MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Hits to the Head


Bookmark

Data

Released Ožujak 2022
Format Kompilacije
Vrsta Indie rock / Alternative/Indie Rock / New Wave/Post-Punk Revival
Dodano Utorak, 15 Studeni 2022
Žanr Pop-Rock
Length 1:09:20
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2022
Država Europa
Etiketa Domino
Catalog Number WIGCD473X
Edition details objavljeno: 11.3.2022.; izvršni producent: Laurence Bell
Tags Domino Franz Ferdinand Laurence Bell

Review

Stiže popis albuma za recenzije i odmah grabim Franz Ferdinand jer ih, moram priznati, obožavam od prvog dana od kad sam ih čula. Juhuhuhu idem pisati. Na tom sam stala i ostala do sada. Što se više na ovom svijetu može napisati o Franz Ferdinandu, a da je novo i dostojno njihove veličine? Naizgled apsolutno ništa.

No, bilo kako bilo “Hits to the Head” je tu i definitivno zaslužuje da se nešto napiše o tome. Uz osamnaest svima dobro znanih hitčina na albumu se nalaze i dvije nove stvari: „Curious“ i „Billy Goodbye“. Pjesme je bend predstavio kao singlove prije samog izlaska kompilacije, ali i na turneji “Hits to the Head” u sklopu koje su, sva sreća, opet posjetili i Zagreb. Ovaj put su se svemirske sile posložile da i ja napokon vidim Franza u živo. Franz Ferdinand je dobro znano „lice“ u Zagrebu još od prvog dolaska 2006. godine na INmusic festival, nakon toga su nas posjetili još nekoliko puta. Travanjsko gostovanje je prvo samostalno, nevezano za festival i dokaz koliko su dobrodošli i koliko ih volimo slušati.

Svojim je prvim singlovima Franz Ferdinand lansiran među zvijezde glazbenog svijeta i nije razočarao ni svim daljnjim izdanjima. Dvije nove stvari album zaokružuju na dvadeset pjesama i predstavlja presjek bogate karijere benda kao i, nadam se, najavu daljnjeg rada baš onako u svom stilu kako su nas naviknuli.

Bend djeluje od 2002. godine kada je osnovan u Glasgowu u Škotskoj i do danas je Alex Kapranos gitarist, glavni vokal i autor pjesama. Uz njega u bendu su Bob Hardy na bas gitari, Dino Bardot na ritam gitari, Julian Corrie na gitarama i klavijaturama, te nova bubnjarica Audrey Tait. Bardot i Tait su jedina izmjena u bendu za originalne članove Nicka McCarthyja i Paula Thomsona.

Kao i za svaku kompilaciju bend odabire ono svoje najbolje i/ili najdraže. Ova kompilacija sadrži najbolje od najboljeg (jer kod njih je sve dobro i najbolje) sa svih dosadašnjih albuma, od prvog “Franz Ferdinand” (2004) pa na dalje “You Could Have It So Much Better” (2005.), “Tonight: Franz Ferdinand” (2009.), “Right Thoughts, Right Words, Right Action and FFS with Sparks” (2013) i “Always Ascending” (2018).

Kako sam i na početku napisala nema se tu ništa novo za napisati jer su svi superlativi odavno napisani. Dvije nove stvari definitivno zaslužuju zatvoriti album i ostati dugo u našim ušima. Album/kompilacija kako god nazvali zaslužuje biti u zbirci svakog obožavatelja Franza Ferdinanda, ali i šire.

Maja Knepr Šegina

Hits 678

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiSve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu


Žestoka rock svirka Kojota grmjela Tvornicom


Sjajna Jeboton Fešta u klubu Boogaloo


Urban&4 na samoborskom fašniku


Megadance party pretvorio zagrebačku Arenu u najveću diskoteku u Hrvatskoj


Mangroove - Acoustic special u Klubu Kazališta Komedija


Svemirko i Donkey Hot nastupili u rasprodanom Vintageu


Kaos 696 Winter War 2024 Tour


Galerija fotografija: Wanted Men - Johnny Cash Tribute


Letu Štuke u Sax!-u