MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2020
Format Albumi
Vrsta / Funk / Soul / Prog-rock / Alternative Pop/Rock / Fusion / Guitar Virtuoso
Dodano Petak, 27 Studeni 2020
Žanr Pop-Rock
Length 37:12
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2020
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD 6097647
Edition details objavljeno: 20.11.2020.; izvršni producent: Amir Bahtijarević
Tags Croatia Records Vlatko Stefanovski Amir Bahtijarević

Review

Nakon prvotnog oduševljenja kada sam ugledao tko je sve sudjelovao u snimanju novog električnog albuma legendarnog gitarističkog virtuoza Vlatka Stefanovskog Taftalidze Shuffle uslijedilo je razočaranje. Iz nekog ludog, ali zapravo neopravdanog razloga pomislio sam da se Stefanovski odvažio ponovno zaći u sferu prog/fusion svijeta nalik na fantastični Leb i Sol s kraja 1970-ih, samo sa suvremenim obratom. Međutim, moja kratkotrajna maštanja i uzbuđenost ubrzo su se rasplinula. Vraćanje na zvuk i stil „sedamdesetih“, s kojim je Stefanovski prema vlastitim riječima i dalje fasciniran, samo je poslužilo kao kozmetičko sredstvo kojim je premazan nekakav srednjostrujaški, radiofonični pop-rock sa snažnom nostalgičnom crtom vraćanja u neka druga optimističnija i lakša vremena.

U vremenu pandemije, sve veće depresije, beznađa i očaja zbog mjera zatvaranja, Stefanovskom je stvaranje pjesama za Taftalidze Shuffle zasigurno poslužilo poput terapije i prilike za eskapistički bijeg u izolaciju vlastite kreativnosti. “Cijelo ovo vrijeme pokušavao sam ostati konstruktivan i sačuvati svoje zdravlje. Na svu sreću imam kućni studio pa sam puno vremena provodio snimajući pjesme za novi album”, iskreno je objasnio glazbenik koji je početkom ove lude godine napunio 63 godine. Zbog toga, iako znam da Stefanovski u sebi sigurno još uvijek posjeduje potencijal za eksperimentiranjem i istraživanjem nekomercijalnim muzičkim pejzažima, koji je svirački gledano nesumnjiv jer standard njegove gitarističke virtuoznost nije nimalo opao, na neki način i ne čudi opsesija predvidljivim i lakim notama.

Nakon što je prošle godine objavio album uživo “Live at Lisinski” za izdavačku kuću Croatia Records, za studijski album Taftalidze Shuffle Stefanovski je oformio svježu ritam jezgru. Njegov sin Jan Stefanovski odsvirao je bubnjeve, a dionice šestožičane električne bas gitare odsvirao je talentirani mladi multiinstrumentalist Ivan Kukić. Naslovni instrumental, gegajući blues shuffle posvećen naselju Taftalidze u Skopju gdje Stefanovski živi i posjeduje vlastiti studio Esoteria, referenca je na R&B pjesmu Harlem Shuffle i najslabija karika albuma. Sterilne je produkcije, doima se prije poput dosadne gitarske improvizacije na matrici za vježbanje i vjerujem da ništa posebno ne bi bilo izgubljeno ili narušeno da je izostavljen. Album u pravom smislu započinje tek nakon toga, s funky-groove stvari “Funky junkie” koja je obilježena trubom Theodosiija Spassova u stilu Milesa Davisa dajući pjesmi prizvuk neonoir atmosfere.

Makedonski elektronski glazbenik i kompozitor Kiril Džajkovski dao je svoj doprinos odsviravši klavijature na plesnoj, rockerskoj stvari “Igranka” u kojoj je Stefanovski prenio osjećaj bezbrižnih srednjoškolskih dana, upoznavanja djevojaka i zabava. Ništa manje nostalgično za minulom mladosti, ludosti i zdravlju ne zvuči ni “Garaža”. Naš sjajni jazz klavirist Matija Dedić odsvirao je klavir na toj pjesmi, ali gotovo kao i da nije s obzirom da je iz neshvatljivog razloga poprilično prigušen u konačnoj produkciji. Šteta neiskorištenog talenta.

Na sredini albuma našla se fusion kompozicija “Global warming – local freezing” koja definitivno u cijelosti najviše podsjeća na spominjani zvuk “sedamdesetih”, prizivajući u sjećanje starog Stefanovskog iz razdoblja benda Leb i Sol. Tu je odličnom i zaraznom grooveu s puno melodija doprinos dao sjajni srpski jazz klavijaturist Vasil Hadžmanov o čijem sam albumu Lines in Sand (2019.) već pisao, a Stefanovski si je dao solističkog oduška “kidanjem” pragova električne gitare i poigravajući se u određenim trenucima u interakciji s Hadžimanovim tonovima analognog sintesajzera.

Nakon instrumentalnog predaha, slijedi druga polovica albuma obilježena manje-više sličnim jednostavnim melodičnim pop-rock pjesmama koje možda postaju bolje nakon više slušanja, ali po originalnost ne odskaču nešto posebno od prosjeka. U konačnici je Taftalidze Shuffle gorko-slatka priča iznimnog glazbenika u jesen svoga života, izmještena izvan suvremenog konteksta te nostalgično i pomalo tužno usmjerena nazad prema prošlosti.

Ljubiša Prica

Hits 1517
Live at Lisinski « Live at Lisinski Vlatko Stefanovski Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski