MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2008
Format Albumi
Vrsta Hip-hop / Political Rap / Pop-Rap
Dodano Nedjelja, 23 Listopad 2011
Žanr Hip-Hop
Broj diskova 1
Edition date 2008
Država USA
Etiketa Psycho+Logical-Records
Tags

Review

 

Čita se Sabaak, a ne Šabac. Dakle, riječ je o jednom čovjeku, a ne o gradu u susjednoj državi od 55 i kusur tisuća ljudi.
 
Bivši član podzemnih hip-hop tvrdokornih kmica zvanih Non Phixion već par godina gradi samostalnu karijeru, ovo mu je druga ploča na kojoj cvili kako je nekad bilo bolje, kako je Puerto Rico lijepa, ali i izrabljivana američka kolonija i kako nam se svima pišu Crni dani(tm).
 
Dakle, na Zapadu i dalje ništa novog.
 
U Non Phixion Sabac je dijelio mikrofone sa Goretexom i Ill Billom koji je nedavno, također, izdao album. Također drugi i također na slične teme što povlači pitanje Kad već cvilite, zašto opet ne cvilite skupa? Jer dijele i istu etiketu zvanu Psycho+Logical.
 
U njegovu obranu mora se reći da su pjesme na kojima cvili, proklinje i predviđa ujedno i one najbolje i stvarno zazivaju Non Phixion u najboljoj maniri. Bili su prokleto dobri kada su to htjeli.
 
Dakle, cvileće su Shift The Earth i America, A Bussines u kojoj naslov sve govori o čemu se radi i koga se tu ne voli i gdje kao Noam Chomsky nabraja što ne valja u Zapadnom Rimskom Carstvu 2.0. Pa When The Lights Go Out gdje se ne nastavlja sa „... it`s less dangerous" već predviđa stvari za desetak godina kada će situacija sa prirodnim plinom biti kao sa naftom sada. Mislim da se tu konzultirao sa Reznorom i njegovom Year Zero jer se poklapaju u par stvarčica po viziji budućnosti.
 
Sa druge strane, nije potrebno niti glumiti Nostradamusa u širokim hlačama da se zaključi par stvari i počne štediti, ali ne za stan na Jarunu, već za sklonište ispod njega.
 
Tu su još i Death&Destiny o, vidi vraga, smrti i sudbini doslovno i preneseno te The Commitment koja otvara album sa svečanim obećanjem da će Sabac prestati pušiti i više se kretati.
 
Doduše, načitani reper, koji ne propagira potrošnju neće dobro proći kod kolega. Kao ni, uostalom, Immortal Technique koji nekad i nije davao jeba za materijalne stvari osim ako to nije Anarhistička kuharica u skraćenom izdanju.
 
Ako mislite da takvih ljudi i primjera nije bilo i kod nas, sjetite se El Bahateeja. Sjetite se kad bacate prašinu i sjemenke sa piza za Boba Marleya.
 
Antonio Hadrović
Hits 1167

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42