MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2011
Format Albumi
Vrsta Jazz Instrument
Dodano Utorak, 20 Rujan 2011
Žanr Jazz
Length 49:13
Broj diskova 1
Edition date 2011
Država SAD
Etiketa Moonjune Records
Catalog Number MJR037
Edition details Datum objave: 15.3.2011.; Snimano: Rumore Bianco Studio, Esine, Italija; Proodukcija: Boris Savoldelli; Izvršni producent: Leonardo Pavkovic
Tags

Review

Nakon eksperimentalnog vokalnog solo projekta Insanology i avangardnog mračnog putovanja s gitaristom Elliottom Sharpom na albumu Protoplasmic, četrdesetjednogodišnji vokalni majstor Boris Savoldelli snimio je novi album čiste dječje zaigranosti i veselja.

Pod očitim utjecajem vokalnih harmonija doo wop grupa iz 1950-ih, The Manhattan Transfera i naravno Bobbya Mcferrina, Savoldelli je stvorio humorističan pop album, skoro kao da je namijenjen animiranom filmu, isprepleten molskim sentimentalnim linijama. Za razliku od solo projekta Insanology na ovom se uglavnom vokalnom albumu kao gost na pjesmi „Biocosmopolitan“ pojavljuje sjajan basist Jimmy Haslip (Yellowjackets), a na „Concrete Clima“ (koja svojom pomalo robotskom temeljnom vokalnom linijom podsjeća na stvar „The Humans Are Dead“ od komičnog dua Flight of The Conchord) i „Kerouac in New York City“ Paolo Freso, koji je jazz tonovima iz trube i krilnice (flugelhorn) atmosferi dodao ponešto noir elemenata.

Budući da izostaje klasična ritam sekcija, bubanj i bas (osim na jednoj stvari), Savoldelli je vlastitim glasom uz pomoć looping efekta i ponekad pljeskanjem rukama stvorio osnovni ritmički temelj strukture na koji dalje u slojevima gradi melodične i već na prvo slušanje dopadljive vokalne harmonije. 
Inače zaista nisam ljubitelj dvojezičnih albuma i zaobilazim ih u širokom luku, no moram priznati da mi ovaj put nije zasmetalo što se na Biocosmopolitanu često izmjenjuje pjevanje tekstova na talijanskom i engleskom (Alessandro Ducoli je napisao sve tekstove, a Luca Morzenti je pružio pomoć u prijevodima na engleski). Razlog leži vjerojatno u raznim popularnim kič pjesmama talijanskih pjevača/grupa koji su me pripremili na to iako su i paradoksalno zaslužni za moje predrasude prema spajanjima dva ili više različitih jezika u jednoj pjesmi ili na jednom albumu. 
 
Biocosmopolitan je pitak i lagan pop album bez progresivnih ili eksperimentalnih elemenata koji su tipični za izdanja MoonJune Records. Nema tu puno mjesta za nekakve analize i teoretiziranje jer sve to posustaje pred lakoćom postojanja Savoldellieva optimističnog djela. Iznimku čini jedino odlična inovativna vokalna obrada Jimia Hendrixa „Crosstown Traffic“ koja se našla pri kraju kao bonus track i na kojoj je pokazao da u sebi nosi rokerske potencijale svog izvanrednog i na pravim mjestima hrapavog vokala. Druga je iznimka najsentimentalnija i najdepresivnija pjesma na albumu, „Biocosmo“, koja je uz pozadinske zvukove stroja i realnosti potpuno odsvirana na klaviru i gotovo u cijelosti otpjevana jednoglasno. Na samom kraju CD-a našao se i dodatni video spot za pjesmu „The Miss Kiss“ u stiliziranoj retro formi.
 
Ljubiša Prica
Hits 1120

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42