MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2018
Format Albumi
Vrsta Folk-rock
Dodano Utorak, 13 Veljača 2018
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2018
Država SAD
Etiketa Floating Records
Tags Peter Kaukonen Floating Records

Review

Benson Lee Kaukonen, odnosno, Peter Kaukonen glazbenik je koji je preko Floating Records krajem siječnja objavio studijski album ''Crazy Quilt''. Globalu promociju ovog albuma provodi Doug W. Deutsch preko svoje Doug Deutsch Publicity Services.

Ovo prezime Kaukonen svakako je poznato nama starijima, koji smo na njega nailazili slušajući rock glazbu. Njegov brat Jorma, gitarist legendarnih Jefferson Airplane, svakako je obilježio mnoge životne priče onih malo starijih od mene, ali i brojnih ljudi moje generacije. Jasno je da su, primjerice, Hot Tuna, Jefferson Airplane, Jefferson Starship bili bendovi koji su sastavni dio obvezne glazbene lektire svakog imalo ozbiljnijeg poklonika moderne glazbe.

Peter Kaukonen rođen je 1945. i svakako je neizbježni dio glazbene priče koja se vrti oko ovog prezimena. Naime, Peter Kaukonen je svirao, nastupao i snimao s već spominjanim bendovima, a tu još možemo  dodati imena kao što su Johnny Winter i Link Wray, a jednako tako Peter ima svoj sastav, Black Kangaroo.

Peter svira akustične i električne gitare, akustični i električni bas, mandolinu, bouzouki, gitaru i klavir. Njegovi glazbeni utjecaji proizlaze iz chicago i delta bluesa, ''finger-picking'' gitare, a tu su još stilska akustična glazba, rock and roll, jazz ali i klasična glazba. Sve to određuje Petera kao glazbenika širokih glazbenih pogleda, interesa i stremljenja.

Iza njega je preko 40 godina  glazbene karijere. No, nekako mi se čini da je uvijek zapravo bio u sjeni svoga starijeg brata. To breme ''mlađeg'' brata uvijek je teško nositi; čak i danas, kada Peter nosi svoje 72 godine života, ta priča ne popušta.

Trinaest autorskih skladbi koje nam nudi ''Crazy Quilt'' predstavlja zapravo neku kronologiju, daje nam presjek svih onih glazbenih ideja i vizija koje su Petera tijekom dosadašnje glazbene karijere slijedile. Tim svojim pogledima, ali i čvrstim stavovima on zapravo determinira svoj život. Taj i takav život ima neke svoje obrasce, ali kako će to na kraju izgledati, kakav će biti dizajn tog i takvog života, to je stvar svakog ljudskog bića.

Ovo nije definitivno album za svakoga i sam moram priznati da sam ga morao vrlo koncentrirano preslušavati kako bih uspio pronaći neke svoje favorite, a to su svakako instrumentalna tema ''Sleep Deprived'', ''Maria Full Of Grace'', te psihodelična ''Ghost Music'', koja zvuči kao prapovijesni radovi Pink Floyd. Potom ću još istaknuti instrumental ''Paqui'', kao i završnu instrumentalnu temu ''That's A Good Question''.

Peter Kaukonen je već itekako afirmiran glazbeni umjetnik. On nam izvodi glazbu koja je njegov neraskidiv dio i snažno se pretače s albuma u nas slušatelje. Reakcije su oprečne, od čuđenja do iznenađenja i ushita. Da, znam, netko će biti razočaran ali tek na mahove, jer slušajući u cjelini, album ''Crazy Quilt'' sjedinjuje sve te glazbene vizure.

Album ''Crazy Quilt'' Petera Kaukonena slušat će vrlo ozbiljni slušatelji koji su još davno prije proniknuli u vrijednosti i kvalitetu sveukupne glazbene baštine. Crpeći inspiraciju iz svih mogućih i dostupnih glazbenih stilova, Peter je došao do svog izričaja, koji je zapravo samo njegov i daje mu tu nepatvorenu originalnost i apsolutnu osobnost.

Mladen Lončar - Mike

Hits 1636

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma