MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2014
Format Albumi
Vrsta Alternative rock / Indie rock / Pop rock / Indie Electronic
Dodano Petak, 31 Listopad 2014
Žanr Rock
Length 48:00
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2014
Država US
Etiketa Startime International
Catalog Number 88883 77758 2
Edition details Datum objave: 14.3.2014. Produkcija: Paul Epworth i Mark Foster. Snimano: siječanj 2012. - prosinac 2013.
Tags

Review

Kada je izašao hit Pumped Up Kicks, nije bilo postaje s koje nije dopirao. Bio je sveprisutan i rijetki ga nisu pjevušili, te se rijetko kome nije zavukao u uho. Ostale pjesme na albumu nisu stekle niti približnu popularnost, ali glazbeno i tematski bile su poput Pumped Up Kicks, upečatljive, žive, naoko vesele. Stoga drugi album Supermodel dočekuju podijeljena mišljenja. Naime, zvuk se mijenja iz razigranijih u ozbiljnije melodije, harmonije nisu toliko šarolike koliko se stapaju u mračniji prizvuk. Ne sadrži pjesmu koja iskače kao ultimativni hit kao što je bila Pumped Up Kicks, ali su sve opremljene, uglavnom, pamtljivom melodijom, razvijenim instrumentalnim dionicama i promišljenim tekstovima. Naglasak nije na tome da pjesme budu toliko upečatljive koliko kompleksnije nego na prethodniku, da bojom i zvukom odgovaraju njegovoj mračnoj tematici. Unatoč velikoj popularnosti Pumped Up Kicks, nije svima poznato o čemu ona zapravo govori (pucnjava u školi, op.a.). Sličnu tematiku slijedi i ostatak na albumu. Supermodel nastavlja u temi ljudskih problema. Ne govore o neuzvraćenoj ljubavi i sličnome kao većina pop (i varijacije) izvođača, već o problemima kao što su droga, PTSP, usamljenost...

Pjesma koja otvara album Are You What You Wanna Be odmah na početku ukazuje da je Supermodel drukčiji od Torches. Snimanje albuma odvijalo se u nekoliko dijelova svijeta, a počelo je u Maroku, zbog čega u ovoj pjesmi nalazimo afrički ritam i melose. No već druga Ask Yourself vraća se zapadnjačkom prozračnom zvuku s nježnom harmoničnošću, a slična je i sljedeća Coming of Age, kojoj se u refrenu pridružuje i zborno višeglasje.

Starijem zvuku definitivno je najbliža Best Friend, koja razigranom ritmu dodaje veselu i neozbiljnu melodiju kao što je to na Torches i zvuči kao zakašnjeli hit s prethodnika. Zbog toga malo iskače od sveukupnog zvuka Supermodela, ali služi i kao vezivna nit između ta dva albuma, koja nas podsjeća na sposobnost stvaranja nevjerojatno catchy „udica“ svojstvenima Foster The People. Tema ponovno ne odgovara veselom zvuku jer je ona - prijatelj navučen na drogu.

Pseudologia Fantastica, koja govori o PTSP-u, na dijelove zvuči kao živahni shoegaze i graniči sa psihodelijom, kojima se suprotstavlja melodičan refren te zbog kompleksnosti i kombinacije različitih stilova spada među najbolje na albumu. Može joj se pridružiti i A Beginners Guide To Destroying The Moon, koja nedvojbeno sadrži najveći postotak grungea na albumu, što pjesmi daje oštar i srdit zvuk kojega „smiruje“ break uz klavirsku dionicu i nježniju melodiju.

Unatoč kriticizmu koji prati Fostera zbog lakoće i pitkosti pjesama, jer mu je prijašnji posao bio pisanje jinglova, ne može se osporiti da zna što radi. Iako su možda pjesme savršeno iskalkulirane da ulaze u uho i osvajaju mozak, nema razloga zašto to ne bismo htjeli, jer osim dobrih udica dobivamo i kvalitetu pjesama i pametne riječi. Unatoč tome što su promijenili zvuk i obojili ga u tamnije, dobivamo nešto što je složenije i skladnije. Supermodel je ozbiljniji i mračniji kao da su baklje (torches) izgorjele, a Fostera je obavio dim i žeravica, pa je ogorčenost koja se nalazi u tekstovima pjesama obavio i takvom glazbom.

Valentina Botica

 

Hits 692

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42