MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2011
Format Albumi
Vrsta Classic / Opera
Dodano Četvrtak, 01 Prosinac 2011
Žanr Opera
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2011
Država EU
Etiketa Decca
Catalog Number 001546302
Edition details Datum objave: 19.4.2011. Produkcija: Christopher Alder. Izvršni producenti: Paul Moseley i Ben Pateman. Snimano: Rim, Auditorium Parco della Musica, Petrassi Hall, 3/2010
Tags Dobitnik Grammya

Review

Kontrolirana mahnitost dvije su riječi koje najbolje opisuju album verističkih arija Jonasa Kaufmana, najuzbudljivijeg i najtraženijeg tenora današnjice.

Verizam karakterizira glazba nabijena ekstremnim emocijama patnje, boli ili pak radosti. Sva sila verizma smještena je u strastima ljudske duše. Malo je pjevača koji bi glazbu prepunu ekstatičnih provala i emotivnih eksplozija iznijeli toliko profinjeno i tankoćutno kao što je to učinio Kaufmann. Što se tiče programa odabranog za album, izbor je i više nego sjajan. Uz iznimku čuvenih arija iz opera Cavaleria Rusticana i Pagliacci ostatak čine odlomci iz manje znanih ili gotovo zaboravljenih djela Verdijevih i Puccinijevih ne tako slavnih suvremenika.

Našla se tu potresna arija iz rijetko izvođene opere Giulietta e Romeo F.Zandonaija, odlomak koji pruža najbolji uvid u emotivnu dimenziju odabranog programa. Posebno zadovoljstvo pružaju dva zahtjevna odlomka iz Giordanove opere Andrea Chernier u kojima je zablistala tamna ljepota i snaga Kaufmannovog srednjeg registra. Također je oduševio elegancijom i čitavim spektrom boja i emocija u odlomcima iz Adriane Lecouvreur i L´Arlesiane. Pravo iznenađenje predstavlja Ombra di Nube L.Reficea, jedina ne-operna skladba i skriveni biser ovog pažljivo odabranog i raznolikog verismo repertoara. Velike zasluge također idu dirigentu Antoniu Pappanu i orkestru Santa Cecilia.

Posebnost albuma leži u originalnosti, svježini i iznimnoj profinjenosti herr Kaufmannovog pristupa verizmu, glazbi koju inače ne krasi tolika suptilnost. Čini se kako je ovom do srži talijanskom repertoaru prepunom melodrame i emotivnih erupcija upravo potreban dodir njemačke preciznosti i rafiniranosti.

Želimira Kundich

Hits 1272

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42