MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2011
Format Albumi
Vrsta Alternative rock / Post-rock
Dodano Nedjelja, 18 Rujan 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2011
Država Hrvatska
Etiketa Moonlee Records
Edition details Produkcija: Storms. Datum objave: 12.09.2011. Snimano: Srpanj 2010.
Tags

Review

Neću se ni pokušati praviti kao da mi izdavanje albuma (što se fizičkog izdanja tiče) samo u formatu vinila ne djeluje pozerski, da ne izbacim koju grublju riječ. No i ostat ću na tome, uzevši to tek kao usputnu informaciju. Dovoljno, uostalom, vjerujem onoj da je sadržaj bitniji od ambalaže pa da ta i takva namjerna samopozicioniranja u komercijalno inferiorne ladice stavim debelo u pozadinu onoga što dobivam u zvučniku. Storms su zagrebački instrumentalni rock bend u trećoj godini staža pod tim imenom, a proizašao iz raspuštenih Don't Mess With Texas te još nekolicine bendova iz alter i post rock geta. Slobich, Sasha i Neven za – redom – basem, gitarom i bubnjevima pažljivo, bez ispuštanja glasa, sastavljaju i sviraju svoj gusti zvučni kolaž na postulatima post-rocka, a prigodno nazvani "We are Storms" im je prvi album.

Sad ću i na sadržaj nabaciti još jednu duboko subjektivnu natuknicu, a to je da post-rock više jedva da pristaje Mogwai, a kamoli nekim novim imenima. O da, i danas je lijepo poslušati njihove prve albume, nađe se u toj košarici i inače lijepih plodova, ali – ne znam za vas, no ja osobno jako, jako teško vidim ičeg aktualnog, inovativnog, pa i zanimljivog u toj recepturi. Evo i primjera Storms… Slušajući ih, ne mogu se oteti dojmu da momci guštaju u svojoj svirci i da uistinu imaju zanat u malim prstima, da im je potencijal naširoko otvorena kategorija i da im ne manjka žara i duha, ali ta glazba, taj koncept već sad vrišti za radikalnim (žanrovskim) promjenama na idućem projektu.

Iako su od nekih klišeja znalački, da ne kažem mulački, pobjegli kratkoćom skladbi (hvala im na tome!) i inzistiranjem na čistoj svirci sa svoja tri instrumenata, bez i efekta viška, vinilnih im tridesetak minuta prolazi kao cijeli sat dok se naslaga za naslagom slaže na bučnoj tapiseriji. Opet, napravimo li razmaknicu od ovih subjektivnih zapažanja, svi matematikom više nego poezijom oduševljeni slušatelji bit će dovoljno bogato nagrađeni za pažnju udijeljenu "We are Storms" da itko može pobiti kvalitetu tonskog zapisa. Ekonomičnost ruku pod ruku s energičnošću te nadahnuće ruku pod ruku s discipliniranošću odlike su Storms koje su itekako hvale vrijedne. Snažnija promocija (razumijem zalaganje za štancanje vinila, ali ne i inzistiranje na samo tom fizičkom formatu da bi se brzo potom ridalo nad jadnom prođom "pametne" glazbe pod poplavom zločestih estradnjaka) i rastezanje žanrovskih okvira mogli bi od ove ekipice napraviti respektabilno ime pod svjetlima onoga što zovemo rock pozornice.

Svjestan sam vrlo subjektivnog karaktera cijelog osvrta, ali ipak sam taj koji će potpisati ovu recenziju, a kako objektivnost u rock kritici nije ništa drugo doli mlakost (rekli bi u narodu: piškio bi', kakio bi'), mogu se samo nadati da će one koje treba ipak navesti na preslušavanje albuma. Ostali će shvatiti raspoloženje i poruku. Inače, uz, dakle, vinilno izdanje, "We are Storms" je dostupan kao download na stranicama Moonlee Records.

 

Toni Matošin

Hits 1643

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima