MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2021
Format Albumi
Vrsta Instrumental / Indie Electronic
Dodano Subota, 06 Studeni 2021
Žanr Rock
Length 36:02
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2021
Država Hrvatska
Etiketa Menart
Edition details Datum objave: 8. studenoga 2021.
Tags Menart Toni Starešinić

Review

Mnogi su glazbenici, osobito oni "ovisni" o svojoj kreativnosti ili pozitivnoj ludosti, ovo suludo pandemijsko vrijeme okrenuli u neku vrstu koristi. Naravno, govorim o koristi kad je u pitanju samo stvaranje glazbe, o nekim inače neotškrinutim vratima pred kakva je umjetnika doveo više ili manje neželjeni višak vremena i samoće, ali i nekad sporo odgonetljive posljedice koje su ti "viškovi" ostavili na stvaralačkoj logici i intuiciji. A ta će priča svoje pipke, kako stvari po pitanju brojki i medijsko-društvene buke stoje, širiti još neko vrijeme, što potkrjepljuje i "protagonist" ovoga teksta...

Toni Starešinić je, rekao bih, sve samo ne nezaposlen ili lijen tip. Razbacan i na više od četiri strane svijeta, od jazzom navođenog avanturizma Chui preko pop ljepota Mangroove i Je Veux, uz bitne doprinose raznim tuđim projektima, pa do samostalnog rada, ovaj je entuzijast s prstima na raznoraznim tipkama zadnjih godina dotjerao svoj glazbeni rukopis do te mjere da sve granice definira i pomiče sam. Poput, dakle, baš pravog ovisnika o kreativnosti, uključujući i onu kakvu regenerira koncertna aktivnost, Starešinić u datom trenutku i stanju duha više nije bio pomiren s onim što je nazvao odgodom sebe: "Survival Kit" tako već samim svojim naslovom govori više nego dovoljno, makar time draškao patetiku i pretencioznost kao realne predatore na takav koncept rada.

Ipak, u slučaju novog Starešinićevog album(čić)a, posegnuo bih za jednim drugim, možda i opasnijim predatorom na kreativnost i umjetničko izražavanje. Samodopadnost je, naime, u samoj srži "Survival Kit", ali ovdje mi se nameće u posve suprotnom, gotovo kontradiktornom tonu: samodopadnost kao posljedica, ne izvorište, odnosno, samodopadnost kakvu kreativci poput Starešinića sebi mogu priuštiti jer imaju pokriće u talentu i jer je baš zbog toga neće koristiti kao pogonsko gorivo. Ukratko, jer to – mogu. Jer se ne ustručavaju posve opustiti pa će tako pustiti da ih ponese i gotovo nasumičan zvuk ili zamisao. I jer su dovoljno zaigrani da i posljedičnu samodopadnost u presudnom trenutku okrenu u feštu.

Da, šest instrumentala koji čine ovaj "pribor za preživljavanje" zaigrani su koliko i samodopadni u svom pletenju nota i raspoloženja, zvukova i pejzaža, boja i dezena. Od eteričnog i svemirskog do klupski zaigranog i organski neposrednog, "Survival Kit" je glazba koja se probila u baš pravom, tjedan dugom trenutku. Od desetominutnog složenca "Escape Route", na kojem je uz iznimno raspoloženo bubnjanje Silvija Bočića iscrtao trasu, do završne, prikladno smirujuće i naslovom sugestivne "Nothing Lasts Forever", album je ovo sposoban poigrati se s vašim i očekivanjima i afinitetima i raspoloženjem. Uz doprinose spomenutog Bočića na bubnjevima, te Vojkana Jocića na naoko sveprisutnim saksofonima, Luke Čapete na gitari i Lea Beslaća na sintesajzeru, Starešinićevo plodonosno čeprkanje po Hammondu i bogatom sintesajzerskom arsenalu glazba je koja s tek nešto više od pola sata budi ne samo svog opuštenog, zaigranog potpisnika, već i dobronamjernog slušatelja gladnog novih, zanimljivih glazbenih pejzaža.

 

Toni Matošin

Hits 644
Nesreća « Nesreća Toni Starešinić Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještajiodmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Diana Krall u Lisinskom


Kultur Shock u Zagrebu


Judas Priest u Ljubljani


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Repetitor zapalio Tvornicu


Goran Bregović na Sustipanu


Velika The Rolling Stones fešta u Hyde Parku