MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
R.A.P. Music

Bookmark

Data

Released Svi 2012
Format Albumi
Vrsta / Hip-hop
Dodano Petak, 07 Studeni 2014
Žanr Hip-Hop
Length 45:55
Broj diskova 1
Edition date Svi 2012
Država US
Etiketa Williams Street
Catalog Number 384-460-018-2
Edition details Produkcija: El-P
Tags El-P Killer Mike Williams Street

Review

Killer Mike je lik iz ekipe Outkasta, s kojima je i debitirao na traciThe Whole World, a dvije godine kasnije i sam je imao hit sa singlom A.D.I.D.A.S. (2003.), tako da je do snimanja R.A.P. Music imao već pošten broj izdanja. Nikad komercijalan, godinu prije objavljivanja ovog albuma bacio je mamac slušateljima u obliku izdanja pod naslovljenog PL3DGE, a na R.A.P. Music nije ništa slabiji. To je pravična repčuga, ugojena masnimbeatovimai flowomprofesionalca, nešto za iskusne i probirljive rap slušatelje, ali ujedno i album za svježe uši koje tek upijaju sve ono što ovaj žanr nudi. Ovo je krema tog žanra.

Ako ste se zasitili Dirty Southa, ali ipak vam nedostaje taj zvuk u najboljem izdanju, Killer Mike - čovjek iz Atlante - ima rješenje za vas. Već s otvaranjem albuma uz Big Beast dobijete dojam da se ovdje radi o ozbiljnim stvarima, ali Killer Mike se stigne i opustiti, što se čuje na traci JoJo's Chillin'. Killer Mike nije monoton, tako da ima tu utjecaja Outkasta, ali i uličnog propovijedanja i prozivanja nepravednika u maniri Nasa.

Dok jeSouthern Friedodlična južnjačka himna, vrhunac albuma i šamar realnosti nude dvije ubojite trake: Reagan Don't DieReagan može stajati kao standard, uzor, primjer drugim MC-jima koji žele raditi 'društveno osviještene tekstove', jer se ovdje Killer Mike baca na kritiku pokojnog predsjednika Reagana i proziva ga, uz korištenje snimki govora pravog Reagana, za suradnju s teroristima i narko kartelima te za vođenje ratova isključivo iz ekonomskih razloga, dok je istovremeno radio na uništavanju crnih Amerikanaca tako što im je plasirao drogu na ulice. Posve logično da je ovakva tema obrađena na albumu čija kratica R.A.P. Znači Rebellious African People.

Nakon toga ide Don't Die, pjesma protiv korumptiranih pandura, ali iz originalne Mikeove perspektive, a to je perspektiva sina policajca. Znači, ovdje nisu svi policajci svinje, ali velika većina je, i nemaju opravdanja.

Anywhere But Here skreće u melankolični smjer, uz očajničku želju odlaska iz rodnog mjesta, koje ne nudi nikakvu budućnost. Kad dođete do zadnje trake, koja nosi isti naslov kao i album, prvo što želite napraviti je ponovno preslušati čitav album. Naravno, za ovako ubojit audio paket nije zaslužan samo Killer Mike, već i El-P koji sve to majstorski isporducirao.

Vuk Oreb

Hits 679

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42