MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2021
Format Albumi
Vrsta / Blues rock / Modern Acoustic Blues / Acoustic Blues
Dodano Utorak, 14 Prosinac 2021
Žanr Blues
Length 1:17:40
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2021
Država Europa
Etiketa Hunnia Records
Catalog Number HRCD2106
Edition details objavljeno: 10.4.2021.
Tags Little G Weevil Hunnia Records

Review

Stvari su se nekako čudno posložile kada se radi o glazbeniku, pjevaču i gitaristi Little G Weevilu. On je čovjek koji dolazi iz susjedne nam Mađarske, gdje je rođen prije 44 godine i, evo, nekako je uvijek bio tu, ali nikako nije bio u nekom glavnom fokusu. Priča apsolutno ima neku čudnu vibru, punu nekih vibracija koje su dugo, dugo godina ostale potpuno nedorečene. Zašto? Pojma nemam! A onda, njegovi album polako su gradili vrlo čudnu slagalicu koja je, eto, danas ovim albumum "Live Acoustic Session" dobila neke svoje potpuno nove vrijednosti i značaj.

Izdavačka kuća Hunnia Records, još tamo 10. travnja objavljuje ovaj album, no, prije nekoliko tjedana Betsie Brown globalno ga radijski promovira i tu zapravo počinje stvar koja je sada došla do one razine koju nazivam "full & right stuff".

Nije to samo razlog što se ovdje radi o akustičnom bluesu, što se radi o live izvedbama, nego što se priča lomi u onom dijelu kojeg zovem "utjecaj bluesa, utjecaj akustičnog bluesa na pojedinca, na slušatelja, na sve one koji se usude poslušati ovako nešto ili slučajno imaju prilike čuti ovaj materijal i onda se, ipak, na kraju upitate o čemu se ovdje radi? Ovo nije šala, ovdje se blues vibra prenosi direktno i uz minimalne efekte prezentacijske forme. Nema tu tehnikalija, nema tu muljanja, nema tu dodatnih intervencija, nego umjetnik uzme gitaru u ruke, sjedne pred mikrofon i obred počinje.

U tom i takvom kontekstu treba percipirati ovih sat i, gotovo, 18 minuta apsolutno znalački odabarnih tonskih zapisa koje potpisuje i sam prezentira upravo Little G Weevil.

Ovaj glazbenik je još 2004. preselio u Ameriku i samo 9 godina kasnije osvaja IBC te postaje pobjednik u solo /duo kategoriji. To je samo bila svojevrsna platforma od koje je samo svojim znanjem turdom i zalaganjem LGW došao do ovakvog statusa, kojeg, eto, danas uživa. Za sve to i za sve ono što će tek uslijediti s dubokim poštovanjem samo mogu napisati: kapa dolje i moj naklon do poda!

Ovih 16 skladbi, svaka u svom kontekstu i ozračju, pokazuju koliko je LGW predan ovom glazbenom stilu, no, povrh toga, on se ne libi raditi i stvarati u svakom srodnom glazbenom žanru. Iako je počeo s bubnjevima, sa 17 godina centar svijeta postaje gitara i to je, eto, ostala "druga" ljubav sve do danas.

Ovo je definitvno jedan od onih snažnih albuma gdje nas svojim, duboko osjećajnim "soulful" vokalom, LGW osvaja od početka do kraja. Pored toga, njegov gitaristički rukopis nudi pregršt "blue notes", koji su tako jedinstveno inkorporirani u glazbene predloške ama baš svake od 16 snimljenih i ponuđenih pjesama na ovom albumu. Radi se o potpuno albumu gdje LGW prezentira vrhunski blues u najboljem maniru starih majstora bluesa.

Nema nikakve dvojbe, apsolutno svi su prepoznali ovog glazbenika i njegov nadahnuti rad i, zapravo, bila bi velika šteta i nepravda da vam nisam već predstavio Little G Weevila, a jesam!

Ovaj odlični gitarist, pjevač i skladatelj, pravim imenom Gabor Szucs, rođen je 6. srpnja 1977. godine i tijekom godina razvio se u jednog od najuzbudljivijih i najintresantnijih izvođača današnje blues scene. Njegova opuštena i, tako ekspresivna i opuštena izvedba plijeni svojom kvalitetom, izražajnošću i dinamikom. To bi bilo možda i dosta o svemu što treba naglasiti svima vama koji ćete, ili već jeste poslušali ovaj album. No, moja istraživačka sklonost odvela je sporedno ovaj album na još jednu razinu više i dokazala mi da je blues toliko nevjerojatna glazbena forma, koja će vas iznenaditi i odvesti na neka doista nevjerojatna glazbena putovanja i izuzetne glazbene destinacije!

Svemu je povod bila pjesma "Keep Going", jer ovdje ju čujemo u solo verziji, bez ikoga, a potom u glavi i se upalio "klik" i sjetio sam se albuma "Back in Alabama" iz 2018. godine i što se dogodilo? Slušam ovu verziju, potom onu uz 2018., uz back pjevačice Rachel Edwards i Clara Edwards-Donald, a na usnjaku je Maurice "Rease" Nazzaro. Radim to naizmjenično, 10-20 puta i u mom tijelu samo raste čudnovati osjećaj što je to blues i kakv on učinask ima i daje slušateljima – publici, drugima baš svejedno o kome se radi, samo ako to znate primiti! Tada spontano pišem: "Ovo je tipičan primjer što je blues u svom svojem značenju i ljepoti! Pogledajte i poslušajte ovu pjesmu, a posebno obratite pozornost na "back" pjevačice. Naime, sve se jednostavno vidi, čuje i osjeća, što to one prenose svojim bićem, one proživljavaju ovu pjesmu, one su: Rachel Edwards i Clara Edwards-Donald, na usnjaku je Maurice "Rease" Nazzaro, a tu je i glavni meštar, odlični Little G Weevil. Poslušajte i vrlo pažljivo pogledajte što znači osjećati, voljeti i imati taj "Damn Blues"." Osobno, drugačije ne znam i nisam u mogućnosti nešto drugo ili drugačije sročiti.

Tek tada i tek sada počinjem shvaćati što to, zapravo, ovaj glazbeni stil nosi u sebi, koju snagu, koju ljepotu, koje snažne konotacije izlaze iz bluesa. Nevjerojatno, posebno i snažno ovaj glazbeni stil svako malo će vas osnažiti, iznenaditi i lagano podsjetiti na onu činjenicu da treba slušati i treba biti otvoren prema glazbi.

Tako je i LGW otvoren prema bluesu i pridruženoj mu glazbi, a John Lee Hooker, Lightnin' Hopkins, Albert Collins, B.B. King i Chuck Berry samo su neki od njegovih velikih uzora. Osobito je veliku ulogu kod njega odigrao John Lee Hooker. A o svemu sam LGW kaže: John Lee Hooker and his blues was for me, like my grandfather and the tales he use to tell. When I first heard the songs Hobo Blues and Never Get Out of These Blues Alive, I thought to myself, God, I am part of this, I feel it, I belong to this.

Album "Live Acoustic Session" Little G Weevila je apsolutno "real deal" i svima nama koji volimo blues jednostavno grije i srce i dušu. Ne bih više, nisam baš siguran kako bi sve to završilo i gdje bih mogao stati i, stoga, neka sam LGW potvrdi i kaže kako je on sam doživio ovaj Live Acoustic Session: my latest and most spontaneous work to date. I walked into a studio, had three beers, and played sixteen tunes. It came out mighty bluesy, 100% live, no editing.

Ukoliko već niste, svako potražite album "Live Acoustic Session" van serijskog blues glazbenika Little G Weevila. Doista nećete požaliti!

Mladen Lončar - Mike

Hits 902
Something Poppin' « Something Poppin' Little G Weevil Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiDrago Diklić u Tvornici


Večer sjajnih basista


Davor Križić nastupio u Petom kupeu


Gibonni u Areni - 2. koncert


dram u KSET-u


4head nadmašio očekivanja u Hard Placeu


Partibrejkers nastupili na Riječkoj zvečki


Gibonni održao prvi od dva rođendanska koncerta


Zdenka Kovačiček & Greenhouse Blues Band - Live at Peti Kupe


Unplugged koncert T.B.F.-a u Tvornici


Gorgoroth napravili black metal spektakl u Boogalou


Užarena punk veselica u AKC Attack


Lisica u Lisinskom


AntiValentinovo #8


The Croatian Pink Floyd Show u Boogaloou


Krankšvester pokazali zašto ih i dalje volimo


Kekin Trio u Sax!-u


Žestoki tulumu u Boogaloo


Kandžijina večer u Vintage Industrialu


Lu Jakelić napunila Peti kupe