MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Ožiljci

Bookmark

Data

Released Rujan 2005
Format Knjiga
Vrsta Biografija
Dodano Četvrtak, 20 Siječanj 2011
Žanr Biografija
Price 159.00 HRK
Edition date Rujan 2005
Država SAD/Hrvatska
Etiketa IBS
Edition details Broj stranica: 358; format: 16,5x19,5 cm; uvez: meki; pprijevod: Ivan Sršen
Tags

Review

Red Hot Chili Peppers oduvijek su bili jako dobar bend, oduvijek su svirali dobar rock no tek su izlaskom albuma Californication te nakon njega By The Way postali globalna atrakcija s hordama obožavatelja. Zašto je to tako? Jeli Rick Rubin glavni krivac za njihov uspjeh ili se radi o prirodnom slijedu događaja? Kada, kako i gdje su uopće nastali Red Hot Chili Peppers te što je frontman Anthony Kiedis radio prije nego je postao ljuta papričica odgovara nam njegova autobiografija Ožiljci (Scar Tissue).

Čitajući ovu knjigu nekako mi se od samog početka po glavi motala misao kako je Kiedisu od najranijeg djetinjstva bilo predodređeno da bude zvijezda. Iako je od malena bio prilično slobodan, razuzuzdan i delikventan, Anthonyju je to sve valjda koristilo kako bi ostvario neke svoje davno zacrtane ciljeve. Doduše, onaj prvi da bude glumac nije ostvario, ali onaj drugi, da postane pjevač, ostvario je onako kako se vjerojatno ni sam nije nadao.

Anthony je bio dijete rastavljenih roditelja. Otac se preselio u Californiju dok je majka ostala s njim u Michigenu. Povremeno je, dok je imao školske praznike, odlazio k njemu u posjetu što ga je posebno oduševljavalo te je i rezultiralo njegovim trajnim preseljenjem k ocu.

John, Anthonyjev otac, bio je dosta popularan lik u Hollywoodu. Sva vrata klubova su mu bila otvorena, njega su čekali posebni separei, a društvo su mu pravile same zvijezde. Za njegovim stolom sjedili su Led Zeppelini, The Who... a mlađahni Anthony sve ih je upoznao i upijao sve što se oko njega dešavalo. Naravno da je John bio čovjek sa dosjeom i da je gulio svoje u zatvoru, ali isto tako bio je u središtu svih važnih zbivanja i jako je utjecao na Anthonyja.

Već kao vrlo mlad, Anthony je probao razne droge, prvo seksualno iskustvo imao je sa djevojkom svoga oca – uz njegov pristanak, naravno – a obijanje kuća, krađe i muljanja bili su osnovni oblik zabave i uobičajena svakodnevnica. Zanimljivo je da je pored svega toga Anthony bio odličan učenik. Kao što je i sam rekao, uvijek je u svemu htio biti najbolji. To što je bio loš izvan škole, nije značilo da ne može biti dobar u njoj. Svoje nastavne obveze uredno je izvršavao te čak upisao i UCLA, no tu je njegovo obrazovanje završeno. Barem ono akademsko, životna škola je ono iz čega je uvijek najviše učio i što mu je omogućilo da dogura da trona jedne od najvećih ikona rock glazbe.

Ta srednja škola nekako je bila presudna za nastanak Red Hot Chilli Peppersa jer upravo je u njoj upoznao svog najboljeg prijatelja te kasnije kolegu iz benda, Michaela Balzaryja poznatijeg kao Flea.

Peppersi su nastali puno kasnije nakon njihovog upoznavanja i od samog početka su bili energični i drski, njihovi nastupi kontroverzni, a Kiedis pravi šoumen, što je sve skupa pridonosilo velikoj posjećenosti njihovih koncerata. Poznati nastupi s čarapama na genitalijama kao jedinim odjevnim predmetom postali su ubrzo njihov zaštitni znak.

Priča o karijeri Peppersa tu počinje. Pratimo je kroz teške narkomanske krize Kiedisa, njegovo izbacivanje iz benda, rehabilitaciju te ponovni povratak u bend, potpisivanje za glasovite diskografske kuće (prvo EMI, a kasnije zbog nezadovoljstva s tretmanom u EMI-u i za Warner u kojem su ostali do danas) te izbacivajne masivnog super singla Under The Bridge.

Time je njihov proboj samo počeo i kuhao se do Californicationa, albuma koji je naprosto eksplodirao na svjetskoj glazbenoj sceni i Peppersima priskrobio ogroman broj novih obožavatelja i podebljao stanje na bankovnom računu. By The Way je došao samo kako bi potvrdio njihov superioran talent i učvrstio ih na tronu svjetskih super bendova i super glazbenih atrakcija.

Što je ustvari bilo u pozadini svih ovih šturo pobacanih natuknica, kako su izgledali prvi nastupi Peppersa, kako su izgledale osobe o kojima se priča u knjizi, kako glase tekstovi pjesama na hrvatskom jeziku, kako je Kiedis jedva izvukao živu glavu i zašto ima komad metala u njoj saznat ćete ako pročitate i pregledate ovu uistinu izvrsnu autobiografiju koja daje odgovore na mnoga pitanja vezana uz Pepperse i može biti zaista zanimljivo štivo bez obzira slušate li Pepperse ili ne.
 

Dragutin Andrić
 
Hits 1100

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42