MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Moderno trijezan


Bookmark

Data

Released Listopad 2010
Format Albumi
Vrsta Indie rock
Dodano Nedjelja, 03 Travanj 2011
Žanr Indie
Length 35:44
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država Hrvatska
Etiketa OSA Media
Tags

Review

Demo bendovi su oduvijek bili svijet za sebe, kao i problematika iza njih. Pod tu domenu spadaju bendovi kojima je dovoljan i dio stagea kvartovskog birca u službi pokazivanja glazbenih umijeća užem im krugu ljudi, no tu su i bendovi sa profiliranim aspiracijama, koji traže svoje mjesto na glazbenoj sceni. S3ngsi pripadaju u tu drugu kategoriju. To se primijeti već pri pogledu na album Moderno trijezan, koji nije izdan od strane diskografske kuće, nego pod etiketom Osa (osnovana sa strane labinjskih The Orange Strips), i pritom se može pohvaliti sa kvalitetnim vizualnim identitetom kojeg počesto nisu u stanju osmisliti ni već spomenute diskografske kuće.
 
No što se krije ispod omota? Zvuk albuma nose brzi i energični instrumenti, uz poneke iznimke, poput pjesme Zlatni padobran, u kojoj su se najviše približili pojmu balade. Instrumentalni dio albuma je na trenutke zanimljivo aranžiran, sa nenametljivo dodanim dionicama, iako poneke pjesme poput Samuraja pate od pomalo treblaste produkcije. Zanimljivi su detalji u pojedinim pjesmama, poput pjesme Fakin zrak u kojoj pjesmu razbije recitacija pjesme Tina Ujevića, ili poput pjesme Disciplina nakon čijeg kraja se može čuti Gnossienees no.1 od Erica Satiea. No ti detalji, iako simpatični, nisu relevantni za njihov zvuk, koji se uvelike naslanja na brit rock/brit pop kojeg sasvim solidno rekreiraju, a to ne navodim kao prednost. Naravno, utjecaji su neizbježni, no jedno je oslanjati se na njih, a drugo je svirati poput njih. Doduše, u slučaju S3ngsa je to izvedeno poprilično šarmantno, za razliku od glazbenih im kolega koji nevješto poručuju slušateljima da ne jedu kosu.
 
Da S3ngsi sviraju u Velikoj Britaniji, uklopili bi se u ionako brojno društvo nositelja brit zvukovlja, no oni djeluju u Hrvatskoj. Zato, savjetujem bendu da razrade svoj zvuk, jer brit rock/pop nije paradigma indie žanra. Što se teksta tiče, varira od simpatičnih osvrta na raznorazne situacije, bilo društvene (Ulice), bilo glazbene (osvrt na kritičare u Jako dobar štih), no isto tako se mogu naći stilski nedorečeni stihovi koji na trenutke izgledaju kao da su samo u službi rime, kao na Univerzalki. Uostalom, sam naslov albuma, ujedno i naslov pjesme, Moderno trijezan, je zanimljiva sintagma, no ne i sasvim shvatljiva. No možda je u tome i čar.
 
Moderno Trijezan, iako ne donosi svježi zvuk, donosi puno više od eksponiranijih žanrovski im rođaka koji su od S3ngsa objektivno kvalitetniji u samo jednom pogledu – marketingu. Ljubitelji brit zvukovlja, isplati se poslušati ovaj album. Ostali ljubitelji glazbe, dajte priliku jednom od rijetkih hrvatskih demo bendova koji zaista nešto i rade.
 
Moram napomenuti da je ocjena u rangu domaćih uradaka, i u slučaju svrstavanja u inozemni kontekst bi otišao koji dio zvjezdice. Što se tiče bendovske trivije, namjerno sam ju izbjegao, jer će oni znatiželjni i voljni lako kliknuti link na njihov site.
 
Tonko Carić
Hits 1348

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42