MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2014
Format Albumi
Vrsta Pop rock
Dodano Petak, 31 Listopad 2014
Žanr Jazz
Length 1:00:13
Broj diskova 1
Edition date 2014
Država US
Etiketa Moonjune Records
Catalog Number MJR061
Edition details Datum objave: 18.2.2014. Produkcija: Susan Clynes, Leonardo Pavkovic.
Tags

Review

Izdavačka kuća MoonJune je tijekom godina postala poznata po eksperimentalnim, električnim izdanjima koja nerijetko izlaze van žanrovskih granica, a električna gitara tvori konceptualnu okosnicu. U tome je kontekstu međunarodni debi album uživo Life is… Susan Clynes svojim akustičnim, komornim zvukom i jednostavno strukturiranim kompozicijama interesantna devijacija od standardne norme MoonJunea. Vjerojatno je najbolji odgovor dao sam vlasnik MoonJunea, Leonardo Pavković, kojega sam preko e-maila upitao kako je došlo do suradnje s obzirom na odstupanje od standarda izdavačke kuće: „Ma jebeš standard, čuvaj zdravlje. Ništa ja ne radim po standardu“

Susan je talentirana kompozitorica, pjevačica i pijanistica iz Belgije, formalno obrazovana na Kraljevskom konzervatoriju u Gentu gdje je studirala glazbenu kompoziciju. Inače je i žena klavirista Antoinea Gueneta, koji je najpoznatiji po projektima SH.TG.N i The Wrong Object, također pod krovom MoonJunea. Susan je, također, na zadnjem albumu The Wrong Objecta After The Exhibition, gostovala na jednoj kompoziciji.

Life is… snimljen je uživo na dvije lokacije, u brusselskom baru L'Archiduc i u knjižnici Kulturnog centra u Breeu gdje je Susan imala solo izvedbu na klaviru u intimnoj atmosferi. U baru L'Archiduc je nastupila prvi put kao trio s basistom Pierreom Mottetom i bubnjarom Nicoom Chkifijem, a drugi put kao duo sa sjajnim čelistom Simonom Lenskim.

Ako izostavimo dječje razigranu i veselu pjesmu „A good man“, album je sastavljen od većinom lijepih, emotivnih, ali i u kompozicijskom smislu izazovnih pjesama u kojima se odražava Susanina refleksija o životu, osobnim stvarima i općenito egzistencijalnim pitanjima. Primjerice, na naslovnoj, optimističnoj pjesmi „Life is“ Susan pjeva o tome da mi sami, htjeli to ili ne, slobodno kreiramo svoje živote, čemu se poput kontrapunkta nalaze ponekad neobične harmonije koje u određenim trenucima mogu pobuditi nelagodu. U „When You're Dead“, koja pomalo priziva u sjećanje Gentle Giant, postavlja pitanje što se događa sa čovjekom jednom kada umre i gdje će se nalaziti. „Tuesday Rain“ je, s druge strane, vrlo osobna, melankolična i tužna jazz balada o neuspješnom odnosu i prekidu.

Glazba na Life is… mješavina je popa, klasičnih i jazz harmonija koja na trenutke može podsjećati na katerburijsku zaigranost bendova poput Gonga i spomenutog Gentle Gianta, a na trenutke biti ozbiljna, melankolična, kontemplativna i emotivna. Telepatska međuigra klavira i čela je vrhunska, što se može ponajbolje čuti na sjajnom instrumentalu s arapskim motivima „Les Larmes“ koja se tiče konflikta između Palestine i Izraela. Upravo ta kombinacija klavira i čela je i razlog zbog kojega mi dok slušam pred očima znaju prolaziti slike iz filozofski interesantnog filma Probuđeni život (Waking Life, 2001), Richarda Linklatera.

Sveukupno gledajući, riječ je o vrlo kreativanom, inteligentno posloženom, spontanom, izvrsno odsviranom i lako slušljivom umjetničkom djelu.

Ljubiša Prica

Hits 715

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42