MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Povijest Bolesti / History Of Illness


Bookmark

Data

Released Rujan 2014
Format EP
Vrsta / Punk / Punk rock / Hardcore Punk
Dodano Nedjelja, 02 Studeni 2014
Žanr Punk rock
Length 12:25
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2014
Država Hrvatska
Etiketa Moonlee Records
Catalog Number HMRL036
Edition details Datum objave: 25.9.2014.
Tags Debeli Precjednik

Review

  • Ogromna količina znoja, urlanje na sav glas, promuklost grla, prljave tenisice, poneki udarac u „šutki“ i još puno, puno toga. Ne, ne govorim ovdje o koncertu Debelog Precjednika, ali to je atmosfera koja se vrlo lako može zamisliti na svaki novi ton svakog njihovog novog izdanja. Tako se ekipa iz „Debelog“ odlučila izdati EP koji, iako malen po sadržaju, nikako ne smije biti zanemaren po svojoj dinamitnosti i eksplozivnosti.

    Za one koji ne znaju, Debeli Precjednik je bend iz Osijeka, nastali su 1993. godine i od onda ne prestaju udarati scenom sa svojim žestokim hardcore punk zvukovima. Možda je pjesma „Farmersko srce“ stvar po kojoj grupu znaju oni koji je ne znaju, ali neupitno je kako je svaki novi album nosio mnoštvo razvikanih hitova, a ponajviše posljednji u nizu pod nazivom „Bruto Slavo / VBK“ uz pjesme poput „Moja su koljena umorna od moljenja“, „Peter Pan Syndrome“, Puška ne ubija ljude“ itd.

    2012. godina, izdavač – Monlee Records, a zatim tišina duga dvije godine. Širenje lakih glasina kako bend ima u pripremi novo izdanje dalo je ugrijati sve prave fanove, a bend to i potvrđuje ponajviše na svom rođendanskom koncertu u osječkom klubu „Epic“. Naime, bend se ovaj puta nije bavio izdavanjem punog albuma (da li zbog nedostatka materijala za punu albumsku set listu ili čisto iz osobnog zadovoljstva – to ne znamo) nego malim, digitalnim EP oblikom koji se sastoji od četiri pjesme.

    Prepoznatljiva mladolika buntovnost u svakoj njihovoj pjesmi i oblikovanje svojevrsnih „punk budnica“ u većini njihovih tekstova nije nedostajalo ni na ovom izdanju. Prva pjesma koja otvara EP pod nazivom „Still Breathing“ započinje sa laganim „krčkanjem“ gramofonske ploče i ugodnom melodijom koja se naglo pretvara u pravi prepoznatljivi zvuk Debelog kakvog svi znaju. Onako ležernog, a opet tako melodično fantastičnog. Onako otvorenog te ujedno i glasnog. Uz apsolutni hit EP-a pod nazivom „Niste za nas“, pjesma koja totalno zapinje za uho, i oko, je „1984.“, stavovima inspirarana slavnom knjigom George Orwella (ovim putem srdačno preporučam i čitanje knjige – nevezano za ovu temu). Nije na odmet spomenuti i to kako je bend izvodio neke od pjesama s EP-a na više koncerata kroz posljednjih godinu dana, ali pod drugim nazivima pa je tako pjesma „1984.“ izvođena pod nazivom „Lies“. Nakon puno laganije kompozicije „Dumb Luck“, koja je pravo „tiho utočište“ naspram ostale tri stvari, izdanje zatvara već spomenuta pjesma „Niste za nas“, jedina na hrvatskom jeziku. Pjesama na hrvatskom jeziku se fanovi Debelog često zažele pa je možda neko nepisano pravilo da na albumima mora biti barem jedna do dvije stvari na materinjem jeziku. Pjesma „Niste za nas“ ujedno je i najavila izlazak izdanja, a za spot su uzeti kadrovi s koncerta na najpoznatijem osječkom festivalu pod nazivom Pannonian Challenge. Momci iz grupe su stalni gosti i prijatelji festa pa tako nije upitno kako svake godine sve posjetitelje očekuje pravi hardcore punk spektakl (spot možete pogledati ispod članka).

    Sa svakim novim izdanjem nekog benda fanovi dosta podrhtavaju u posljednje vrijeme i to ne od treme iščekivanja nego od poprilične doze straha da im se najdraži bend neće „prodati“ i otići u komercijalne vode. Sa sigurnošću se može reći jedna stvar, a to je da Debeli Precjednik od 1993. pa sve do danas nije razočarao publiku niti jedan jedini put. Vječna dosljednost zvuku kojeg dečki stvaraju i sviraju te konstantna dinamičnost i melodičnost, a opet savršena jednostavnost koju bend nosi kroz sve ove godine, savršen su recept za daljnji i vječni uspjeh na regionalnoj, ali i široj glazbenoj sceni. EP dolazi pod izdanjem diskografske kuće „Monlee Records“, a bend je najavio i kako će, ako uspiju prikupiti iznos od 1200 Eura, izdati i materijalnu , fizičku seriju od 500 7“ vinyl komada. Status financija za izdavanje možete pogledati na stranici njihovog Bandcamp accounta kojeg provjerite ispod članka, a ujedno i donirati te na taj način pomoći bendu u ostvarivanju cilja. Živio Debeli Precjednik i željno iščekujemo neko novo izdanje, i to bez straha i podrhtavanja!

  • Mislav Bartoš
Hits 1827

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture