MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2019
Format Albumi
Vrsta Contemporary Pop/Rock / Contemporary Singer/Songwriter / Contemporary R&B / Blue-eyed soul
Dodano Utorak, 17 Prosinac 2019
Žanr Pop-Rock
Length 1:07:46
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2019
Država Irska / Velika Britanija
Etiketa Exile / Caroline
Edition details Producent: Van Morrison / Datum objave: 25. listopada 2019.
Tags Van Morrison

Review

''Three Chords And The Truth'' 41. je album Vana Morrisona, objavljen 25. listopada pod okriljem Caroline Records/Universal Music. Što pisati o albumu glazbenika koji je ušao u četvrtu godinu desetljeća što vodi ka osmom desetljeću života? Kako ne biti fasciniran njegovim stvaralačkim, instrumentalističkim i izvođačkim znanjem, umijećem i nevjerojatnom svježinom i snagom?

Vrlo rano, točnije već 1963. osnovao je grupu Them s kojom je stekao neprikosnovenu reputaciju izvanserijskog pjevača. Već nastupni singl, ''Don't Start Crying Now'', pokazao je izvrsne rezultate prodaje u Belfastu. No, presudna godina bila je 1965., kad je bend s pjesmom ''Baby Please Don' T Go'', (poznati r&b standard), osvajao prva mjesta top ljestvica  i izvan Irske, poglavito u Velikoj Britaniji... i zapravo tu priča i počinje. Samo dvije godine kasnije započela je njegova samostalna karijera. 

Razvidno gledajući  i promatrajući, utjecaj Vana Morrisona na modernu glazbu je izniman, osobito stoga što je on glazbenik koji izbjegava r'n'r cirkus i pri tom je stvarno uporan. On jednostavno želi da ga se vrednuje i cijeni izvan te i takve rock scene. S druge pak strane, Van Morrison je jedan od najcjenjenijih pjevača i skladatelja moderne glazbe, glazbenik čija karijera bez ikakvih drastičnih oscilacija traje od ranih 60-ih godina prošloga stoljeća, dakle već punih 55 godina...

Van Morrison potpisnik je zaista impresivne rokerske pjesmarice, no isto tako on je jednako uvjerljiv autor i izvođač folka, countryja, ritam i bluesa, blue-eyed soula i jazza. On je glazbenik koji zaslužuje posebno mjesto u galeriji velikana moderne glazbe. Ono što uvijek fascinira njegova je vokalna interpretacija, njegov sugestivni vokal, koji ima emocionalnu izražajnost blisku gospelu a opet tu je njegova neosporna odrješitost i čvrstina rokerskog izričaja.

Van Morrisonov dar takvog emocionalno-sugestivnog prezentacijskog izričaja, te sklonost kako prema soulu tako i prema bluesu ali i prema drugim glazbenim stilovima, doista je fasicinirajući, pri čemu su njegove prezentacijske mogućnosti apsolutno neograničene.

Sve rečeno posebno dolazi do izražaja na njegovim solo albumima. Pa tako, već 1968. na albumu ''Astral Weeks'' pokazuje svu raskoš svojeg transtrendovskog talenta. Album snima u samo dva dana i njime postavlja visoke standarde, poglavito sebi ali i mnogima drugima.

Svojim osobitim vokalom Van Morrison njeguje sposobnost artikulacije, istančanog i prigušenog izričaja više nego npr. plamtećih strasti i emocija. No, bez obzira na sve, on je uvijek veliki meštar kompletne ceremonije koja se odvija tijekom nastupa ili rada u studiju.

Van Morrison nije opterećen bilo kakvim ogradama, odnosno, klišejiziranim stilovima, on naprosto teži k tome da ga baš ne svrstavaju u rock, soul, jazz ili pak blues, već naprotiv, da ga ocjenjuju i percipiraju isključivo kao glazbenika, kao umjetnika.

S druge pak strane, to nam govori da je Van Morrison glazbenik koji nema bližeg uzora ili srodnika u sveukupnoj povijesti rocka; shodno tome nije ga moguće svrstati ni u kakav glazbeni stil. Van Morrison je neumorni istraživač, koji u glazbi traži nadahnuće a to nadahnuće može naći u nekoj staroj irskoj pjesmici ali isto tako on će se izvrsno snaći u pjesmi koja dolazi s Beale Streeta iz Memphisa ili pak iz vesele pogrebne povorke s ulica New Orleansa.

Standardi koje je Van Morrison postavio publika je nesebično cijenila. Mnogo puta brojni poklonici moderne glazbe jednostavno nisu mogli pojmiti da netko može imati toliku glazbenu širinu. Van Morrison je glazbenik čija glazbena širina nema granica, on od glazbe očekuje da bude iznenađujuća, da bude glazba, jer glazba je njegov život i on joj je potpuno posvećen.

Možda bi sve ovo gore napisano moglo opisati stanje stvari na njegovom novom studijskom albumu, ''Three Chords And The Truth'', koji sadrži 14 pjesama od kojih jednostavno ne mogu odrediti koja mi je bolja i to bez obzira u kojem glazbenom žanru se izvodi.

Na kraju krajeva, i kompletnu produkciju potpisuje sam Morrison. I za dragoga Boga, tko mu što može zamjeriti... pa on je naprosto fenomenalan. A potom volite li njegovu glazbu nemojte se libiti slušanja, već jednostavno uživajte i napunite svoje baterije što svako malo vape za nadahnutom glazbom i nevjerojatno sugestivnim vokalom Vana Morrisona.

 

Mladen Lončar - Mike

Hits 1722
Versatile « Versatile Van Morrison Albumi Kronologija Moving On Skiffle » Moving On Skiffle

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski