MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Dernjava

Bookmark

Data

Released Prosinac 1995
Format Albumi
Vrsta Indie rock
Dodano Petak, 12 Ožujak 2021
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2020
Država Hrvatska
Etiketa LAA
Edition details Reizdanje na vinilu
Tags Pips chips & videoclips LAA

Review

Album na vinilu postao je zadnjih godina već i pitanje prestiža. Svjedoci smo tako mnogih recentnih izdanja koja neke od znamenitih albuma iz, primjerice, devedesetih po prvi put predstavlja na vinilu, što u velikoj mjeri jest pitanje trenda, pa i ugađanja (audio) snobizmima, ali i svojevrsnog respekta. Izuzetak sasvim sigurno ne treba biti ni naša diskografija iz razdoblja apsolutne vladavine CD-a.

Čime ponovno dolazimo na spomenute devedesete, a kad je hrvatska (rock) scena toga doba u pitanju, zagrebački Pips Chips & Videoclips nezaobilazno su ime. Sastav iz Zapruđa, autorsko glasilo frontmena Dubravka Ivaniša Rippera, prošlo je impozantan, a prilično brz put od niskoestetske pankerštine s prvijenca "Shimpoo Pimpoo" do benda sposobnog za pop hermetizam "Drveća i rijeka", pri čemu je sasvim sigurno ne najkvalitetnija, ali zato možda najvažnija stepenica bio upravo album "Dernjava" iz 1995., koji je nedavno osvanuo i kao vinil. Kako smo prije nekoliko mjeseci svjedočili i reizdanju njihova prvijenca (prvo na CD-u, a potom i na vinilu), možemo se nadati da nas čeka još toga s prefiksom "re" iz bogate male riznice ovog sjajnog benda...

"Dernjava" je pak u ono vrijeme bila ključni iskorak Ripperova benda od niskokaloričnog proizvoda, kvartovske senzacije u nastajanju, do punokrvnog (pop) rock sastava po mjeri devedesetih. Benda koji je vješto pohvatao vibracije i estetiku britpopa i indie rocka svoga vremena te im prilijepio osoben pečat kao dodanu vrijednost, bez skrivanja, kako samih pozajmica, tako ni ambicija ostavljanja traga u vremenu i prostoru. Utoliko naslov albuma savršeno opisuje, ali u finijim crtama istodobno gotovo i proturiječi sadržaju koji je s(p)retno izbalansirao nabrijanije odraze prethodnika i zrelije, polirane kreacije kakve su nam donijele pjesme poput "Malene" ili "Pjevača Beatlesa i Stonesa".

Da, kao, vjerujem, većini nas koji smo glazbeni ukus stjecali i uštimavali upravo u tim devedesetima, govoriti (pisati) o "Dernjavi" podrazumijeva pojačanu dozu ionako neizbježnog subjektivizma: posrijedi je album koji je svakako bolje – a osobito važnije – zvučao u vrijeme objave nego danas, nakon novih valova sjajnih glazbenika, pa i osjetno boljih albuma vlastitih potpisnika (već koju godinu kasnije Pipsi su nadmašili sva očekivanja remek-djelom hrvatskog rocka 90-ih, "Fred Astaire"), ali novo slušanje (meni osobno nakon solidnih desetak godina) ne može ne probuditi ne samo nostalgiju, već čak i onaj isti osjećaj iz devedesetih, kad su ove pjesme odjeknule kao zdrava energija benda neopterećenog etiketama, ali savršeno svjesnog svoga potencijala, kapaciteta i dosega. Da, možda "Rock 'n' roll zvijezda" i "Ljubav", pa i "Bolestan" danas zvuče manje intrigantno (možda sam i jedva dočekao izdvojiti ih na ovaj način, jer su mi i prije četvrt stoljeća bile tanji dio materijala), ali spomenute "Malena" i "Pjevač Beatlesa i Stonesa", pa sjajna obrada Poguesa "Poštar lakog sna" te osobito "Mafija" zimzeleni su plodovi (gotovo) jednako sočni kao u svojoj mladosti.

Na vinilu se netko ponovno malo poigrao redosljedom pjesama, pri čemu je prerada slavne liverpulske navijačke himne "You'll Never Walk Alone" definitivno ustupila mjesto više nego solidnoj "Novac" (u odnosu na izvorno izdanje na kazeti, meni osobno dugo jedino koje sam slušao kad je ovaj album u pitanju), a vinil nije imao prostora ni za CD-bonuse poput "Patuljaka iz Šervudske šume" i alternativnih verzija "Mafije" i "Ljubavi", što sve nije uopće problematično koliko je to sam zvuk, koji je na vinilu tanak, bez masnoće i punoće kakve ove pjesme zavrjeđuju. Naravno, ova će opaska vrijediti ovisno o vašim audiofilskim preferencama i samim uređajima, ali ovakvo izdanje trebalo je (a možda iz tehničkih razloga nije moglo?) zvučati bolje. Isto tako, nije bilo naodmet dodati i malo više popratnih materijala u obliku kakvog eseja ili fotografija iz arhiva toga vremena, što ovdje sve vidno manjka.

Kako bilo, "Dernjava" kao jedan od esencijalnih albuma hrvatskog rocka devedesetih, makar u limitiranom izdanju (tiskano je 400 primjeraka) sada je zaživjelo na svim formatima, pri čemu je vinil prije svega nešto kao kakav-takav čin respekta, usprkos svim tehničkim manjkavostima.

 

Toni Matošin

Hits 1175
Shimpoo Pimpoo « Shimpoo Pimpoo Pips, Chips & Videoclips Albumi Kronologija Fred Astaire » Fred Astaire

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji2Cellos se u rasprodanoj Areni


Kings of Convenience na tvrđavi sv.Mihovila


Pips, Chips & Videoclips na Šalati


Urban&4 na Sunčanoj strani Prisavlja


Hélène Grimaud nastupila na Ljubljanskom festivalu


Hladno pivo nastupilo u Karlovcu


Pixies na Zagrebačkom velesajmu


Kries dobro „izgorio“ u solinskoj Gradini


Vatra i Urban&4 na Danima piva


Richard Bona i „napolitanska mafija“ osvojili Makarsku


Švedski desant na Abbaziu


Tame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu