MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Srpanj 2023
Format Albumi
Vrsta Hard rock / Album Rock / American Trad Rock
Dodano Ponedjeljak, 31 Srpanj 2023
Žanr Pop-Rock
Length 42:47
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2023
Država Europa
Etiketa Lava / Republic Records
Catalog Number B0037909-02 / 00602455672582
Edition details objavljeno: 21.7.2023.; producent: Dave Cobb; snimano: 2021. - 2023. - RCA Studio A (Nashville, Tennessee)
Tags Republic Records Dave Cobb Greta Van Fleet Lava

Review

Debitabtski albumi u slučaju da posjeduju zrnce originalnosti ili različitosti s kojima prelaze perimetar osrednjosti gotovo uvijek imaju šansu biti prepoznati i valorizirani.

Problem nastaje kod drugog albuma koji često, ali ne uvijek sadržava „otpad“ sa prvijenca ili predstavlja recikliranje istih ideja i sadržaja.

Treći album bi trebao biti prekretnica koja će uobličiti razvojni put glazbenika i predstavljati neizvjesno preuzimanje novog formata ili ga gurnuti u ropotarnicu povijesti.

Ne sjećam se da je bilo toliko podijeljenih mišljenja oko benda Greta Van Fleet i njihovog prvijenca „Anthem of the Peceful Army“ iz 2018 godine. Tadašnji (uostalom i današnji mladići) na pragu svojih bioloških i umjetničkih života hrabro su zakoračili na teren, možemo ga u ovom slučaju nazvati, solid/klasičnog rocka, svojevrsne glazbene tradicije koja pruža nezamislive mogućnosti iskazivanja. Već tada su ih neki proglasili modernim pionirima rocka.

Nedvojbena je činjenica da su GVF s drugim albumom („The Battle at Garden's Gate“) skinuli sa svog imena anatemu post milenijske verzije Led Zeppelina, zauzevši čvrst stav da ne žele biti ničija druga violina. Dobro posložen materijal, aranžerski bogat, kompozitorski uvjerljiv, sasvim solidne instrumentalizacije s prepoznatljivim vokalom Joshue Kiszke s razlogom su pozicionirali ova album u srca sve većeg auditorija, a ni kritika nije ostala imuna. Sve ostalo, uključujući brojne uvijek rasprodane nastupe bilo je logično ubiranje novonastale slave i zauzimanje značajnih pozicija. Ovim albumom su donekle potvrđeni njihovi pionirski dometi.

A onda je jednom pokrenuta lokomotiva snova naletila na prvu prepreku-prekid kreativnog integriteta, možda i preranu kompozitorsku impotenciju. GVF su do ovog albuma imali svoje priče, koje su se usput izgubile.

Tu su po mom skromnom (i ne samo po mom) mišljenju GVF svjesno ili nesvjesno prešli cestu , a bio je upaljen crveni semafor, zagazili su na sklizak teren zvan recikliranje iz kojeg se s velikim oprezom treba izvući prije propadanja u mulj, iako su hodali po provjerenim tragovima. Je li album izišao prerano, je li presušila kompozitorska imaginacija, je li to bio diktat izdavačke kuće za ljetni termin albuma, veliko je pitanje. U svakom slučaju ekspoatacija njihovog uspjeha trebala je u određenom trenutku presušiti.

Mišljenja sam da aforizam: „Širenje obrazovanja širom zemaljske kugle vrši se oponašanjem“ u njihovom slučaju nikako ne drži vodu. Oponašati sebe i to prilično blijedo u njihovom slučaju je prilično razočarenje, koje obzirom na njihovu mladost ujedno pruža i određenu nadu za buduće iskupljenje.Uz uvjet da izvuku pouku i zadrže kontrolu nad svojim radom.

GVF su na ovom albumu dokazali svoju visoku radnu etiku, fabriciraju oni još uvijek priljepćiv, dobro ispeglan zvuk , sama instrumentalizacija zvuči upravo kako klasičan rock treba zvučati, revitalizacija je to zvukova 70-tih, no to je pretpostavljeni i očekivani dio njihovog standarda, stoga nikakve nove pohvale ne bi trebale ići u tom smjeru.

Molski dio pjesama puno je interesantniji od ostatka materijala, dokaz je to igranja na sigurne adute: pamtljiva pametno odabrani riffovi, solidan support ritam sekcije. Ali ono što me osobno smeta kroz cijeli album je pretenciozno, prenaglašeno isticanje vokala, koji je na momente zaista iritantan, dok u normalnim lagama itekako doprinosi pjesmi.

Od pristojnijih pjesama izdvojio bih „The Archer“ i „Meeting the Master“ s kojom je album i najavljen, a koja podsjeća na opus Uriah Heep.

Ukratko, „The Battle at Garden's Gate“ bio je ipak druga energetska i kompozitorska razina u odnosu na ovaj. Iskreno se nadam da im ovo ipak nije labuđi pjev.

Đorđe Škarica

Hits 465
The Battle At Garden's Gate « The Battle At Garden's Gate Greta Van Fleet Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiMariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici