MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Creality


Bookmark

Data

Released Veljača 2023
Format Albumi
Vrsta / Jazz-funk / Jazz Instrument / Jazz Fusion
Dodano Srijeda, 22 Veljača 2023
Žanr Jazz
Length 32:09
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2023
Država Globalno
Etiketa CDBaby
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 24.2.2023.; Edit / Mix / Master by Andrija Gavrilović A.N.D.R.; snimano: 2021. - 2022. drumbooty studio & apoteka studio
Tags CD Baby Peđa Milutinović Andrija Gavrilović A.N.D.R.

Review

Novi, potpuno instrumentalni album srpskog jazz bubnjara i kompozitora Peđe Milutinovića završava prilično neočekivano - govorom glumca, u osnovi o tome, kako glumac ne pronalazi sam uloge, nego one pronalaze njega onda kada je intelektualno i emotivno spreman za izražavanje osobne istine kroz nju. I to sve pri završetku vrlo optimistične, vesele kompozicije "Prisnet" uzdižućeg karaktera s pamtljivim stepenastim, kružnim idejama. Prema tome mišljenju, poput antičke skultpure u Staroj Grčkoj, za koju se vjerovalo da reprezentira, tj. aktualizira samo božanstvo, istina bi se manifestirala kroz medij umjetnika.

Kada poslušate Milutinovićevu stvar, bude vam jasno da je glazba pronašla i "otela" Milutinovića. Svirajući on zapravo svira sebe, odnosno izražava vlastiti duh manifestirajući ga u obliku tonova, melodija, harmonija, zvukova, samplova i ritmova. A taj je duh, kako se čini, smiren i ostvaren, pozitivan prema životu, zadovoljan i istraživački izgubljen u čaroliji neograničenih krajolika kojima vladaju muze.

"Creality vjeruje u umjetnikovu sposobnost uvećavanja svog iskustva svakodnevne stvarnosti", piše Milutinović i poentira da umjetnik koristi tehnologiju kao sredstvo za istraživanje dalje, tamo gdje granice analognog svijeta završavaju. "Postanite inteligentniji oslanjajući se na inteligentne strojeve za suradnju s drugima".

Milutinović je uz pomoć klavijaturista i synth basista Mike Krstića, basiste Pere Krstajića, saksofonista Luke Ignjatovića te klavijaturista i synth basista Save Miletića komponirao i aranžirao lako slušljivi, moderni jazz fusion album. Vrlo je melodičan, plesan i prozračan. Improvizacija ne nedostaje, prvenstveno na klavijaturama i saksofonu, ali, kao i na prethodnom, albumu prvijencu, svi instrumenti, pa i Milutinovićevi bubnjevi su prvenstveno u službi glazbe i zajedničkog putovanja, a ne povlađivanju vlastitom egu.

Ovaj nadareni bubnjar, koji nije formalno obrazovan u jazzu, kaže da ga zapravo zanima što znači biti jazz kompozitor u digitalnom dobu. "Mogućnosti da eksperimentiram sa različitim uzorcima i snimkama pomoću računalnog softvera otvorile su mi čitav novi svijet mogućnosti i zvučnih krajolika", otkrio je Milutinović te napomenuo da je ipak potrebno znati kada je vrijeme prestati oslanjati se na "umjetnu inteligenciju" i u kreaciju unijeti "ljudsku dimenziju".

I doista, čini se kao da je uspio pri finom balansiranju između umjetnog i prirodnog. Zvučna slika je čista, ali nije sterilno dosadna. Nasuprot tome bogata je i masna zahvaljujući fantastičnom, moćnom i blago distorziranom synth basu koji "propucava" na pravim mjestima, kao i atmosferična zbog sintetičnih tonova klavijatura. U konačnici kompozicije su jako orijentirane prema grooveu, za što je zaslužno Milutinovićevo sjajno umijeće izvlačenja zaraznih ritmova iz njegovih bubnjeva koje koristi slično kako to čini slikar s kistovima i bojama.

Creality je istovremeno posveta tradicionalnim uzorima, pa se zna snažno osjećati vibra Weather Reporta, kao i kreativno spajanje retro sintesajzerskih, R&B i drugih utjecaja u jednu novu, suvremenu cjelinu. Milutinović pritom ne bježi od svojih balkanskih korijena, suptilno povezujući istočnjački sentiment sa zapadnom formom. A ta forma je uglavnom "pravilna" i "predvidljiva", osim u rijetkim situacijama kao u najeksperimentalnijoj, fantastičnoj kompoziciji "Creality" kada se raspada u nešto poput digitaliziranog vrtloga, avangardnu jazz eskapadu koja će vas odvesti do ponora i natrag na svjetlo.

Ljubiša Prica

Hits 1266
Veritas Vincit « Veritas Vincit Peđa Milutinović Drumbooty Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiStingove čarolije u intimnom ozračju Arene


Alex Sipiagin Quartet zaključio Rovinj Spring Jazz


Edo Maajka zatvorio ovogodišnji Beerfest


Drugi dan katarzičkog iskustva s Rammstein u Beogradu


Nastupom Baby Lasagne završen Sea Star Festival


Bill Frisell na 33. festivalu JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 3.


Nastavljen je 33. JazzTimeRijeka


Bizarnost u Tvornici kulture koju niste smjeli propustiti


Ni kiša nije ugasila Vatru na Šalati


Spektakularan Rammstein u Beogradu održao prvi koncert


Bosak & Second Hand Band odlični u klubu Boogaloo


Počeo 33. JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 2.


Zvijezde Sea Stara i 19.000 posjetitelja otvorili festivalsko ljeto


Urban&4 zatvorili Greencajt 2024.


Mats Gustafsson & Kimmo Pohjonen, Ibrahim Maalouf & The Trumpets Of Michel-Ange u Ljubljani


Beerfest 2024. dan 1.


Rod Stewart u Ljubljani


Mortal Kombat na kućnom pragu