MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svibanj 2022
Format Albumi
Vrsta Synthpop
Dodano Srijeda, 29 Lipanj 2022
Žanr Electronic
Length 55:04
Broj diskova 1
Edition date Svibanj 2022
Država Europa
Etiketa BMG
Catalog Number 538704532
Edition details objavljeno: 6.5.2022., izvršni producenti: Mark Langthorne i Chris Smith producenti: Philip Larsen i Soft Cell; snimano: siječanj 2020. - ožujak 2021. 241 Studios, Kitchen Sink Drama Studios i Warner Chappell Studios - London; Dean Street Studios - S
Tags BMG Soft Cell Philip Larsen Mark Langthorne Chris Smith

Review

Točno dvadeset godina nakon prethodnika „Cruelty Without Beauty” i više od četrdeset godina nakon debi bombe „Non-Stop Erotic Cabaret”, Soft Cell su ove godine objavili svoj šesti studijski album „Happiness Not Included”. Šest albuma u preko četiri desetljeća nije puno, ali opet, treba znati da su Marc Almond i David Ball u tom razdoblju ionako češće bili razdvojeni i posvećeniji solo karijerama nego svojoj izvornoj „mekanoj stanici”.

Distopijski retro futurizam kakav često vrišti iz Soft Cell izričaja na ovom albumu dobiva svoj novi zamah i novu inspiraciju. Iako album nije o Covidu, njegovo stvaranje svakako jest ponukano globalnim trendovima u zadnjih par godina. Čak je i naziv albuma osmišljen kao fusnota s asteriskom i glasi: „*Happiness not included”. A veliki kotač praznog lunaparka na naslovnici metaforički i stvarnosno priziva potmuli čemer i prazninu napuštenog černobilskog grada Pripjata. Nije ni čudo da se u svojim tekstovima na ovom izdanju Almod i Ball dotiču Černobila, teške nuklearne zime u Sjevernoj Koreji i sličnih neveselih tema. Ali opet i takvi sumorni tekstovi granirani su pumpajućim synth pop poskočicama i ritmovima za klubove s glazbom iz osamdesetih.

Od nekih ostalih pop kulturnih referenci posebno mi se svidjelo referiranje na zaboravljeni anti-utopijski SF iz sedamdesetih „Soylent Green”, jer mi se čini da bi u skoroj budućnosti moglo biti još više greenwashinga, sve dok netko kao u filmu ne uzvikne „Soylent green is people!”

U vrijeme pisanja ovog teksta album je predstavljen s tri singla. „Bruises on All My Illusions” objavljen je kao teaser još krajem prošle godine. Nakon njega uslijedio je naslovni "Happiness Not Included", da bi tik pred objavljivanje albuma osvanuo i „Purple Zone”, inače suradnja sa ideološki i žanrovski sličnim Pet Shop Boys. Iako je ovaj potonji singl ujedno i najcatchy stvar cijelog ostvarenja svejedno ostavlja dojam instrumentalne generičnosti. Ovakve stvari Tennant i Love rade na autopilotu. Gotovo sam siguran da bilo koji sintić za osnovnu školu u svojim postavkama ima neku sličnu melodiju. Šteta, jer sam baš sklon izvrsnoj lirici koju rade oba dueta, a pogotovo vokalnom pojačanju koje dodaje Tennant.

Osim ovih singlova, dvije ponajbolje stvari na albumu su „Nostalgia Machine” i „Nighthawks”. Mogu sjajno funkcionirati u svim prigodama. Klub, radio, audiofilski soare, itd. I bilo bi super da dobiju svoja singl izdanja zajedno s remiksevima. Neke pak druge pjesme su malo zabrazdile u pretencioznom filozofiranju ali pretpostavljam da to ima više veze s depresivnim nihilizmom svagdašnjim dragog našeg Marca Almonda.

Ipak kolikogod da je Almod drag nama Hrvatima, ne vjerujem da će album imati šireg odjeka izvan Britanije gdje i jest najveća zvijezda bez obzira što nije značajnije probio granice svog Otoka. U ostatku svijeta ga i dalje doživljavaju kao negdašnjeg one-hit wondera. A dokle god su osamdesete u điru, Almod može do iznemoglosti crpiti taj nektar s vječnog izvora inspiracije početka osamdesetih. I on je sam svjestan toga kada pjeva o nostalgiji za bivšom budućnosti, odnosno onoj budućnosti koja se nikada nije dogodila. Velika je stvar u ono vrijeme bila sresti Andy Warhola i slikati se s njima. Danas kada pjevate o tome slušatelj zapravo ne zna je li riječ o romantičnoj nostalgiji ili o priznanju da ste mogli bolje i više. A možda su samo ostali „paralysed in a purple zone”?

Darko Hribarić

Hits 995

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiGlazbeni kolorit Brune Mičetića u Lisinskom


Zmaj Orko Star predstavio "Escape" u Kontesi


Održan prvi LIFT festival


Eksplozija emocija u Tvornici uz Halestorm, Black Veil Brides i Mothicu


Batushka (Krzysztof Drabikowski) + supp. Kanonenfieber, Uburen


Ljepota skrivena u raznolikosti


Životna priča Tine Turner predstavljena u Zagrebu


Jazz festival na ponos gradu Dubrovniku


Drugo ukazanje Baylor Projecta u Lijepoj Našoj


KOIKOI + Proto tip u Močvari


Koncert Songkillersa u Zagrebu


Žestoka rođendanska metal večer u Tvornici


Drugi način u Hard Placeu


GALERIJA: Jonathan u Vintage Industrialu


Škotski pirati opustošili Boogaloo


Lauba je sinoć pjevala za Massima


GALERIJA: Enter Shikari u Tvornici


Zvjezdan Ružić, Neli Andreeva i Zbor Nusha osvojili Lisinski


Joker Out 2/2 u Tvornici kulture


Undercode Resurrection: Mission Accomplished