MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2021
Format Albumi
Vrsta Pop rock / Singer-songwriter
Dodano Subota, 20 Studeni 2021
Žanr Pop-Rock
Length 36:52
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2021
Država Hrvatska
Etiketa Spona
Edition details Datum objave: 15.studenoga 2021. / Producent: Jere Šešelja
Tags Spona Zvonimir Varga Jere Šešelja

Review

"Muzika" je već deseta glazbena zbirka koju nam neumorni zagrebački kantautor Zvonimir Varga isporučuje u tek desetak godina i neće vam trebati mnogo nota ni minuta da shvatite kako ovdje nema mjesta nikakvim, a najmanje negativnim aspektima hiperprodukcije. Ne, u pitanju je autor koji se dokazao kao izvođač koji uživa u svom zanatu, odnosno, glazbenik kojem je autorski rad najznačajniji impuls i ključna stavka u fanfarama skromnoj, a u mnogočemu impresivnoj biografiji.  

Jer, "Muzika" svojim naslovom sebi i tepa i zavarava nonšalancijom: od prve do zadnje minute nižu se pjesme koje su i lagane, radiofonične, pjevne, kao i višeslojne, intrigantne... "pismene". Bilo da pjeva o svojoj voljenoj Katarini, kao u rokerski intoniranoj "Katarini", "Novoj za Kety" i "Najljepšoj curi u gradu" ("prozvana" dama uzvratila je vizualnim doprinosima poetinoj glazbi, odnosno, videospotovima i grafičkim rješenjima albuma) ili se predaje nostalgiji, kao u sjajnoj "Gradu ispod Sljemena", baladi "Pjesma poštaru" ili prpošnoj "Dobri stari telefon", bilo da se svojim skromnim, iskreno toplim doprinosom odužuje glazbi kao svom stalnom pratitelju i hranitelju (naslovna pjesma) ili komentira present tense kojem ionako kroz cijeli album suprotstavlja duhove neke lepršavije prošlosti (pomalo zakašnjela, ali ne i šarma lišena "Donald Trump"), Zvonimir se pokazuje kao pravi maestro "nepodnošljivo lakog" stiha. Negdje u raskoraku između Ripperovih i Balaševićevih vokalno-stilskih manira, ali prije svega odan sebi, toliko da ga je lako zamisliti kako u tišini svoga doma ili na kakvoj livadi uz cvrkut ptica prebire po gitari i trubadurski nježno slaže rime i note. Bez zadrške, bez fige u džepu, bez kalkulacije ili koncepta.

"Muzika" je, dakle, možda malen, grubo rečeno nebitan album, kao i dosadašnje zbirke s istim potpisom, ali lakoćom svoje poetike spada među najljepše glazbene razglednice koje ćete ovih dana, tjedana – ma i mjeseci – moći čuti iz domaće nam radinosti. A upravo u onom prvospomenutom, na prvu manje laskavom opisu albuma i leži dio njegova šarma i te ljepote; Zvonimir Varga stvara tako finu, šaljivu koliko i romantičnu, nostalgičnu koliko i lepršavu, prozračnu koliko i pričljivu glazbu baš zato što ne igra na kartu kantautorske poze i teškokalibarske poetike. Čime je ozbiljniji od nekih namjenski ozbiljnih kolega i autentičniji od nekih patnički zagledanih u svoje gitare.

Što – da me ne biste pogrešno shvatili – ne znači da u "Muzici" nećete dobiti uistinu sjajnu glazbu zahvalnu za opetovana slušanja. Za to se, uostalom, kao snimatelj, aranžer i producent, ali i gitarist, bubnjar i još ponešto pobrinuo Jere Šešelja (poveznica s još jednom prekrasnom recentnom glazbenom pričom, Kensington Lima), a bitne dodatne tonove dali su i Dean Melki s violinom, Jurica Hotko s klavijaturama i usnom harmonikom, Stipe Mađor s trubom, Bruno Dugopoljac s trombonom i Josip Janeš s bendžom i mandolinom. Ekipa je baš – tako se čini – "dala ruku", taman toliko da "Muzika" bude mala proslava glazbe i pratećeg joj stiha. Neće vas vući za rukav, ali će vam šarmerski namignuti. Ma više od toga vam i ne treba, bar ne za osmijeh kojom ćete joj, htjeli to ili ne, uzvratiti.

 

Toni Matošin

Hits 636
Ideje « Ideje Zvonimir Varga Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma

IzvještajiArtistični Urban sa svojom četvorkom popunio pulski Kaštel


Zatvoren je INmusic #15


INmusic festival - dan 3.


Drugi dan INmusic festivala


Otvoren je jubilarni 15. INmusic festival


Vlajternativni dokumentarac prikazan u Zadru


fenomenalni rastur World Stagea u ranovečernjim satima


Rival Sons - rock je živ i diše punim plućima


Kasabian kao šlag na tortu jubilarnog INmusica


Nick Cave And The Bad Seeds na INmusicu


Njihovo veličanstvo The Killers


Deftones na INmusicu


White Lies na INmusicu


LHD - dokaz da glazba govori više od riječi


Malady Lane prekratko, ali odlično


Gogol Bordello razvalili Main Stage


Royal Blood nastupili na main stageu


Idles brutalno zagrijali za Killerse


Fontaines D.C. na INmusicu


Pomelo Chess Society žestoki u svakom pogledu