MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svibanj 2009
Format Albumi
Vrsta Rock
Dodano Nedjelja, 02 Listopad 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država Velika Britanija
Etiketa Universal
Tags

Review

 

Simple Minds će ove godine proslaviti 30 godina karijere. Iako su nekad uz U2 bili vrh, promašaji tipa Mandela Day i barem deset godina kreativne blokade uz nezanimljive albume učinili su svoje. Simple Minds jesu legende, daleko od tog, no dovoljno su pregrijani da izlazak novog albuma ne izaziva trnce kod nikog. Vrijeme za za mirovinu je već odavno počelo i produljivanjem karijere se neće postići dojam njene svevremenske uspješnosti nego će se kvaliteta razvodniti.
 
No što je tu je, album je objavljen i ovo se ipak može nazvati najboljim djelom Simple Mindsa kroz dulje vrijeme. Iako tu kvalitetu ne postiže, Graffiti Soul ipak podsjeća na komercijalni zenit Simple Mindsa osamdesetih. Minimalistički tekstovi koji više prepuštaju vokalu Jima Kerra i glazbenim umijećima benda i nisu toliko loš odabir. Daleko je ovo od kreativnih vrhova no lošim se sigurno ne može nazvati.
 
Jim Kerr je i nakon trideset godina jedan od najboljih vokala rock glazbe. I u pop rock zvuku koji obilježava ovaj album njegov glas može biti duboko izražajan, zadrhtati kad je potrebno, ali i potaknuti pamtljivost melodije koju pjeva.
 
Ipak, najbolji dio benda je Charlie Burchill, gitarist. Njegovi gitarski riffovi su u većini slučajeva i sami sposobni nositi pjesmu bilo u space rock okruženju Rocketsa, bilo u sirupastom emocionalnom aranžmanu Light Travelsa.
 
Problem albuma je jednostavnost koja možda u prvih pet pjesama dolazi kao lagan i potreban obrok od krcatih i teških modernijih rock produkcija no glatkost i pitkost melodija prema kraju albuma postaje predvidljiva, monotona te do posljednje pjesme čak i iritantna. Kreativnost je problem albuma jer kompaktan zvuk zadovoljava određene kriterije slušljivosti albuma, no ti albumi nisu baš previsoki.
 
Nekoć rame uz rame s U2, Simple Minds su putem zapeli i nikad se nisu vratili. Vojska fanova je tu no nove fanove se nema privući čime relevantnim. Regularnost i korektnost ovog albuma je nešto što ovaj album čini posebno irititantnim što je velika prepreka prirodnom starenju Simple Mindsa. Starenje sa stilom je problem mnogih legendi no Simple Mindsi su previše produžili svoj rok trajanja. Ovaj album nije ćorak,  no nije ni prekretnica zbog koje bi mogli negirati potrebu za mirovinom Simple Mindsa. Ta je potreba, čini se, gotova stvar.
 
Ivan Glazer
Hits 1499
Simple Minds Albumi Kronologija Big Music » Big Music

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima