MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2020
Format Box set
Vrsta Blues rock / Contemporary Pop/Rock / Album Rock / British Blues
Dodano Ponedjeljak, 12 Listopad 2020
Žanr Pop-Rock
Broj diskova 8
Edition date Rujan 2020
Država Europa
Etiketa Reprise Records / Warner Music
Catalog Number R2 596006 / 603497851300
Tags Reprise Records Warner Music Fleetwood Mac

Review

Pred nama je, barem po meni, "moćno" izdanje "Fleetwood Mac - 1969 to 1974" (Rhino/Warner/Reprise Records). Pred nama je čak 8 diskova na kojima se nalaze albumi izdavani kronološki od 1969. pa sve do 15. prosinca 1974. kada je band (Fleetwood, Welch i McVie) bio na promotivnoj turneji kako bi promovirali svoj zadnji album "Heroes Are Hard To Find". I da, tog datuma bend je održao koncert u kalifornijskom gradu Sausalito. Koncert je snimljen, a prije samo nekoliko mjeseci pridružili su se bandu Lindsey Buckingham i Stevie Nicks. Isti je prenosila legendarna rock radio stanica KSAN-FM u San Franciscu... ali tada Peter Greena više nije bilo u bendu.

No dobro, ovdje nam se nudi 8 diskova i sedam studijskih albuma: Then Play On (1969.), Kiln House (1970.), Future Games (1971.), Bare Trees (1972.), Penguin (1973.), Mystery To Me (1973.) i Heroes Are Hard To Find (1974.) i Peter Green je zastupljen baš onako kako je egzistirao u bendu. On je prvi Britanac, Europljanin koji je osvojio nagradu W.C. Handy Awards današnju Blues Music Awards, to je za sada uspjelo samo još dvojici: Ericu Claptonu i Gilesu Robsonu.

Peter Allen Greenbaum, poznatiji kao Peter Green, svojom je gitarom od samih početaka ispisivao povijest bluesa u V. Britaniji i ostatku svijeta. Njegov prvi boravak u Americi rezultirao je nevjerojatnim sessionom u studiju, a iz te priče kasnije je nastao... ma znate već tko. A da je samo, primjerice, odsvirao pjesme sa albuma "Then Play On" ili singl "Albatross/ Jigsaw Puzzle Blues" (1968.) ili pak samo pjesme "Night Watch", s albuma Penguin (1973.) i "Brown Eyes" (1979.), s albuma Tusk, držim da bi bilo dovoljno čak i onim najzagriženijim blues "freakovima". A upravo je to i učinio, jer ga na ovom koncertu ne čujemo, ali čujemo njegovo ozračje, njegovu atmosferu, osjeti se da je taj njegov duh, "štih" prisutan i da stalno lebdi iznad benda i da je tu, prisutan iako ga nema.

fm

B.B. King za njega je rekao: "On ima najslađi ton koji sam ikad čuo, on je jedini od čijeg me sviranja oblije hladni znoj." I zato je tu album "Then Play On" (1969.) na kojem se sve ovo što je rekao legendarni BB King itekako potvrđuje.

Nakon što su Mick Fleetwood, Peter Green, John McVie i Jeremy Spencer pokrenuli Fleetwood Mac 1967. vrlo brzo su se etablitani na otoku sa svojim nevjerojatno senzibilnim bluesom, koji je u svojoj osnovi imao taj "British-style blues", ali oni su težili i išli ka tipičnom američkom bluesu. Sljedećih sedam godina bend je potpisao ugovor s Reprise Records i snimio sedam studijskih albuma, svi su tu i daju nam kompletnu sliku te prve faze Fleetwood Maca. Da, ovdje je nekoliko postava benda : od osnivača: Fleetwood, Green, McVie i Spencer; do kasnijih postava koje su činili: Danny Kirwan, Christine McVie, Dave Walker, Bob Welch i Bob Weston.

Kruna ovog izdanja je upravo ovaj osmi "live" disk, kojim se itekako ocrtava umješnost, prilagodljivost glazbenika njihova kalibra i vrlo plastično pokazuje kako vrlo brzo novi članovi postaju integralni dio banda i doista nikakvih problema nema, niti u studiju a niti na nastupima u živo.

"Green Manalishi (With The Two Prong Crown)", "Black Magic Woman/Oh Well", "Rattlesnake Shake" zvuče sjajno, a tu su i "Future Games"," Bermuda Triangle" i "Hypnotize", koje će vas dotući svojom formom. Bilo bi vrlo nedolično sada opisivati svaki album posebno, njih sve znamo na pamet, zato sam se i više bazirao na ovom live nastupu, gdje se zapravo čuje sva veličina samih Fleetwood Mac. Da, nema nikakve dvojbe CD 8 - "Live At The Record Plant", kruna je ovog izdanja, koje će još dugo zauzimati prostor u mojim uređajima, ali jednostavno si ne mogu pomoći, ipak se ovdje radi o Fleetwood Macu i o njihovim prvih sedam albuma plus "Live At The Record Plant" koji do sada nismo imali prilike čuti. Je li to dovoljno istinskim znalcima? Je, a onim drugima, a za njih nije ni previše važno. Ajde bok! Krećem "Then Play On" pa redom. Jednostavno idem malo obnoviti gradivo!

Mladen Lončar - Mike

Hits 1328
Fleetwood Mac « Fleetwood Mac Fleetwood Mac Box set Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski