MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Spiral Shadow


Bookmark

Data

Released Listopad 2010
Format Albumi
Vrsta Heavy metal
Dodano Subota, 12 Ožujak 2011
Žanr Metal
Length 38:02
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država USA
Etiketa Prosthetic / Season of Mist
Tags

Review

Svojim petim, ujedno i najzrelijim te bih se usudio reći i najboljim albumom Kylesa se vratila nakon uspješnog Static Tensiona iz 2009. godine.
 
Kada mi netko spomene Kylesu prvo čega se sjetim je zaista odličan koncert koji su nam pružili u Zagrebačkoj Močvari prošle godine kada su bili na turneji s Kvelertakom, Gazom i Convergeom. Drugo, dva bubnjara koja su na ovom izdanju došli itekako do izražaja, a treće je ženska frontmenica/gitaristica koja je, za razliku od prethodnika, vokalno dobila najviše prostora i time podigla album za sto stepenica.
 
Ono što se u odnosu na prijašnje albume najviše promjenilo je definitivno zvuk. On je sada više progresivni/svemirski hard rock s prstohvatom sludgea, nešto što zaista nisam očekivao u odnosu na, meni savršeni, Static Tension iz 2009. na kojem su njegovali sludgasti post metal. Pjesme su puno više psihodelične što upotpunjuju svađalački vokali između gitariste Phillipa Copea i vokalistice/gitaristice Laure Pleasants koja zapravo i vodi glavnu riječ na ovom izdanju.
 
Već prva pjesma Tired Climb opisuje ono što odlikuje Spiral Shadow. Pomalo sanjivo otvaranje nakon kojeg dolazi ono što i je glavna značajka Kylese kao benda, zapanjujući taping nakon kojeg se ulazi u brzu sludgastu temu. Sanjivi vokali Laure Pleasants su jednostavno nešto zbog čega album preslušavaš otvorenih ustiju, a ona taj stil provlači kroz većinu pjesama pa tako i Crowded Road, Distance Closing In, To Forget te California punk (pomalo pop) inspiriranom Don't Look Back koja predstavlja nešto što Kylesa do sada zvukovno nikada nije napravila, a opet su uspjeli to zapakirati u onaj njihov tipični zvuk.
 
Kao što sam prethodno već napomenuo a referirajući se sada na Tired Climb zapanjujuće je dualno bubnjanje između Carla McGinleya i Tylera Newberry, isplanirano do zadnje milistotinke svakog udarca i to je nešto što Kylesi ne samo na svirkama uživo već i na studijskim izdanjima daje dodatnu snagu.
 
Samim time što nisu nastavili putem kojim se očekivalo da nastave prema prethodniku iz 2009. Kylesa je za par kilometara otišla naprijed naspram svoje konkurencije. Ako ste fan psihodeličnog rocka u maniri Pink Floyda ili sludga/post metala u maniri Mastodona, Neurosisa onda će vam Spiral Shadow zasigurno postati jedan od najboljih albuma koje ste čuli u nazad desetak godina. Znam da meni definitivno je.

Autor: Tomislav Perica
Hits 542

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42