MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2010
Format Albumi
Vrsta Jazz blues
Dodano Utorak, 19 Travanj 2011
Žanr Jazz
Length 45:19
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država USA
Etiketa Blue Note/EMI/Dallas Records
Edition details Stacey Kent Raconte-Moi
Tags

Review

Oni koji su svjedočili zagrebačkom koncertu Stacey Kent 2009. možda se sjećaju njenih razdraganih frankofilskih izjava, a u međuvremenu je Stacey Kent izdala i svoj prvi album posvećen toj fascinaciji, Raconte-moi. Francuski je jezik na kojem je Stacey Kent pričala sa svojim djedom koji je neko vrijeme živio u Parizu, a i sama Kent je provela godine studiranja u Parizu.
 
Album ipak ne otvara francuska šansona već Jobimov standard Águas de Março u francuskom prepjevu Georgesa Moustakija. No već druga pjesma je francuski klasik, Jardin D'Hiver, ujedno i inspiracija za ovaj album, inače najpoznatija u izvedbi Henri Salvadora. Radi se o jednoj od onih zaraznih francuskih melodija koje brzo uđu u uho i zadržavaju se u duhu slušatelja dugo vremena, a prozračni vokal Stacey Kent je kao stvoren za ovu liričnu pjesmu. 
 
Repertoar ipak nije predvidljiv, Stacey Kent iskopava neke na pola zaboravljene bisere francuske glazbe i ne igra na kartu najpopularnijih francuskih šansona, pa čak ni na kartu francuskog zvuka – aranžmani bi se prije mogli okarakterizirati kao easy-listening jazz s latin prizvucima. Štoviše prošvercao se tu i jedan klasik Rodgersa i Hammersteina, It Might As Well Be Spring (inače oskarovska pjesma iz 1945.), u francuskom prijevodu C'est Le Printemps, što i nije čudno s obzirom da se Stacey Kent i u dosadašnjim albumima prilično bazirala na klasičnoj američkoj pjesmarici.
 
Stacey Kent ima očaravajući kristalni glas koji priziva u sjećanje velike dame cool jazza poput Chris Connor i June Christie, no prigovori uglavnom idu na račun manjka avanturističkog duha. Kent ima savršenu dikciju i lijepe vokalize, prati je vrhunski band, no ipak je to sve upakirano u jedan ziheraški pristup, u kojem je puno toga ostalo neiskorišteno, pogotovo instrumentalisti koji imaju kapaciteta za nešto više od diskretne pratnje Kentinog vokala. Ne može se poreći da je album vrlo ugodan za slušanje, glazba je vrlo zavodljiva i atmosferična, no teško se oteti dojmu da Stacey Kent ide ispod svojih kapaciteta. Konvencionalni no s ukusom napravljeni aranžmani bazirani su uglavnom na klasičnom gitarističkom kvartetu, dok saksofonist Jim Tomlinson, ujedno i autor aranžmana (inače Staceyn životni partner) tek povremeno daje akcente na strateškim mjestima.
 
Pored svih zamjerki, album još uvijek nudi obilje užitaka, pogotovo za zaljubljenike u francuski jezik i sve one koji su umorni od anglofone hegemonije u pop glazbi. Rafinirani vokal Stacey Kent, milozvučnost francuskog jezika i ljepota samih melodija lako će navesti manje stroge slušatelje da oproste manjak ambicioznosti, no 'hardcore' jazzeri se vjerojatno neće zadržati na ovom album dulje od jednog ili dva slušanja.
 
Mirna Marić
Hits 728

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42