MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Soundtrack za život - Live At Vintage


Bookmark

Data

Released Siječanj 2024
Format Albumi
Vrsta / Alternative rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Petak, 16 Veljača 2024
Žanr Pop-Rock
Length 1:05:05
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2024
Država Hrvatska
Etiketa Menart
Edition details objavljeno: 30.1.2024.; snimano: 10.11.2023. Vintage Industrial Bar, Zagreb
Tags Menart Mile Kekin

Review

Srećom po nas, Mile Kekin odlučio je nakon raspada Hladnog piva nastaviti biti für immer punk kroz solo karijeru. U studenom lani održao je koncert u zagrebačkom Vintage Industrial Baru promovirajući svoj samostalni album “Nježno đonom” koji je proglašen jednim od 10 najboljih nacionalnih izdanja 2023.godine. Za tu priliku Mile je izmiješao stvari s novog albuma s onima nastalima tijekom karijere u “Pivu” i tako ponudio presjek svoje karijere. Iako je na koncertu bilo izvedeno 30 pjesama, na ovom album našlo ih se 17 koje su vjerojatno poredane prema razini energije, što i nije loša odluka. Niže je popis odabranih pjesama koje su se našle na albumu.

Izvrsno odabran redoslijed pjesama počinje nešto laganijim i osobnijim pjesmama iz zadnjeg desetljeća rada Piva, a čak i na audio snimci osjeća se nabrijanost publike; u početku u pripjevima, no napetost je to koja polako, ali osjetno raste svakom pjesmom. A gotovo sve pjesme te večeri imaju svoj život, žive po tulumima, citiraju se u svakoj prilici, znaju ih i oni koji nisu punkeri. Popularnost koju je Hladno pivo uživalo može se mjeriti onom Azre - nije bitno je li to vaša glazba ili ne, jednostavno znate te pjesme, govore vam.

Kako se nižu pjesme na albumu i postaju sve starije, odnosno dolaze s ranijih albuma, publika snažnije reagira. Sasvim očekivano, mladost ima više energije i bunta, te su raniji radovi upravo takvi. Tu se već obavezno vadi hladno pivo, ako već nije u ruci. Kekinov glas vodi publiku i oni u gotovo zborskom pjevanju postaju simbiotski glas.

Još tamo 2018. godine Hladno pivo održalo je kraći akustični koncert u intimnoj atmosferi rock-knjižare Rockmark (tada u minijaturnom prostoru u Berislavićevoj ulici u Zagrebu). Iako akustični punk nije nešto na što bih se kladila, Pivo je tada oduševilo sve prisutne prezentacijom pjesama, te svojevrsnim storytellingom. Na tragu toga bili su i trenuci između pjesama na ovom samostalnom koncertu kada je Kekin u nekoliko navrata podijelio pozadinu nastanka nekih pjesama. Kako tekstopisac, tako i narator, Kekin zna zabaviti svojim pogledima i komentarima na društveni, politički i osobni život. Tako je pjesmu “Beton” najavio pričom o gradnji kuće i tinejdžerskim seksualnim maštarijama. Priče su to koje ne gube na šarmu, baš kao ni njegovi tekstovi - uvijek su relevantni poput “da si imao ljubav kao sigurnu luku ne bi sada na pozdrav dizao ruku”. I upravo na “Frizerskoj” uključuju se klavijature koje su se neobično dobro uklopile u punk zvuk i čak dodale “štih” Blues Brothersa.

Divno je, čak utješno, čuti da Mile s godinama nije izgubio energiju, ne posustaje, i koncert je izveo s puno energije kojoj manjak vizualnog doživljaja uopće ne smeta. Tom energijom su se očito naizmjenično hranili on i publika. Ovaj album svakako je must-have za sve domaće punkere da mogu pogati uz audio ekipu i kod kuće. Također, ovo je vrlo snažna dizalica raspoloženja uz koju ide i upozorenje: nema šanse da slušate i ostanete sjediti.
“Samo za taj osjećaj” ostavljena je za kraj i pomalo smiruje atmosferu nakon divlje “Pjevajte nešto ljubavno”, no i naglašava značenje naslova - da postigneš taj osjećaj pusti cijeli album još jednom.

Antonija Jelić

Hits 754
Nježno đonom « Nježno đonom Mile Kekin Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiMariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici