MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
So Tough

Bookmark

Data

Released Ožujak 1993
Format Albumi
Vrsta Indie pop / Alternative dance / Alternative/Indie Rock / Club/Dance / Electronica / Indie Electronic
Dodano Srijeda, 05 Listopad 2011
Žanr Pop
Length 58:57
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 1993
Država Velika Britanija
Etiketa Warner Music Group
Catalog Number WPCP-5209
Edition details Datum objave: 9.3.1993.; Snimano: ljeto-jesen 1992. - RMS, London; Produkcija: Saint Etienne
Tags Saint Etienne Warner Music

Review

Ako me je "Blue Lines" konačno razuvjerio da su gitara-bas-bubanj jedini mogući instrumentarij za pravu glazbu, onda su me rani albumi Saint Etienne naučili da plesni pop itekako može biti jednako tako... "prava glazba". Cool glazba, bitna glazba. Jer, duboko sam uvjeren, u savršenom svijetu vrhovima top lista harali bi upravo singlovi ovog fenomenalnog, da ne kažem prekrasnog benda koji je dobio ime po marginalnom francuskom nogometnom klubu.

Priča o Saint Etienne započela je još duboko u osamdesetima, u gradiću Croydon, u engleskoj pokrajini Surrey, kad su dva klinca, Bob Stanley i Pete Wiggs, zajedno počeli sastavljati vrpce za ondašnje tulume. Glazbe su se zaozbiljno uhvatili 1988. (Stanley je dotad već kratko radio kao glazbeni novinar), izmijenili dvije pjevačice dok se nisu "dočepali" Sare Cracknell, dotad pjevačice Prime Time, i napokon 1991. izdali prvijenac "Foxbase Alpha". Album je obilježio jedan od najljepših singlova novije pop povijesti, obrada tada dvadeset godina stare "Only Love Can Break Your Heart" Neila Younga. Iako je tu pjesmu otpjevala prva pjevačica Moira Lambert, Sarah Cracknell je bila ta koja je zaokružila zvuk albuma, a potom i benda općenito. Njezin se nježni, sneni vokal savršeno uklopio u konceptualni pop autorskog dvojca i postao njihov najistaknutiji trademark.

Spoj duha britanskog popa šezdesetih i suvremenih klupskih, plesnih ritmova obilježio je pomalo razbarušen, ali jako lijep prvijenac. "So Tough" koji je uslijedio dvije godine kasnije izoštrio je fokus, zadržavši zvuk benda u istim žanrovskim okvirima, ali donijevši konkretnije skladbe i snažniji materijal. Kratki isječci iz filmova između pjesama nalaze se i na ovom albumu (štoviše, pet od ukupno sedamnaest brojeva na albumu otpada na njih) i daju dodatni šarm glazbi koja uistinu kao da dolazi iz nekog savršenijeg svijeta. Dok je "Foxbase Alpha" zvučao klupski nabrijano i namjenski neuredno, "So Tough" je uredno zaokruženo, plesno, ali gotovo meditativno djelo. Nema tu ni govora o trip hopu, već o vrlo pametnoj kombinaciji plesnih ritmova, melankoličnih vokala i sjetne atmosfere koja prožima i najbrže pjesme na albumu.

"Mario's Cafe" i "Avenue" zorno pokazuju bit zvuka Saint Etienne, tako neodoljivo europske, i to u retro smislu, a opet sa svakom notom u svom vremenu, istovremeno osunčani pop i sjetni šlageri. Drugi dvojac kojeg bih posebno izdvojio su "You're in a Bad Way" i "Who Do You Think You are?", koje su najčišći i najljepši pop – baš jednostavno pop u svom najpozitivnijem pojavnom obliku. To su ujedno i najvedrije i najplesnije pjesme albuma. "Calico" i "Junk the Morgue", pak, donose dozu mističnosti i mračne egzotike koja ipak nije u sukobu s ostatkom materijala. Nabrijana "Conchita Martinez" i osebujni instrumental "Railway Jam" dodatni su biseri sjajne niske pjesama, koja vrhunac ima ipak u jednoj sasvim nenametljivoj, laganoj "Hobart Paving".

"Hobart Paving" spada u sam vrh (ako ne i na sam vrh vrha) pjesmarice Saint Etienne, a dobitna kombinacija ovaj put leži u apsolutnoj jednostavnosti predivne, sjetne melodije (a tek spot! – nevjerojatno pogođen ugođaj pjesme!). Prozračna pop balada nošena je tek na klavirskim tipkama i, naravno, nikad tako pogođenim, anđeoskim glasom Sare Cracknell. Zanimljiv je podatak da je pjesmu aranžirao kultni pop skladatelj Van Dyke Parks (šire poznat ponajprije kao suradnik Briana Wilsona u radu na projektu "Smile", ali i kao autor sjajnog albuma "Song Cycle" iz istog razdoblja), što je svakako bio presudan čimbenik u razvoju tako briljantnog zvuka. Da se "Hobart Paving" ponavljao iza svake pjesme umjesto svih tih famoznih isječaka iz filmova ili trajao preostalih dvadeset i pet minuta maksimalne minutaže CD-a, ne bi bio dosadan i čini mi se kako bih ga još bio gladan!

Još jasno pamtim to poslijepodne kad sam poštom dobio CD-kutijicu s crno-bijelom fotografijom nasmiješene djevojčice, koja kao da datira iz nekog sretnijeg vremena (inače, naslovnice albuma Saint Etienne prava su mala remek-djela za sebe i s njima se mogu mjeriti još možda samo Belle and Sebastian). Preslušavanje (naravno) isti dan bilo je jedan od onih nekoliko nezaboravnih slušateljskih iskustava koje čine pop glazbu tako neodoljivom. Tim više jer su otada žanrovi postali za mene apsolutno nebitni. Ljepota je ono što prije svega krasi albume Saint Etienne, i kad su odlični (kao što su "So Tough" i "Good Humor") i kad su manje očaravajući (kao "Finisterre" i "Tales from the Turnpike House"), a više od toga mi i ne treba u njihovom slučaju, jer je imaju za iznajmljivanje hordama drugih, na žalost i uspješnijima od njih.

Uskoro izlazi još jedna, čini se, dosad najbogatija kompilacija s glavnim zgodicima grupe, što je razlog za novo, slatko iščekivanje koje je i iznjedrilo ovaj osvrt na već petnaest godina staro remek-djelo. "Join our Club", pozivaju na samom kraju albuma. Da, učlanio sam se i tu sam da ostanem, doživotno.

 

Toni Matošin

Hits 1402
Saint Etienne Albumi Kronologija Words And Music By Saint Etienne » Words And Music By Saint Etienne

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42