MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Ima li budnih?

Bookmark

Data

Released Listopad 2011
Format Albumi
Vrsta Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Ponedjeljak, 21 Studeni 2011
Žanr Pop-Rock
Length 35:26
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2011
Država Hrvatska
Etiketa Dallas Records
Edition details Datum objave: 15.10.2011. Produkcija: Jura Ferina i Pavle Miholjević
Tags

Review

Ok, da ne okolišamo…  Vatra je snimila i izdala odličan album i time opravdala očekivanja. Naime,  o čemu se radi... Već početkom 2011., tamo negdje u veljači bend je izdao pjesmu Tremolo, najavni singl albuma, u kojoj je gostovao Damir Urban. Pjesma se dosta vrtila po radio stanicama, ušla u glave ljudi i postigla zavidan uspjeh. Već po tome je dosta mudrih glava zaključilo da situacija „smrdi“ na to da će nadolazeći album biti dobar pa su time i očekivanja i iščekivanje porasla. Letvica je visoko postavljena. I tako nekoliko mjeseci kasnije, Ima li budnih? ugledao je svjetlo dana. Na veliku radost benda i slušatelja velika očekivanja pokazala su se opravdana.

Već nakon prvog slušanja možemo zaključiti kako u plejeru imamo odličan album. Iako je stilski pomalo drugačiji od prethodnog Sputnika, Ima li budnih? i dalje ima prepoznatiljiv vatrin zvuk. Ima jedna tvrdnja koja kaže da Ima li budnih? zvuči mekše od Sputnika, ali profinjenije. Poznato je da je Vatra band koji ulaže puno truda u svirku i sve čime se bavi, onda ta profinjenost predstavlja napredak u zvuku i primjenu nekih novih ideja kod članova banda. Ivan Dečak kaže kako album predstavlja intimnu ispovjest članova banda, pa je i atmosfera na albumu takva.  Da je bend oko albuma imao jako visoke kriterije potkrepljuje i činjenica da u konkurenciji za album bilo čak 30-ak pjesama, ali band se odlučio da ih na album stavi samo 9, odnosno isključivo pjesme s kojima su bili u potpunosti zadovoljni.
 
Produkciju albuma potpisuju Jura Ferina i Pavle Miholjević iz benda Svadbas, te se može pretpostaviti kako zbog njih neke pjesme imaju dosta „art“ prizvuk. Sve u svemu, dobro obavljen posao.
 
Da Vatra očito voli surađivati s ekipom iz Svadbasa pokazuje i naslovna pjesma Ima li budnih u kojoj gustuje Ljubica Gurdulić, pjevačica u Svadbasu. Za istoimenu pjesmu snimljen je i spot čiju režiju potpisuje Filip Filkovic Philatz.
 
Od ostalih pjesama posebno bih izdvojio pjesme Plima adrenalina i Oproštaj koje stvarno zvuče kao velike intimne ispovijesti iz dubine duše, pune simbolike te vjerujem kako se dosta slušatelja na neki način pronaći u njoj.
 
Pjesme Limunova kora, Beduini i Mašine predstavljaju klasični Vatrin zvuk i izričaj koji smo upoznali na prethodnim albumima.
 
Pjesme Kamikaze i Vojska od terakote imaju malo drugačiji, profinjeniji i lakši zvuk, ali zbog toga nisu manje zanimljive, već upravo suprotno.
 
Uglavnom, Ima li budnih? je album koji predstavlja kompletno i zaokruženo djelo na koje članovi banda u potpunosti mogu biti ponosni. Također ne sumnjam da će ovaj album naći svoju publiku i uši i srca slušatelja.
 
Ovaj album potvrdio je Vatru kao jedan od najvažnijih hrvatskih rock bendova.
 
Za sada je poznato da će se promocija albuma održati 15.12.2011. u Tvornici u Zagrebu pa ako ste u mogućnosti pogledajte ovaj band uživo, band koji svira rock'n'roll iz srca i velikim žarom… definitivno se isplati.
Srđan Barić
Hits 2335
Sputnik « Sputnik Vatra Albumi Kronologija Zmajevi na vjetru » Zmajevi na vjetru

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture