MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svi 2009
Format Albumi
Vrsta Rock / Blues / Punk rock
Dodano Nedjelja, 02 Listopad 2011
Žanr Punk rock
Length 36:19
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država USA
Etiketa Astralwerks / Virgin
Tags

Review

 

Posljednji album Stoogesa The Weirdness i nije bio remek-djelo. Je li to uzrok naglog suprotnog smjera Iggyja Popa, ne znam, no Preliminaires je zasigurno zaokret u karijeri. Punk je zamijenio jazz i određeni oblika europskog popa (francuskog), a takvi stilovi bi lako u nekim punk rukama mogli završiti obezglavljeno. Iggy Pop ih ipak nije upropastio iako je jasno da su stvari u ideji zapravo puno bolje funkcionirale nego u konačnom audio zapisu.
 
Pop se ovaj put referencira na knjigu Mogućnost otoka Michela Houellebecqa koji svojim promišljanjima diže prašinu i navlači si sudske tužbe za vrat. Književnom svijetu se približava i s uvodnom Les Feuilles Mortes Jacquesa Preverta. Jasno je da su namjere velike, no Pop nije baš uspio održati korak. 
 
Već obrada Preverta ima svoje mane. U nevjerojatno običnoj i neinspiriranoj izvedbi Iggy Pop vidi valjda mnogo više te ju reprizira i na kraju albuma. I ako možda na tako nešto ne biste pomislili da se radi o manjku kreativnosti, tu tezu ipak potvrđuju Je Sais Que Tu Sais i She's A Business. Naime, radi se o istim pjesmama u istom aranžmanu i s istim tekstom, samo što je ovoj prvoj dosta traljavo dodan ženski glas koji pjeva na francuskom.
 
Sampliranje ipak nije svaki put odraz nekreativnosti. Najbolju pjesmu albuma, King of the Dogs, Pop gradi na uzorku Louisa Armstronga.
 
Svijetli trenuci su također I Want To Go to the Beach, melankoličan prikaz ispraznog života slavnih. Nice To Be Dead je jedini doticaj sa starim Iggyjevim opusom, žešća stvar koja ugodno razbija pomalo monoton i težak zvuk albuma.
 
Album osim svijetlih i neinspirativnih trenutaka sadrži i one uistinu loše. Party Time je očajan groteskni disco, a A Machine for Loving, iako odličnog teksta zvuči kao pripovjedač u video igrici.
 
Šarolikost u karijere je jako dobra stvar ukoliko se izvođač može s njome nositi. Iggy Pop nikako nije trebao od svojih alternativnih interesa napraviti cijeli album jer u ovom novom polju ipak nije dovoljno vješt. Iako je nekoliko stvari uistinu dobro, ostatak je čisti prosjek i nedostatak bolje ideje. Pretencioznost, iako sposobna iznjedriti svašta dobrog, ovdje ipak nije u potpunosti dobila svoje pokriće.
 
Ivan Glazer
Hits 1125
Party « Party Iggy Pop Albumi Kronologija Live New York 1980 » Live New York 1980

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42