MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2020
Format Albumi
Vrsta Blues rock
Dodano Četvrtak, 14 Svibanj 2020
Žanr Rock
Length 1:18:48
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2020
Država Europa
Etiketa Provogue
Catalog Number PRD PROMO 605
Edition details objavljeno: 31.12.2020., snimano: 9.12.2009.
Tags Provogue Gary Moore

Review

Znao sam da ću prije ili kasnije pisati i prenositi svoje osjećaje o tome kako je glazbeni svijet ostao uskraćen za još jednog istinskog majstora gitare, Garyja Moorea.

Glavni razlog ovih mojih rečenica glazba je koju je pokojni Gary Moore isporučio 2. prosinca 2009. u londonskoj "Islington Academy". Ova glazbena priča odigrala se u, može se kazati, vrlo intimnoj atmosferi u rasprodanoj dvorani, gdje je ovaj nevjerojatni irski rock n' blues gitarist raspametio nazočne svojom nadahnutom i impresivnom svirkom.

Jedan sat, 18 minuta i 53 sekunde pokazuju zašto je Gary Moore veliko ime, legendaran glazbenik i čovjek koji je u svakom trenutku znao što publika očekuje od njega i benda. I doista nije se libio svojoj publici dati svoje emocije i glazbu, sjajnu rock n' blues vibru u kojoj je naprosto izgarao.

Samo 14 mjeseci nakon ovog nastupa Gary je nažalost umro u svojoj 58. godini života. Naravno, nitko u rasprodanoj gomili te noći nije sumnjao da je veliki irski bluesman blizu kraja. No, kad je Moore preminuo četrnaest mjeseci kasnije, cijela priča je poprimila dodatnu dimenziju jer se na kraju spoznalo da je upravo ovaj nastup bio jedan od njegovih posljednih nastupa pa su mnogi iz te gomile i dan danas izuzetno ponosni što su bili na tom posljednjem koncertu velikog Garyja Moorea.

Sada nakon punog desetjeća od ovog nastupa izdavačke kuće Mascot i Provogue objavljuju "Live From London" i sve nas istinske Garyjeve poklonike bacaju u očaj zbog spoznaje kakav je to gubitak bio i je općenito za modernu glazbu.

Gary Moore je rođen 4. travnja 1952. u Belfastu, a umro je 6. veljače 2011. u Esteponi. Svoju karijeru gradio zaista dugi niz godina, od benda Skid Row preko Thin Lizzyja i Colosseum II do solo karijere, a sve to govori upravo o tome da je to put koji nije bio nimalo lagan. Gary Moore svoj stil temelji na svom uzoru, legendarnom Peteru Greenu, a, naravno, osjeća se tu i utjecaj Claptona i Hendrixa, ali njegovim gitarističkim rukopisom prevladava izuzetni "štih" jedinstvenog Petera Greena. Garyjev gitaristički rukopis krasi vrlo potencirani 'blues feeling' a i on sam drži se onog što mu najviše leži i odgovara a to je čvrsti i moderni pristup bluesu, jer upravo takav blues je zapravo ono najbolje što Gary Moore može dati. Upavo to i čujemo na ovom tonskom zapisu.

Gary Moore istinski je štovatelj bluesa, koji svoju ljubav potvrđuje albumima na kojima odaje dužno poštovanje upravo tim velikanima blues glazbe. U svojoj profesionalnoj karijeri vrlo su rijetki oni poznati glazbenici s kojima Gary Moore nije surađivao na ovaj ili onaj način.

Pa, želite li se opustiti i bez puno filozofije prepustiti se bluesu koji se jednostavno prolijeva iz Garyjeve gitare, trinaest odabranih kompozicija s albuma "Live From London" donosi vam upravo to, dobru "furku", izražen "feeling" i nadasve energično osjećajan blues, koji svojim ugođajem nepobitno osvaja vaše uši i srce. Ma samo uživajte i to je to!

Mladen Loncar - Mike

Hits 1837
Essential Montreux « Essential Montreux Gary Moore Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici