MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Srpanj 2020
Format Albumi
Vrsta Blues rock / Classic Rock
Dodano Nedjelja, 04 Listopad 2020
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2020
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 6072354
Edition details objavljeno: 16. 7. 2020.; snimano: Vintage Industrial Bar, Zagreb, 28.11.2018.
Tags Croatia Records Vedran Božić Rock Masters

Review

Postoje cover bendovi koji sviraju, dakle, stvari drugih i to rade uistinu dobro. No, Vedran Božić i Rock Mastersi učinili su nešto potpuno drugačije: glazbu legendarnih Creamovaca prezentirali su i učinili je apsolutno i potpuno... svojom! Kako je to moguće? I je li uopće tako nešto moguće? Moram priznati da sam i sam ostao potpuno zatečen upravo tom istinom i poimanjem stvari. Jesam li ja to nešto pobrkao? Moguće, ali teško jer ipak imam određeno iskustvo, ipak imam nekog pojma o ovome što pišem. No, dragi moji čitatelju, upravo se to i dogodilo i da odmah znate, izuzetno sam sretan zbog toga!

Čitajući mnoge tekstove o ovom izdanju iz radionice Croatia Records prošlog mjeseca, možda će mnogi zaključiti da se radi samo o nekoj vrsti odrađenog "posla", bez puno emocija i prijenosa svog osobnog doživljaja onog što se slušalo i nekako priznajem da me to pomalo smeta. Naime, malo je takvih "stručnih recenzenata" koji će vam prenijeti svoje osjećaje jer nekako to nije u trendu. Stoga sam odlučio da ovaj osvrt uvrstim u rubriku Iz∠SLUŠATELJA i da vam pokušam predati svoje osjećaje i reakcije koje je polučilo CD+DVD izdanje "Planet Cream Live At Vintage Industrial Bar, Zagreb". Diskovi se zapravo razlikuju samo u dvije pjesme, ali ako ih paralelno slušate i gledate bit će vam jasno da jedan bez drugog nije kompletan ugođaj. Osobito zbog pjesme "Toad', ali tome malo kasnije...

Ovo će izdanje, siguran sam, mnoge ostaviti kratkog daha. Pred nama je doista gomila pjesama Creamovaca, ali izvedenih u osobnom stilu Rock Mastersa. Jednostavno ubitačna ritam sekcija Adonis Dokuzović (bubnjevi) i Tomas Krkač na bas gitari stvaraju nevjerojatno istančan "background" za gitaru i vokal Vedrana Božića. Ova ubitačna trojka u potpuno svom filmu izvode glazbeni opus Creamovaca. To kompletnom materijalu daje tu jednu novu autorsku notu i to je ključni detalj koji ih u potpunosti izuzima iz velike gomile bendova te branše. Ovakvi iskusni i vrsni glazbenici mogu istu glazbenu priču prezentirati na više načina: jedan je svirati sve "točno" bez imalo osobnosti ili to isto činiti na način da svojoj glazbenoj priči dajete svoju glazbenu teksturu i tada će ponuđeni sadržaj potpuno drugačije zvučati. Upravo je to audio i video produkcijom učinio Vedran Božić.

U rujnu 2013. u zagrebačkom Vintage Industrial Baru održan je koncert posvećen Jimiju Hendrixu i tonski zapis s 21 pjesmom dvije godine kasnije donosi nam Croatia Records. Novi koncert na istom mjestu 28. 11. 2018. Vedran Božić & Rock Masters posvetili su Creamu i ponovno nakon dvije godine Croatia Records objavljuje i taj audio i video zapis.

Creamovci kao istinska supergrupa doslovno je promijenila poimanje i stavove mnogih poznatih rokera, od Rogera Watersa do Jimmyja Pagea. Došlo je vrijeme da se brojne stvari promijene kada je u pitanju rad i djelovanje mnogih otočnih nadolazećih velikih i legendarnih bendova šezdesetih godina prošloga stoljeća. No, o svemu, naravno, puno više i detaljnije možete pročitati u pripadajućoj knjižici ovog izdanja koje potpisuje Siniša Škarica.

Vedranu su se na ovom koncertu pridružili ponovno Tomas Krkač na basu, te Adonis Dokuzović za bubnjevima. Svakako treba spomenuti gosta, poznatog svirača usne harmonike Tomislava Golubana u blues standardima “Take It Back”, “Rollin’ and Tumblin’” i “Spoonful”, gdje je svojom svirkom dao taj posebni bluesy štih.

A nitko od nas koji poznajemo ovu glazbenu priču nije očekivao tako nešto. Uspoređujući proteklo izdanje nazvano "Planet Hendrix " osjeća se i čuje bitna razlika. No, prije svega tko se zapravo usuđuje uopće na takav način pristupati glazbenom opusu ovakvih velikana svjetske rock scene?

Eric Clapton jedini je još uvijek prisutan na sceni. Naravno, on je i jedini meritoran pričati ili svjedočiti o bilo čemu vezano uz Creamovce. Osobno, istinski vjerujem da bi i on sam bio itekako zadovoljan snimljenim sadržajem.

A moja malenkost, kao pasionirani poklonik moderne glazbe, cijelu ovu glazbenu priču doživio sam vrlo osobno. Zašto? Prvo jer se radi o live snimkama, tu nema neke posebne formule. Morate biti opaki svirač, kompletan glazbenik kako biste na pravi način prezentirali svoju glazbenu osobnost i posebnost! Da, možda je "Planet Hendrix" bio više "deal", dok je

"Planet Cream" više "furka". Naime, takav imam osjećaj, jer ova trojka nije samo puki prezenter glazbenog opusa Creamovaca. Vedran Božić & Rock Masters itekako iskreno i nadasve osebujno izvode provjerene uspješnice, koje su znalački prije više od 50 godina stvarali i snimali Jack Bruce, Ginger Baker i Eric Clapton.

Pored sjajnih izvedbi provjerenih pjesama tu je i šest skladbi s njihovog ponajboljeg albuma "Disraeli Gears", a već to govori puno o njihovom pristupu glazbenom opusu legendarnih Cramovaca.

Taj i takav pristup najbolje se ogleda u pjesmi "Toad", gdje Adonis Dokuzović pokazuje i potom vrlo plastično opisuje ovu glazbenu priču sljedećim riječima: "Sve što najviše u glazbi volim, moje poimanje sviranja bubnjeva, kao i glazbenici s kojima sam to želio ostvariti, nalazi se na ovom CD/DVD-u, koji je upravo izašao u izdanju Croatia Records."

U glazbenoj ponudi Creamovaca za mene osobno nema tajni, tim više veselim se svakoj odsviranoj noti, koju ovako osobno i nadahnuto izvodi ova sjajna ekipa.

Je li to najbolje od najboljih? Meni svakako jest! A vama?

Mladen Lončar - Mike

Hits 2395
Planet Hendrix « Planet Hendrix Vedran Božić Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski