MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Stone Rollin'


Bookmark

Data

Released Ožujak 2011
Format Albumi
Vrsta Neo Soul
Dodano Četvrtak, 01 Prosinac 2011
Žanr R&B
Length 43:11
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2011
Država Europe
Etiketa Columbia
Catalog Number 88697865092
Edition details Datum objave: 25.3.2011. Produkcija: Raphael Saadiq. Snimano: 2009. - 2010. Blakeslee Recording Company (Los Angeles, California)
Tags

Review

Trenutno jedan od "najhot" R'n'B i soul izvođača s one strane Atlantika dolazi nam u goste kao support izvođač Lenny Kravitzu na koncertu u zagrebačkoj Areni u četvrtak i ne samo da je Kravitz izabrao sjajno, nego je Raphael Saadiq sam za sebe marka s pokrićem.

Saadiqov treći studijski album "Stone Rollin'" s razlogom je požnjeo pregršt dobrih kritika jednako od novinarskih pera kao i od publike.

Iako je slično prošao i prošli, također sjajan "The way I see it" kojeg toplo preproučam pogotovo onima koji se posebno "pale" na sound Motown soula sredine 60-tih. Nakon njega, Saadiq je napravio nešto posve drugo (unutar žanra dakako), pa "Stone Rollin" ne sjeda svakom odmah instant  u uho pa u hvalospjeve.

Album je rađen kompleksno  (Saadiq je odsvirao većinu instrumenata, a tamo gdje nije imao je vrsne suradnike iz Earth, Wind & Fire, Little Dragon ili čuvenog perkusionistu Jacka Ashforda) uz to je koristio vrlo "oldie" instrument, vintage klavijature Mellatron (googlajte) koje naročito nekim pjesmama daju poseban štih (naročito u sjajnoj "Good Man") - za one koji nisu upoznati s ovim klavijaturama, a sjećaju se The Moody Bluesa i njihovog sounda (naročito legendarne "Nights in White Satin") - e to vam je taj zvuk.  Drugim riječima na "Stone Rollin'" imamo hrpu zvuka soula kasnih 60.-tih i ranih 70.-tih, ima tu i sličnog Marvin Gayu, Sly & The Family Stoneu, Ray Charlesu, pa čak i Princeu. A istovremeno Saadiq ne liči ni na koga niti zvuči kao itko drugi - on je jednostavno svojim  očitim velikim autorskim talentom, neki kažu i genijem, složio sve to u jednu koherentnu, drugačiju cijelinu, modernog soul retra, sa svojim potpisom,  brendirano.

Posve iskreno, na prvo slušanje pola toga nisam čula niti mi je album zvučao tako dobar (nakon "The way I see it" - bitno za spomenuti!), tek nakon jedno pet slušanja, album se sam od sebe počeo razvijati kao da vam se iznenada rastvori zastor u kinu i zaslijepi vas impresivno platno i kinematografija.

Na albumu su narčito izvrsne su bas dionice i aranžmani, a pjesma koji se nekako najviše ističe po meni je "Good Man" u kojoj mu drugi (ženski), iznimno izražajni i zavodljivi vokal pjeva Taura Stinson, a i priča je izvrsna kao da gledamo neki film.

Možda je prethodni album za moj ukus bolji, ali je na njemu bilo hrpa suradnji (featuring ovaj ili onaj), ali je ovaj s autorske i samostalnije strane ipak jači.

Nikako nemojte propustiti dva velika izvođača na jednom koncertu, ako vam je Kravitz li-la, ovaj može donijeti prevagu ili vam fenomenalno zaokružiti večer, što ja očekujem.

"Stone Rollin" je "samo" (najbolje) Saadiqovo djelo, ali  i oba prethodna albuma su na sličnoj visokoj razini, dakle što god da izveo bit će odlično.

Anastazija Vržina

Hits 1420

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42