Hits 814
Arctic Monkeys Albumi Kronologija Favourite Worst Nightmare » Favourite Worst Nightmare

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42