MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2021
Format Albumi
Vrsta / Blues rock / Regional Blues / Contemporary Blues
Dodano Četvrtak, 25 Studeni 2021
Žanr Blues
Length 26:18
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2021
Država Hrvatska
Etiketa Rock Svirke Records
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 24.9.2021.
Tags The Screaming Wheels Rock Svirke Records

Review

Istra je oduvijek gajila dobre bendove, bilo kojeg glazbenog žanra. No, nekako su u rocku i bluesu imali, i imaju, sjajne glazbenike, i ono što je bitno, doista se trude biti originalni, posvećeni autorskom radu, a da to zvuči, onako, na prvu, svjetski. Istarski blues bend The Screaming Wheels defintivno spada u grupaciju onih koji su nekada žarili i palili na ovim prostorima i šire, a sada glazbena priča The Screaming Wheelsa i njihovog nastupnog albuma "Istramental” dobiva upravo tu novu, svjetsku konotaciju i to iz više razloga.

No, prije svega, danas je već 17. studeni i za 7 dana proći će puna dva mjeseca od objave i izlaska ovog albuma, a moja maleknost tek sada tipka ove redove. Zašto? Prilike, ili bolje napisati neprilike, uvjetovale su mnogo što, pa tako i moje piskaranje uz preslušavanje albuma. Kao i sve određene akcije traže i određeno vrijeme i ono se mora pronaći, a to nije baš uvijek tako lako i jednostavno. Moja generacija se zaisgurno sjeća i prisjeća odličnih pulskih bendova Messerschmitta i Spoonsa, u novije vrijeme tu su Delta Blues Gang, koji su u Memphisu ostavili vrlo snažan utisak čak i u polufinalnu IBC-a. A onda dolazi do stanke u radu i priča se samo ugasila, što je definitvno loše, ali Bože moj, tako je kako je... i priča ide samo dalje.

Dva frenda od djetinjstva: Leo Anđelković (Baltazar, Norman Beaker Trio) i Denis Makin (Vervet), pobjedili su na 10. Croatian Blues Challengeu i u siječnju 2019. predstavljali su Hrvatsku na 35. International Blues Challengeu u Memphisu. Publika i službena kritika proglasili su ih “hrvatskom senzacijom”, a oni su odlučili proširiti svoju priču pa im se pridružuju basist Danijel Teodorović i bubnjar Erle Đurđević i, evo, to su The Screaming Wheels.

Ovaj nam bend nudi osam stvari uguranih u 26' i 18" od kojih će vam se zavrtjeti u glavi. Nema tu cmoljenja, nema kopiranja, jer jedno su uzori, a drugo je kopiranje bilo koga i bilo čega. Ovo je snažno autorsko djelo, koje će prave rock n' blues znalce baciti na koljena.

Ma da, čitam sve to po netu i sve te rečenice nekako su mi suhoparne, kao da nemaju dušu, kao da nemaju "safta", "šuga" kako god. Zašto sve to mora biti toliko "ravno" i bez osobnin refleksija u razloge zašto je nešto dobro, a zašto ne!

Kako se stvari redaju, tako priča poprima sve ozbiljniji krakter i jednostavno nas slušatelje navodi da počnemo razmišljati što to ovi dečki sviraju?! Da je odlično... je, da je produkcijiski zahtjevno odrađeno... tu nema dvojbe, da je prezentacijski impresivno... je, a zvuči li svjetski? Ma, prosudite sami!

Što se mene tiče, poznavajući rad Denisa Makina i prije preslušavanja albuma bio sam uvjeren da to jednostanvo mora zvučati dobro. Autorske stvari pokazale su svu kvalitetu ovog glazbenika. Njegov odnos prema onim najboljim elementima rocka, bluesa i svoj ostaloj kvalitetnoj i modernoj glazbi zapravo je Denisova snažna glazbena priča u kojoj ćete čuti dobru i kvalitetnu "mjuzu". Osam pjesama skladano je u blues rock maniru, a sam bend ističe da se ne drže čvrsto žanrovskih okosnica, već po svom nahođenju stvaraju svoj vlastiti glazbeni izričaj. To je doista i najvažnije i vjerujem da zato i zvuči tako dobro!

Svi vi koji volite baš ovakav glazbeni stil, vjerujem da ćete biti zadovoljni. Znam da će neki zadrti "freakovi" imati neke zamjerke, ali možda im to i nije za zamjeriti. S druge, pak, strane, oni više fleksibilniji biti će vrlo zadovoljni onime što čuju.

Album "Instramental” ima itekako pozitivne konotacije i to treba poštovati. Osobno, to i činim čiste savjesti. Grupa The Screaming Wheels svojim čistim i iskrenim stavom iznenaditi će mnoge, a meni je drago da spadam u tu grupaciju i doista ću medijski podržati ovaj album i bend. Denis i ekipa to jednostavno zaslužuju!

Mladen Lončar - Mike

Hits 444

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma

IzvještajiArtistični Urban sa svojom četvorkom popunio pulski Kaštel


Zatvoren je INmusic #15


INmusic festival - dan 3.


Drugi dan INmusic festivala


Otvoren je jubilarni 15. INmusic festival


Vlajternativni dokumentarac prikazan u Zadru


fenomenalni rastur World Stagea u ranovečernjim satima


Rival Sons - rock je živ i diše punim plućima


Kasabian kao šlag na tortu jubilarnog INmusica


Nick Cave And The Bad Seeds na INmusicu


Njihovo veličanstvo The Killers


Deftones na INmusicu


White Lies na INmusicu


LHD - dokaz da glazba govori više od riječi


Malady Lane prekratko, ali odlično


Gogol Bordello razvalili Main Stage


Royal Blood nastupili na main stageu


Idles brutalno zagrijali za Killerse


Fontaines D.C. na INmusicu


Pomelo Chess Society žestoki u svakom pogledu