MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
A Legendary Christmas


Bookmark

Data

Released Listopad 2018
Format Albumi
Vrsta Traditional Pop / Adult Contemporary R&B / Christmas
Dodano Petak, 28 Prosinac 2018
Žanr R&B
Length 49:44
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2018
Država Europa
Etiketa Columbia / Menart
Catalog Number 19075883592
Edition details objavljeno: 26.10.2018.; izvršni producent: Raphael Saadiq; producent: John Roger Stephens
Tags Columbia Menart Raphael Saadiq John Legend John Roger Stephens

Review

John Legend, pravim imenom John Stephens, američki je glazbenik i glumac. Kao glazbenik objavio je šest studijskih albuma od 2004. godine te je dobitnik brojnih glazbenih priznanja (između ostalog čak 10 Grammyja!), a surađivao je s brojnim poznatim imenima iz svijeta glazbe uključujući Aliciu Keys, Kanye Westa, Fort Minor i mnoge druge. John je poznat po svojim humanitarnim koncertima tako da ne čudi da je objavio i svoj Božićni album.

Svoj prvi Božićni album najavio je početkom listopada ove godine preko društvenih mreža. Izdavanju albuma prethodila su dva singlea „Bring Me Love“ i „Have Yourself a Merry Little Christmas“ koji su istovremeno objavljeni preko Veva. Sam album izišao je krajem listopada, a promovirao ga je i turnejom tijekom studenog i prosinca.

Album sadrži 14 kompozicija, od čega osam obrada i šest vlastitih skladbi. Otvara ga obrada pjesme „What Christmas Means to Me“, koju su do sada otpjevali mnogi (primjerice: Stevie Wonder, Paul Young. En Vogue, Jessica Simpson i mnogi drugi), a u pjesmi se kao poseban gost pojavljuje Stevie Wonder na usnoj harmonici. Legendova izvedba je ritmična, dinamična i produkcijski dobro izvedena i predstavlja najbolji trenutak ovog albuma.

Slijede još dvije obrade: „Silver Bells“ i „Have Yourself a Merry Little Christmas“. Prva je produkcijski izvedena kao iz disco-klubova ’80-ih, laganog ritma, pratećih vokala i sa zanimljivim solom na flauti. Druga je laganijeg ritma, prihvatljivija, a kao gošća pojavljuje se poznata jazz basistica i pjevačica Esperanza Spalding, koja je svakako uljepšala izvedbu svojim pjevačkim dionicama.

Nakon toga su dvije autorske Legendove pjesme. Prva, „No Place Like Home“ pjesmuljak je koji naglašava ljepotu topline doma u to vrijeme, a iduća „Bring Me Love“ vesela je ritma, kojega nosi melodijski bas i kvalitetni prateći vokali, aranžerski je dobro zamišljena i produkcijski izvedena. Slijedi medley: „Merry Christmas Baby/Give Love on Christmas Day“ koji kreće u laganom blues-ritmu te nastavlja s ubrzavanjima u stilu pop-rocka, s dominantnim, atraktivnim solima trubača i orgulja. „Christmas Time Is Here“ klasik je iz 1965. kojega su dosad izvodili mnogi, uključujući Davida Benoita, Dianu Kral i Ala Jarreaua. U Legendovoj izvedbi je mlaka, kao i sljedeća „Waiting for Christmas“, autorska skladba koju Legend izvodi u pratnji glasovira.

Iduća „Purple Snowflakes“ opet zvuči kao da je iz vremena „Bee Geesa“ (odnosno „Groznice subotnje večeri“) i smiješna je kad je usporedimo s izvornikom Marvina Gayea „Pretty Little Baby“. Slijedi opet laganija „The Christmas Song“ koja blijedo podsjeća na onu staru, dobru izvedbu legendarnog Nat King Colea. „Please Come Home for Christmas“ poznata je skladba američkog blues pjevača i pijanista Charlesa Browna. I ova je pjesma doživjela mnoga bolja ranija izdanja Eaglesa, Bon Jovija i Willie Nelsona, a u Legendovoj izvedbi je slušljiva.

Svoj Božićni album John Legend završava s tri autorske pjesme: „Wrap Me Up in Your Love“, „By Christmas Eve“ i „Merry Merry Christmas“, od kojih me se najviše dojmila ova prva. U drugoj me razočarao banalnošću teksta, a završna sa zviždukom zvuči kao uvod u neku utakmicu. Ili kao poziv na jurnjavu u trgovine na poslijebožićne rasprodaje.

Sve u svemu, album me nije nešto posebno oduševio. Naravno, pretpostavljam da neće razočarati svoju najvjerniju publiku. Osobno, radije bih vrijeme proveo slušajući Božićna izdanja Nat King Colea, Franka Sinatre ili Elvisa Presleya.

Ivan Dukić

Hits 1702
Love in the Future « Love in the Future John Legend Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima