MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Chaotic Divine


Bookmark

Data

Released Listopad 2020
Format Albumi
Vrsta Doom metal / Psychedelic rock / Stoner rock
Dodano Petak, 04 Prosinac 2020
Žanr Rock
Length 1:04:25
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2020
Država Europa
Etiketa Off The Record Label
Catalog Number OTRL039
Edition details objavljeno: 1.10.2020.; snimano: prosinac 2019 - JAMDEK, Chicago, IL
Tags REZN Off The Record Label

Review

Godine 1970. zacrtana je staza nastala na krilima mističnih vjerovanja udruženih s okultizmom, popraćena baražom mračnih, teških, dubokih, masnih zvukova; staza na kojoj je nastao prvi pravi heavy metal album, dok je nastavak djelovanja birmingamske četvorke doveo do anticipiranja čitavog grunge pokreta (pjesma „Iron Man“ sa albuma „Paranoid“).

Oni su se nazvali Black Sabbath, trajna inspiracija mnoštvu anonimnih i onih drugih bendova do dana današnjeg.

Na njihovu ostavštinu tako se (djelomično) zakačio i objekt naše recenzije, američki bend iz Chicaga u satavu: Phil Cangelosi (bas i vokal); Patrick Dunn (udaraljke, sitar); Rob McWilliams (gitara, vokal) i Spencer Oullette (klavijature, sinetizatori, saksofon).

A Sabbathi im nisu jedini uzori, mješanjem heavy metal crnila u srazu s ničim limitiranim, fluidnim granicama psihodelije stvorone je neraskidiv klinč sa tečnim poveznicama na King Crimsone, donekle na Pink Floyde. Njihovu glazbu bi se moglo opisati kao konglomerat stoner i heavy rocka, psihodeličnih putovanja i glazbenog eksperimentiranja koju su doveli na zaista zavidnu, respektabilnu razinu po kojoj koračaju samouvjereno, bez varljivog iskorištavanja psihodeličnih sloboda koje mogu zvučati iritantno.

Eksperimentiranje zvukovima koji ponekad imaju konotacije sa jazzom dovelo je do jedinstvenog, hrabrog, po meni zaista nesvakidašnje učinkovitog, a za neke blasfemičnog, neprincipijelnog sraza heavy metala i uvijek „mekanih“ seksi zvukova saksofona?? Naizgled nespojive kategorije pokazale su svu njihovu imaginaciju u stvaranju ovog po redu, trećeg albuma.

Album u kojem ima materijala za različite glazbene preferencije slušatelja osigurava zaista ugodnu vožnju ponekad mirnim, ponekad divljim valovima psihodeličnih vizura; ljubitelji doom ikonografije pronaći će tu svoje sigurno utočište. Black Sabbatovske spore pronašle su svoje prirodno stanište u njihovoj glazbi, ne pretvorivši se pri tome u nekakvog čudovišnog alliena. U prilog toj tvrdnji stoga poslušajte „The Doors Open“ s odličnim gitarskim ehom, ili živahni „Scarab“ (jedan od vrhunaca albuma), te sudbonosnu „Inner Arhitecture“.

Prvi taktovi „Optic Echo“ će vas brzo uvjeriti kakvu dimenziju su svom poznatom teškom zvuku Sabbathi mogli nadodati da su koristili saksofon. Zato su tu dimenziju uspješno ostvarili Rezn.

Referiranje na poznate uzore može se sagledati u činjenici da njihova glazba ipak neće u „kulinarski show“ donjeti neke nove recepte, no ono što je nedvojbeno u njihovoj glazbi je raznolikost u formiranju razgranatog stabla dobro koncipiranih, nikada dosadnih priča, čija jedna grančica debelo podsjeća na prvijenac UB 40, reggae obogaćen dominantnim svemirskim zvukovima saksofona i tamnim basom u „Garden Green“.

Upravo konstantne međuigre heavy zvukova s amorfnim psihodeličnim čine ovaj bend ipak mrvicu zanimljivijim u odnosu na konkurenciju.

Ukratko, momci su dobro uskladili svoje frekvencije u homogenu cjelinu, odsviranu s primjetnom dozom sigurnosti, na momente intrigantne i zanimljive za slušanje. Uostalom, uvjerite se i sami.

Đorđe Škarica

Hits 466

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma