MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Nonagon Infinity


Bookmark

Data

Released Travanj 2016
Format Albumi
Vrsta Garage rock / Psychedelic rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Neo-Psychedelia
Dodano Petak, 27 Svibanj 2016
Žanr Rock
Length 41:45
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2016
Država UK
Etiketa Heavenly
Catalog Number HVNLP127CD
Edition details objavljeno: 29.4.2016.; snimano: Daptone Studios - Brooklyn, New York
Tags Heavenly King Gizzard And The Lizard Wizard

Review

Ponekad se čini kao da smo kroz zadnjih 60-ak godina glazbe vidjeli sve što se može vidjeti. Ako ima jedan bend koji se trudi dokazati da to nije slučaj, to bi bio King Gizzard And The Lizard Wizard. „Nonagon Infinity“ je njihov osmi studijski album, što ne bi bio pretjerano impresivan podatak da im debi album nije izašao nedavne 2012. godine. Još više od hiperproduktivnosti komično nazvane melburnške sedmorke impresionira raznolikost tih albuma: „Quarters!“ je bio sastavljen isključivo od pjesmi u trajanju 10 minuta i 10 sekundi, dok je „Paper Mâché Dream Balloon“ pretežito akustični folk album.

Unatoč svim varijacijama na prošlim albumima, „Nonagon Infinity“ je uvjerljivo najambiciozniji album benda dosad. Koliko sam upoznat, riječ je o prvom „beskonačnom“ albumu ikad snimljenom: zadnji taktovi završne pjesme „Road Train“ besprijekorno prelaze u uvodnu „Robot Stop“. Isto tako, sve pjesme unutar albuma neprimjetno prelaze jedna u drugu, riffovi i tekstovi se često ponavljaju iz pjesme u pjesmu te slušanje albuma više ostavlja dojam prisustvovanju nastupu benda uživo nego slušanju njihove studijske snimke.

To je dodatno naglašeno nevjerojatnom količinom energije koja krasi album, riffovi na gitari su agresivni, pjevač Stu Mackenzie svako malo ulijeće te vriskovima doprinosi „live“ ugođaju. Bend nas od početka uvlači u svoju kombinaciju garage rocka, gdje se najviše osjete utjecaji američkih Thee Oh Sees, i psihodelije na tragu Flaming Lipsa te prvih 20 minuta albuma prolazi u trenu. Album po prvi put blago usporava na „Mr. Beat“ koju krasi opušten refren te klavijature na tragu prog rocka 70-ih.

Kratki predah prestaje čim započne „Evil Death Roll“, koja je sa preko 7 minuta uvjerljivo najdulja pjesma na albumu. Pred kraj albuma „Invisible Free“ i „Wah Wah“ svojim kraćim akustičnim dionicama pokazuju da bend i dalje nisu u potpunosti napustili utjecaji koje su imali kad su snimili „Paper Mâché Dream Balloon“. „Road Train“ kao završna pjesma bilo kojeg „normalnog“ albuma bi vjerojatno predstavljala relativno razočaranje nakon tako uzbudljivog putovanja, ali funkcionira kao savršena najava uvodne „Robot Stop“, nakon čega više nema povratka.

Da je „Nonagon Infinity“ ispao prosječan album, činjenica da je riječ o beskonačnoj petlji bi bila tek zanimljiv podatak i možda jedno opskurnije pitanje na glazbenom kvizu. Srećom, ispostavilo se da je riječ o fantastično snimljenom albumu, ispunjenom zaraznim riffovima te zanimljivim instrumentalnim sekcijama, kojemu njegova beskonačnost pomaže da zadrži slušatelja i dulje od njegovih malo iznad 40 minuta. Nije riječ o albumu koji je za svakoga, niti o nečemu što će se smatrati klasikom, ali ukoliko slušatelj upadne u njegovu zamku, biti će skoro nemoguće izaći.

Janko Sladović

Hits 1926
King Gizzard And The Lizard Wizard Albumi Kronologija Flying Microtonal Banana » Flying Microtonal Banana

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima