MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Hard Candy


Bookmark

Data

Released Travanj 2008
Format Albumi
Vrsta Pop
Dodano Nedjelja, 06 Studeni 2011
Žanr Pop
Length 56:24
Broj diskova 1
Edition date 2008
Država SAD
Etiketa Warner Bros. / Dancing Bear
Tags

Review

 

Jedanaesti studijski album apsolutne kraljice popa, Madonne u nekoliko je segmenata album koji označava izvjesnu prekretnicu u njezinoj karijeri. Albumom Hard Candy, neuništiva Madonna ispunila je ugovorne obveze prema diskografskoj kući Warner Bros., zahvalila im se na dosadašnjoj, gotovo dvadeset godišnjoj suradnji te prelazi pod okrilje Live Nationa.
Tu je i angažiranje producentsko/glazbene kreme Timbalanda, Timberlakea i Pharella, koji su zaslužni za odmak od pop pa i elektro zvuka koji je snažno obilježio njezin posljednji studijski album Confessions On The Dance Floor, a nikako se ne može ignorirati niti činjenica da će ovaj album biti ujedno i posljednji album koji će snimiti u svojim četrdesetim godinama. Naime, upravo ove godine (16.08.) Madonna će navršiti pola stoljeća života.
 
Spominjanjem gore navedenog trojca, angažiranog za produciranje, stvaranje, oblikovanje, surađivanje i što sve ne ovog albuma, dovoljno je da i bez slušanja zaključite u kojem će smjeru ovoga puta Madonna krenuti. Ritmovi R&B-a i hip-hopa pomiješani sa klupskim pop zvukom, kojega se Madonna nikada ne odriče, obilježavaju ovaj album kao nabrijanu i tempom nabijenu kolekciju potencijalnih hitova.
 
Madonni nikada nije bilo strano miješanje stilova, nikada joj nije bilo teško eksperimentirati niti pratiti trendove, a ovaj album samo dokazuje kako ona nikada nije robovala, niti želi robovati, nekim prošlim vremenima. Svoj status izgradila je ne samo prateći, nego i stvarajući trendove u glazbi, a pri tome je uspijevala ostati i jedinstvena i originalna.
 
Iako je svaki njezin album bio novo iskustvo za slušatelja, iako, kao što sam već naglasio, nikada ne robuje prošlim vremenima i gleda uvijek naprijed, Madonna ipak nastoji na svojim albumima i u svojim pjesmama ostaviti svoj prepoznatljivi potpis, pa se tako i u nekim pjesmama osjeti dašak stare Madonne umotane u urbani beat i vruću produkciju.
 
Hard Candy sa svojih dvanaest pjesama izaziva, zavodi i potiče na akciju. Početak albuma tek nagovješćuje kakav bi ostatak mogli očekivati, a pjesme poput Candy Shop, Give It 2 Me, iako možda ne ulaze na prvo slušanje u uho, sasvim dobro otvaraju album. U sam početak ugurao se i svima vrlo dobro poznati najavni singl 4 Minutes.
 
Iz prve polovice albuma posebno bih izdvojio izvrsnu Miles Away u kojoj je svoje prste, baš kao i u maloprije spomenutom singlu, imao Justin Timberlake. Zarazna, emotivna, ali i vrlo dinamična pjesma privlači pažnju slušatelja na prvo slušanje, a ponavljanje iste nakon slušanja ne bi trebala biti slučajnost. She"s Not Me u nešto vedrijem tonu zaključuje prvu polovicu albuma.
 
Iz druge polovice albuma treba odmah izdvojit kolaboraciju sa Kanye Westom u pjesmi Beat Goes On. Iako treba čekati točno tri minute da progovori, gostovanje Kanye Westa je jedno od kvalitetnijih gostovanja, a ovu pjesmu svrstava u popis meni dražih pjesama s albuma. Moderna, urbana, svjetska, dinamična, eksplozivna, ova pjesma će zasigurno biti hit.
 
Od ostatka mogu izdvojiti još pjesme Dance 2night sa onim prepoznatljivim Madonninim potpisom s početka teksta te raskošnu Devil Wouldn"t Recognize You. Album zaključuje solidna Voices.
 
Hard Candy, ako nije najambiciozniji, onda je svakako jedan od najambicioznijih Madonninih albuma. Uzimajući u obzir ekipu suradnika s kojom se okružila ta tvrdnja apsolutno stoji. Album svakako preporučujem.
 
Dragutin Andrić
Hits 2283
Confessions On a Dance Floor « Confessions On a Dance Floor Madonna Albumi Kronologija MDNA » MDNA

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici