MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Sound Of A Woman


Bookmark

Data

Released Listopad 2014
Format Albumi
Vrsta / Club/Dance / EDM
Dodano Srijeda, 11 Veljača 2015
Žanr Electronic
Length 50:21
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2014
Država Europa
Etiketa Lokal Legend
Catalog Number 470266-2
Edition details Objavljeno: 17.10.2014.; produkcija: Rami Samir Afuni, Jordan Orvosh i Simen & Espen; izvršni producent: Rami Samir Afuni; snimano: Lokal Legends Studios, Livingroom Studios, OnGaud Studios i Goon Rock Studios
Tags Island Records Kiesza Rami Samir Afuni Simen & Espen Jordan Orvosh Lokal Legend

Review

Vjerujem da je većina vas bar naletjela na spot u kojem, snimljeno u jednom kadru, vrlo casual odjevena cura na lakopamtljivoj plesnoj podlozi po izlasku iz taksija raspleše cijeli bruklinški kvart. Svojim dužnim naklonom prema houseu devedesetih, "Hideaway" je zasluženo postala pravi hit, osobito u Europi, istovremeno naznačivši put kojim je mlada kanadska pjevačica Kiesza naumila krenuti nakon folkom ozračenih početaka i eponimnog prvijenca objavljenog samo u domovini. Njezin dolazak u Ameriku i udruživanje s producentom Ramijem Samirom Afunijem odveli su, naime, stvari više plesnim i modernijim smjerovima, što je i dovelo do po mnogo čemu definirajućeg singla "Hideaway".

E sad, možda jesam dobar komad devedesetih proveo kao tinejdžer i, malo potom, student zadojen bučnim gitarama (i gitarama općenito) i kao takav, režao na sve što nije bilo svirano na "živim" instrumentima, ali ozračje tog osobno mi vrlo dragog i važnog razdoblja ostalo je negdje u ušima i nosnicama kao referentna točka, kao vrlo opipljiv svijet sa svim svojim bojama, mirisima, melodijama i oblicima. Tako će i Kieszin osvrt na te godine, kojeg je prostrla po gotovo cijelom albumu "Sound of a Woman", izmamiti, bar kod mene, u najmanju ruku, naznaku osmijeha i nostalgični uzdah, tim više što su me odavno Saint Etienne naučili da se predivna glazba može izvlačiti i bez gitare, a da se mirodije iz svih dekada popularne kulture itekako mogu miješati u vrlo hladnim loncima digitalne tehnologije.

Nije Kieszin prvijenac na međunarodnom tržištu provučen samo kroz recepture devedesetih, ne, ali "Hideaway", postavljena (logično?) na sam početak albuma, nužno je odredila omjere nađenog, posuđenog i osmišljenog, što će cementirati naglašenije reperskim, odnosno, hip hop poveznicama sa zadnjim godinama prošloga tisućljeća u "Losin' My Mind" i "Bad Thing" (prva potpomognuta Mickom Jenkinsom, a druga Joeyem Bada$$om), a osobito obradom poznatog Haddawayeva (uočavate zgodnu poveznicu s nazivom prvog joj singla?) najntiz-dance hita "What is Love" (još jedna noćna mora mojih mladih dana, da još malo privatiziram prostor). Doduše, zadnjespomenuta obrada posve je razgolitila stari plesni hit i pretvorila ga u nešto što je bliže R&B baladi, oslonjeno gotovo isključivo na Kieszin tanki, ali dovoljno snažan vokal.

I tu dolazimo na jedino naglašenije područje kojeg je mlada Kanađanka posjetila bez "Hideaway" da je vodi za ruku. Baladni materijal se sasvim fino uklopio u dance-stilizacije kroz koje "Sound of a Woman" diše, ali to ne znači da su, primjerice, naslovna pjesma ili "Piano" odlične pjesme; ne, dobitna formula se ipak krije baš u nostalgičnim plesnim odvaljivanjima mladog talenta kakve su fluidna "Giant in My Head" ili pulsirajuća "The Love", dovoljno suvremene i s pijetetom umočene u eru koju evociraju.

Sadržaj "Sound of a Woman" tako pruža ne mnogo više od stidljivog upoznavanja s novim imenom na dance/pop sceni: zvuk je ugođen, ali ne i fiks(ir)an, a same pjesme nedovoljno jake da jasno kažu što sve Kiesza ima ili može ponuditi današnjoj post-whatever publici.

Toni Matošin

Hits 1333

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42