MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2011
Format Albumi
Vrsta African Traditions / Nigerian / West African
Dodano Petak, 23 Rujan 2011
Žanr World
Length 1:02:56
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država UK
Etiketa Wrasse Records
Catalog Number WRASS282
Edition details Datum objave: 12.4.2011.
Tags

Review

Kuti mi je najdraži kad svojom glazbom uspije nadići motive svojih pjesama. Na njegovom prošlom studijskom albumu Day by Day dogodilo se to više puta, dok je na ovom, Africa for Africa, beat ostao malo sputan unutar svojih političkih težnji. Eksplicitni nazivi pjesama (Politics In Africa i Bad Government) i stihovi koji na momente djeluju kao prazni politički pamfleti malo su umanjili onu energiju koju Femi redovito isporučuje na svojim koncertima, gdje god da se pojavio.

Žao mi je da osvrt na album moram odmah započeti kritikom, ali Femi je prevelika faca da bi se srozavao na dnevna previranja. Njegov otac bio je car i još uvijek je, dok su, recimo, kancelari, guverneri, predsjednici i ostali toliko bitni da ih, ako kojim slučajem napuste svoje pozicije, taj čas može zamijeniti barem sto sposobnijih mozgova koje opet bez problema može zamjeniti sto sposobnijih itd. To što se fluidni političari tretiraju kao zvijezde dok se nitko stoljećima nije uspio sjetiti tko je sagradio sve one puste gotičke katedrale (koje još uvijek stoje) propust je naše civilizacije i jedan bi umjetnik trebao biti iznad toga. Štoviše, pozicionare bi trebao totalno ignorirati i svoju pažnju u potpunosti usmjeriti na ljude. Onda nastaje pravi aktivzam.

Africa for Africa svejedno je vrlo catchy album pun ugodnih melodija koje se iz pjesme u pjesmu nadovezuju jedna na drugu čineći bogatu cjelinu. Saksofon se, istina, rijetko izdvaja kao samostalna struktura i bilo bi bolje da se u album ugradio pokoji kontrast, ali to je više do osobnog afiniteta. Dobro je i to što su pjesme kratke, unutar naše, usudit ću se reći zapadnjačke koncentracije od kojih tri i po do četiri minute, a činjenica je i da album od početka do kraja vibrira energijom za pozitivne ljude i da ga slobodno možete pustiti na neobaveznom druženju nakon savjeta stanara.

Ironično je pak to da će glazba kakvu stvara Femi prije proći kod totalno apolitičnih ljudi koji eventualno sanjaju o traženju istine po Indiji nego kod nekih gorljivih sastavljača peticija, ali tako je, valjda jer Africa for Africa prije baca na hladovinu baobaba nego na tugu i jad. Poverty i power-ty...dalo bi se izvesti neki hibrid koji bi statusne simbole zauvijek izbrisao iz ljudskih čežnji. Do tad, u slučaju da se sprema neki tulum znate što vam je činiti (jest da sam isto rekla i za Pitbullov zadnji album, ali pustimo sad to). Africa for Africa sigurno će zadovoljiti do idućeg izdanja. Ja se samo nadam da će se Femiju još koji put poklopiti svemir i stihovi poput...How the richest continent get majority of the poorest people - You better ask yourself. Why everybody dey ruch for the resources of Africa ...

Marina Vukman

Hits 793
Day by Day « Day by Day Femi Kuti Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42