MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Četiri lica jazza

Bookmark

Data

Released Svibanj 2019
Format Albumi
Vrsta
Dodano Ponedjeljak, 02 Rujan 2019
Žanr Jazz
Length 1:10:25
Broj diskova 1
Edition date Svibanj 2019
Država Hrvatska
Etiketa Cantus
Edition details objaljeno: 8.5.2019.
Tags Cantus Silvije Glojnarić

Review

CD Četiri lica jazza donosi osam izvedbi skladbi Silvija Glojnarića nastalih i snimljenih u raznim razdobljima njegove karijere. Zapravo, riječ je o arhivskom izdanju (arhiva HRT-a) do sad neobljavljenih snimaka. Nazvan je prema njegovoj skladbi u kojoj Glojnarić objedinjuje četiri najvažnija utjecaja koja su obilježila njegovo stvaralaštvo na području jazza: glazbu tzv. treće stuje, blues, balade te latino i traditional. Snimio ju je 1971. u Dvorani Istra (današnji ZKM) uz tri neovisne formacije koje je stopio u jednu. Plesni orkestar Radiotelevizije Zagreb (današnji Jazz orkestar HRT-a) pod ravnanjem Miljenka Prohaske, u kojem je Glojnarić tada bio bubnjar, donosi bogat, orkestralni zvuk. Članovi Zagrebačkog jazz kvarteta, našeg napoznatijeg jazz sastava kojeg je bio stalni član: pijanista Davora Kajfeša, vibrafonista Boška Petrovića i kontrabasista Krešimira Remetu, donose prifinjeni jazz prizvuk. Zagrebački kvartet ima zadatak postaviti protutežu i inkorporirati pristup suvremene ozbiljne glazbe. Dakle, zadovoljeni su svi preduvjeti da ovo djelo možemo smjestiti u glazbu treće struje, iako je u današnje doba nezahvalno baratati tim pojmovima. Radi se o kompleksnom glazbenom djelu, a izvedba je potrajala dvadesetak minuta, uz poduži Glojnarićev bubnjarski solo, iako nije jedini solist. Naime, on je sjajan bubnjar, što je nedovoljno poznato jer se u kasnijem razdoblju posvetio skladanju i aranžiranju te je zapostavio svoju prvotnu strast.

Naziv Četiri lica jazza sasvim je prikladan za ovu skladbu, ali i album, no mogao bi biti i Razna lica Silvija Glojnarića. Naime, osim što su na CD uvrštene njegove skladbe i aranžmani, predstavljen je i kao dirigent big banda te zaljubljenik u hrvatsku i svjetsku glazbenu baštinu. Primjerice, uvrštena je izvedba njegove obrade tradicijskog napjeva Plovi barka što ju je snimio 1991. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, uz Big band HRT-a kojim je sam ravnao. Latin-jazz je, pak, zastupljen u skladbi Suita latina, skladanoj u maniri crossovera, s violinistom Stipicom Kalogjerom kao jednim od solista. Snimljena je 1975. u Dvorani Istra.

Kroz četiri izvedbe Glojnarić je predstavljen u međunarodnim suradnjama, a ugledni svjetski jazzistiti izvode njegova djela. Alt saksofonist Leo Wright solist je u izvedbi skladbe U snovima snimljene 1971., a tenor saksofonist Johnny Griffin u Anabella snimljene 1972., obje snimljene u Dvorani Istra uz Plesni orkestar Radiotelevizije Zagreb pod ravnanjem Miljenka Prohaske. Pjevačica Lena Conquest je uz Jazz orkestar HRT-a pod Glojnarićevim ravnanjem 2013. na koncertu u Zagrebačkom kazalištu mladih snimila izvedbe njegovih skladbi Mystic Soul i Waiting For Sunrise za koje je upravo ona napisala tekstove. Iz tog, kasnijeg razdoblja, tijekom kojeg je Glojnarić vodio Jazz orkestar HRT-a, na CD je uvrštena i skladba Space Dancers snimljena 2006. u Studiju 1 (“Mozart”) HRT-a.

Davor Hrvoj, preuzeto iz Cantusa br. 216

Hits 1929

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji2Cellos se u rasprodanoj Areni


Kings of Convenience na tvrđavi sv.Mihovila


Pips, Chips & Videoclips na Šalati


Urban&4 na Sunčanoj strani Prisavlja


Hélène Grimaud nastupila na Ljubljanskom festivalu


Hladno pivo nastupilo u Karlovcu


Pixies na Zagrebačkom velesajmu


Kries dobro „izgorio“ u solinskoj Gradini


Vatra i Urban&4 na Danima piva


Richard Bona i „napolitanska mafija“ osvojili Makarsku


Švedski desant na Abbaziu


Tame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu