MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Keepers of the Light


Bookmark

Data

Released Siječanj 2022
Format Albumi
Vrsta / Blues rock / Psychedelic rock
Dodano Srijeda, 19 Siječanj 2022
Žanr Pop-Rock
Length 1:21:10
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2022
Država Globalno
Etiketa Bandcamp
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 1.1.2022.
Tags Blue Rising Sun

Review

Uopće nije bitno jesu li Blue Rising Sun sami napravili vremenski stroj ili su imali sreće pronaći ga. Bitno je da njegove koordinate nisu namjestili za odlazak u budućnost, već u 70-te godine kada su se kovale najbolje svjetske rock avanture. Pa je shodno tome i njihova glazba na tom tragu.

Trio Blue Rising Sun dolaze iz Hallea (Njemačka) i ovo im je prvijenac kojeg prezentiraju s očitim ponosom. Rekao bih, s opravdanim razlogom.

Bend oformljen 2010. u trenutnom sastavu djeluje od 2017: Philip Konopatzki (vokal, bas - omiljeni glazbenici su mu Snarky Puppy, Tedeschi Truck Band, Pina Palladino); Carl Friederich Csongar (gitara - voli slušati Fernanda Molinarisa, Eskimo Callboy i Polyphiu); te Felix Ficher (bubnjevi - obožava Spin Doctors, Limp Bizkit), a posebne inspiracije pronalazi u radovima suvremenih bubnjara poput Robert „Sput“ Searighta i Larnell Lewisa ( oba iz vanzemaljske skupine Snarky Puppy).

Slušanje i valoriziranje rada benda poput Snarky Puppy sugerira da Blue Rising Sun gradnju svoje glazbene budućnosti ne prepuštaju slučaju unatoč dijametralnoj različitosti u odabranim stilovima. Očito je da izvanredna svirka Michael Leaguea i njegove ekipe izvanrednih glazbenika stimulativno djeluje na njihov retro izričaj, što se očituje kroz kvalitetu svirke.

U vremenima niskih očekivanja Blue Rising Sun dokazali su da prošlost nije mrtva, potvrdivši kroz uspješnu mješavinu prog zvukova poznatu misao „rock'n roll will never die“.

Njihove pjesme nastaju kroz uzajamni jamming kojom prilikom se kristaliziraju pravci koji se daljnjim aranžiranjem pretvaraju u zanimljive finalne proizvode.

Obzirom na odabrani stil nije čudno da su na njega utjecala imena poput Led Zeppelina, Pearl Jam, Jimy Hendrixa, John Mayer Trio, Richie Kotzen (svirao u bendovima Poison i Mr.Big), Guthrie Govan (engleski gitarist poznat po radu sa bendom The Aristocrats), Tim Henson, Ravi Shankar.

Elementarnoj tročlanoj postavi za uspjeh nužna je sinergija kao i kvaliteta, u njihovom slučaju apsolutno je uspostavljena konjugacija između njihovih instrumenata, ni za trenutak nema mjesta prosjećnosti, dominira bespoštedna instrumentalna imaginacija. Svjetla pozornice nisu apsolutno usmjerena na stožerni instrument – gitaru, koja je ponekad na „prljavoj“ margini zbog svojih distorzija; svojih 5 minuta zaslužuju čvrstom, aktivnom i maštovitom svirkom Philip i Felix. Iako nisu ogrnuli plašt promjena, kroz postojani balans i kontrolu napravili su vrlo dobro djelo.

Njihova propulzija ne gubi na intezitetu u gradnji nepredviđene maštovitosti i improvizacija potkrepljenim čvrstom karakterom sa definiranim ciljem koji se očituju iz pjesme u pjesmu. Jer šetnja među njihovim eksponatima nikada ne prelazi u dosadu.

Nerijetko je prisutno pametno razbijanje tempa i ritma unutar kompozicije bez gubljenja interesa za slušanje ili odvlačenja pažnje.

Otvarajuća „Tide“ svojim gitarskim akordima, solom, pa donekle i vokalom vraća me u trenutke otkrivanja magije Jimyja Hendrixa, sa nedvojbenim asocijacijama na jednu od meni njegovih najdražih „All Along the Watchtower“.

„One“ svojim inicijalnim plavim notama postepeno prerasta u nezadrživu bujicu kompetentne svirke cjelog benda, prava glazbena epopeja.

„Let it Fly“ i „Light and Shade“, kao uostalom i ostatak ujednačenog materijala reprezentativni su uzorci njihove razigrane mašte i kvalitete sviranja.

Na samom kraju se ne mogu oteti dojmu da bi slušanje njihove glazbe u živo predstavljalo odlazak na viši nivo zadovoljstva. Do takvog susreta treba uživati u predočenom materijalu.

Đorđe Škarica

Hits 1120

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiŽestoki Partibrejkersi ispunili pulski Kaštel


Elemental spekaklom obilježio 25 godina karijere


Muse u Austriji


Željezna djeva započela svoj pohod u Ljubljani


Buč Kesidi na Šalati: rock koji rasprodaje dvorane


Povratak Josipe Lisac u Lisinski


Goran Bare i Majke „pokorili“ Split


Bluzy Threesome u Koprivnici predstavili debitantski album


Ansambl Lado i Borna Šercar's Jazziana Croatica nastupili u Splitu0


Sea Star 2023. - dan drugi


Sea Star 2023. - Dan 1.


"Queen: Bohemian Rock Symphony" u Zagrebu


Valley Of The Sun - High Priests Of Hellish Riffs


40 godina W.A.S.P.-a u Kinu Šiška


Bajaga i Instruktori vratili toplinu hladnom proljeću


Večer ugodnih glasova u Močvari


Donny McCaslin Quartet nastupio na 14. Jazzg


Sjajna glazbeno-plesna večer u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a


The Mission u Boogaloou


Roger Waters u Budimpešti