MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
OutRun


Bookmark

Data

Released Veljača 2013
Format Albumi
Vrsta / Electronic
Dodano Ponedjeljak, 20 Travanj 2015
Žanr Electronic
Length 44:26
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2013
Država France
Etiketa Record Makers
Catalog Number REC86
Edition details Produkcija: Guy-Manuel de Homem-Christo, Kavinsky, SebastiAn
Tags Kavinsky Vertigo Mercury

Review

Kada sam vidio cover za debi album Vincenta Pierrea Claudea Belorgeya umjetničkog imena Kavinsky pomislio sam, to je to, Miamy Vice i, zaista, ovaj elektro album retro zvuka zaista podsjeća na zvuke koje smo imali prilike čuti i navedenoj te drugim serijama i filmova toga doba. Uostalom album i počinje riječima: " The year was 1986". Na coveru muškarčina u koledžici, a iza njega Ferrari Testerrosa. Na tim entitetima i počiva cijela priča ovog albuma. Naime, radi se o tipu koji se "polupao" u svojoj Testerrosi i vratio se u čudesnom spoju automobila i čovjeka. Dosta maštovito i zanimljivo, a maštovit je i zvuk koji nam album donosi. Sve je elektronika, ali retro štih prevladava cijelim albumom, i meni je pravo osvježenje ove godine kada elektronička glazba sve više postaje nekakav plesni pop i više nema pravih umjetnika elektronike.

Usput, a gdje je nestao Moby?

Nego vratimo se mi Vincentu, čovjek je to koji svakako ne požuruje stvari. Unazad skoro desetljeće, imao je niz singlova, od nekih i vrlo zapažene poput Nightcall koji se nalazi na kultnom indie filmu Drive iz 2011. godine a Kavinsky ga je uvrstio i na ovaj debi album. U prilog retro zvuku ide i činjenica da su sve melodije skladane na Yamahai DX7 kultnim pop i soul klavijaturama kasnih osamdesetih.

Sam album broji trinaest stvari i tu se može naći stvarno svačega od crossovera elektronike i gitarističkih riffova pa do rap dionica, koje možemo naći na šestoj stvari s albuma naziva Suburbia. Stvar mi je prilično ok, hip hop obožavam ali mi se, u ovom slučaju, nekako ne uklapa u cijelu priču te me je izbacila iz takta. No, kojem se albumu ne može naći barem jedna zamjerka.

Moji osobni favoriti su Rampage sa svojim semplom koji mi malo vuče na western filmove a malo me podsjeća i na Kill Bill. Odlična je i Testarossa Autodrive čiji me zvukovi podsjećaju na stare arkadne igrice koje sam obožavao igrati, dok mi je finale albuma predzadnja stvar, Roadgame, energetična i mračna. Po meni je upravo sa njom Kavinsky trebao i zatvoriti album. Bilo bi to u velikom stilu.

Kako god, Kavinsky je ipak napravio i više nego solidan album kojeg će mnogi znati cijeniti, a ja se nadam da će nas sljedeći put ponovo iznenaditi. Možda s Fordom Mustangom!

Goran Božić

Hits 1117

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42