MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Prosinac 2019
Format Albumi
Vrsta Pop rock / Contemporary Pop/Rock / Country-Pop
Dodano Ponedjeljak, 17 Veljača 2020
Žanr Pop
Length 36:00
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2019
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Edition details Datum objave: 6. prosinca 2019.
Tags Croatia Records Mia Dimšić

Review

Moglo bi se reći, kao supernova – tako je ova mlada Osječanka svojim hitom "Život nije siv"zablistala na onom što bismo, jeftinom poezijom opijeni, mogli nazvati hrvatskim glazbenim nebom. Srećom, Mia Dimšić dovoljno je daleko od jeftine poezije i dovoljno blizu nebeski lijepoj jednostavnosti mladenački o(t)puštenog talenta da i istoimenim albumom pokaže kako su joj namjere i potencijal dalekosežniji od one-hit-wonder receptura i instant slave. Nepune tri godine i jedan sasvim lijep i vješto balansiran božićni album kasnije nova zbirka pjesama tu je da neke zaključke, kao i brojne usput osvijene nagrade konačno i potvrdi.

"Sretan put" prati razoružavajuću estetiku prvijenca, nastavljajući pozajmljivati recepture suvremenog country-popa na tragu Kacey Musgraves, ali ih i sve više proširivati, davajući konkretnije konture vlastitom izričaju. A taj je izričaj svoje gnijezdo našao u fino nijansiranom popu kakvog svaka zdrava glazbena scena jednostavno mora imati. Mijin drugi album svjedoči baš taj dodatni premaz u odnosu na uspješni prvijenac, mali korak, taman toliki da ne proizvodi nagle rezove i suvišne ambicije, nudeći se kao lakoprohodna, pitka zbirka suncem obasjanih pjesama koje bi u nekim manje spretnim rukama bile i ostale pjesmuljci. U ovom slučaju, publika željna kvalitetne, ali ne i minirizmima "filane" pop glazbe dolazi na svoje.

A to konkretno podrazumijeva spomenuta daljnja posezanja za country stiliziacijama, kao u naslovnoj pjesmi te u laganicama poput dueta s Markom Toljom, "Sva blaga svijeta", ili rafinirane "Ovaj grad", ali prije svega obrasce indie popa, možda najevidentnije u sjajnoj pjesmi "Male stvari", te u iznimno zanimljivoj "Pomiče se sat", u kojima se možda ponajbolje očituje taj Mijin korak naprijed u odnosu na dobitne kombinacije sa "Život nije siv". I njezina izvedba – logično – zvuči sigurnije, čemu je najvjerojatnije kumovala i očito dobro uštimana autorska suradnja s Damirom Bačićem i Vjekoslavom Dimterom. Naime, pjesme se izmjenjuju u savršenoj lakoći svoga postojanja, čime su elegantno amortizirani i mali promašaji poput pomalo blijede "Tko je tu lud" ili "Unatrag", čija je odvažna mješavina reggaea i slavonskog štiha ipak više naškodila samoj pjesmi nego što ju je obogatila. Tako na koncu pop draguljčić poput "Ceste do sna" i rasna klavirska balada poput "Ti me znaš najbolje" mogu na najbolji način zaokružiti zbirku pjesama koja stečene žanrovske atribute može s ponosom nositi kao najblistavije naljepnice.

Dakle, sve ono što je album "Život nije siv" ili, preciznije, pjesme poput "Kiše" najavile, na albumu "Sretan put" dobili smo kao potvrdu. Bez naglih iskoraka, bez glasnih obećanja, bez prodavanja ambalaže u strahu od tankoće sadržaja. Bez mnogo toga što bi mnogi koristili po marketinškom automatizmu, a ovdje ipak sasvim dovoljno da uživamo u sjajnoj pop glazbi.

 

Toni Matošin

Hits 3105
Život nije siv « Život nije siv Mia Dimšić Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski