MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Kraken


Bookmark

Data

Released Lipanj 2020
Format Albumi
Vrsta / Hard rock / Dalmatinska tradicionalna
Dodano Subota, 04 Srpanj 2020
Žanr Rock
Length 35:15
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2020
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 6092321
Edition details objavljeno: 16.6.2020.
Tags Croatia Records Vice Versa

Review

Vice Versa, anonimni dalmatinski metalac koji već neko vrijeme objavljuje glazbene uratke koje karakterizira spoj hard rock/heavy metala s dalmatinskim, mediteranskim tradicionalnim melodijama. Kako možemo otkriti na stranici samoga Vice, to visoko stvorenje rođeno je 8. maja 2016. godine u Splitu, glavom gradu Dalmacije. Od tad nas zapljuskuje svojim kombinacijama hard rock ili kako sam Vice kaže dalmatinskog metala. Dva dana prije prvog rođendana „Vice je odlučija podilit sa javnosti svoj kratki album tradicionalnih pisama onako kako su one tribale zvučat, ili kako Vice voli reć 'ove pisme su tribale ovako zvućat'". Pjesme su dostupne na Vicinom Youtube kanalu. Među tih pet pjesama nalazi se i izvrsno obrađena trogirska uspavanka – „Zaspalo je siroče“. Svako malo se na Vicinom Youtube kanalu pojavljuju novi uradci. Tako se skupilo 20ak zanimljivih pjesama. Cijelo to vrijeme ne znamo tko stoji iza ovog projekta, što i bitno nije. Prije petnaestak dana objavljen je prvi službeni album Vice Verse – Kraken. Svi upoznati s Vicinim dosadašnjim radom složiti će se kako je Kraken možda najbolji naziv za ovaj album odnosno za Vicin rad. Kraken je mitološko čudovište, glavonožac gigantske veličine koji se pojavljuje u skandinavskim legendama. Po legendama obitava na obalama Norveške i Grenlanda i terorizira mornare. Najvjerojatnije je legenda o njemu, strašnom krakenu, nastala pri susretima mornara s divovskim lignjama (Architeuthis dux). Naš Dalmatinac, Vice, uhvatio se u borbu s Krakenom (kao što je prikazan ona naslovnici) i evo nama jedan novi, originalniji i drugačiji album. „Kraken“ je dovoljno žestoka pjesma koja na satiričan način pjeva o borbi Vice Verse (bez kišobrana) sa Krakenom. „Kraken“ započinje s pjesmom „Viruj mi“, pričom o tipičnom Dalmatincu kojemu je s udice ispala riba koja je imala pišljivih 200 kila. Spot je u zadnjem kvartalu prošle godine zaintrigirao domaću metal publiku. Osim same pjesme, u spotu je glavni glumac jedan od najpoznatijih metalaca (metal fanova) Splita, pa i Dalmacije, legendarni Wera. Mjesec dana prije objavljen je spot za pjesmu „Cenat ili dva“ veseli mediteranski ritam u hard rock maniri s tekstom o dogodovštini bodljikave škarpine (Scorpaena scrofa) s ribarom i galebom. Pjesma „Škure“ će vas zasigurno nasmijati:

A kad padne noć ja ću poć
I poskidat ti s ponistra škure,
Obrusit ću sve od piture
I zakitat buže.
A kad dođe dan, drugi dan,
Kad sa kiton ja zakitan buže,
Ka slikar ću tad pinelon dat
Dvi ruke piture i vratit ti škure.

Ima na albumu još duhovitih tekstova, kao što je npr. pjesma „Dogovor“ koja pjeva o dogovoru dvaju težaka oko davanju metra, dva zemlje za put (neiscrpna tema u ostavinskim i sličnim postupcima). Na albumu se nalazi i nekoliko tekstualno, pa i glazbeno nježnijih pjesama, kao što je „Popit ću more“ ili „Trag“ (iako i u njima ima i glazbeno žestokih dijelova).

Zanimljiva, originalna fuzija dalmatinskih melodija i hard rock i metala. Dapače, nešto malo manje heavy, a više rock, ali sličan pristup dalmatinskoj glazbi, imali su isto Splićani, projekt /band nazvan Libar. Može li se glazba Vice Verse okarakterizirati kao folk-metal? Ako se Alestorm kvalificiraju kao folk-metal (uz nezaobilazni gusarski metal), onda možemo i Versu staviti u istu skupinu. Jedino on nije gusarski, nego dalmatinski folk metal. Ipak, nije potrebno sve svrstavati u svoju ladicu, možda je nešto ipak van ladica. Kad smo već spomenuli Alestorom, škotski gusari još uvijek nemaju album Kraken, ali imaju krakena kao simbol na svojim majicama. Imaju još nekoliko zajedničkih stvari Alestorm i Versa, a to je duhovitost. S ovim ne želim tvrditi da je Vice nekakva kopija Alestorma, dapače, upravo suprotno. Još ako se Vice otputi malo južnije i opjeva omiške gusare?! Možda im jedino nekakav zajednički morski gen….Ipak

Ljudi, to je kraken
Ljudi, ogroman kraken
Ljudi, to je kraken
Krakova mu osan
Osta san posran.

Bruno Ćurko

Hits 2057

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma