MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Earthling


Bookmark

Data

Released Veljača 2022
Format Albumi
Vrsta Alternative/Indie Rock / Adult Alternative Pop/Rock / Alternative Singer/Songwriter
Dodano Ponedjeljak, 14 Veljača 2022
Žanr Pop-Rock
Length 48:03
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2022
Država Europa
Etiketa Seattle Surf Co. / Republic Records
Catalog Number 00602445254262
Edition details objavljeno: 11.2.2022.; producent: Andrew Watt; snimano: Gold Tooth Music Studio, Beverly Hills, CA i Jump Site Studios
Tags Republic Records Andrew Watt Eddie Vedder Seattle Surf Co.

Review

Ako neće brdo Muhamedu, onda će Muhamed (čitaj: Eddie Vedder) doći brdu (čitaj: nama).

Dolazak je najavljen uz novi bend Earthlings. Sam pogled na imena izaziva pozitivnu jezu i u startu obećavajuću sviralačku izvrsnost: Josh Klinghoffer (ex RHCP, sada pridruženi koncertni član Perl Jama) na gitari i klavijaturama; Glen Hansard (The Frames) vokal i gitara; Chris Chaney (aktualni basist Jane's Addictiona); Chad Smith (aktualni bubnjar RHCP) te producent i gitarist Andrew Watt.

I to nije sve, u goste na ovom albumu pozvani su redom: Stevie Wonder, Elton John i Ringo Starr.

Gotovo je biblijska spona između Eddieja i matičnog mu benda, neću pogriješiti u konstataciji da Pearl Jama ne bi bilo bez izuzetne karizme Eddieja Veddera, što vrijedi i obrnuto. Bez te izuzetne konekcije i ovisnosti sigurno ne bi došlo do obostrane prepoznatljivosti i identiteta, što je naročito izraženo u živim nastupima.

Stoga neće biti ništa čudnog ako na ovom, trećem mu samostalnom albumu, nastalom nakon pauze od 11 godina, nećemo pronaći neki značajan odmak u odnosu prvotnu glazbenu detonaciju matičnog benda, iako se, obzirom na gostujuće glazbenike (Stevie Wonder, Elton John), neugodni crv sumnje polako neugodno uvlači u razmišljanja hoće li se ovaj produkt možda odšetati prema sredini (čitaj: mainstreamu).

Što god će se otkrivati prilikom preslušavanja, siguran sam u jedno: to bi trebala biti kolekcija destilirane energije, neskrivenih osjećaja, prvoklasne svirke kao neizbježnih suputnika na ovom putovanju uz Eddiev jedinstveni magnetizam i obvezu održavanja postojanog balansa uz ponekad nezahvalnu ulogu glavnog „zabavljača“.

Otvarajuća „Invincible“, s recitirajućim uvodom poput Davida Byrnea iz „Once in the Liftime“ dokaz je da se Eddie još dobro drži u kompozitorskom sedlu, klavijaturska pozadina pomješana s aktivnim, panoramskim gitarama, suverenom raskošnom svirkom ritam sekcije i poticajnom cvjetajućom atmosferom poput Gabrielove „Solsbury Hills“ pametan je izbor za uvod u nastavak. Uz, naravno, invincible vokal glavne face.

Da je kojim slučajem Tom Petty još među nama upravo tako bi zvučala vokalno/kompozitorska koprodukcija njega i Eddieja u „Long Way“ u kojoj se kao back vokal okušala Harper, njegova kćer.

Poznato je da je Eddie vatreni obožavatelj i poštovatelj glazbe koja je jednim dijelom nastala prije njegovih priča, a dijelom i usporedo s njima. Mislim pri tome na često koncertno odavanje počasti bendu The Who i ocu grungea, Neil Youngu; stoga ne čudi što se na ovom uratku Eddie sjetio apostolskog značaja kojeg su nam Beatlesi ostavili u nasljeđe pa je uvrstio jednu njihovu „izgubljenu“ pjesmu. Jer „Mrs Mills“ je upravo to, raskošna evokacija u detalje podržana koloritom i nenadmašnim okusom jedne „Penny Lane“, s raskošnim aranžmanom prepunom gudača i puhača. A meštar Ringo Starr je tom prilikom utkao u taj, rekao bih, gotovo pastoralan krajobraz svoje bubnjarsko umijeće kroz nesmiljeno uživanje u sviranju. Još jedan dokaz poštovanja prema eponimnom bendu bila je nedavna živa svirka na kojoj su odsvirali „Here Comes the Sun“ i Harrisonovu „Isn't It a Pity“.

Nešto drugačijeg Eddieja možemo pronaći u „Try“, usnom harmonikom (Stevie Wonder) obojanim brzacem, gotovo dobro došlim ispušnim ventilom za cijeli bend. Pjesma koja podiže na noge junačke.

Negdje na tom tragu nalazi se i „Rose of Jericho“.

„Brother the Cloud“ je močan, tipičan Eddiev izričaj pun „buke i bijesa“ kao skinut iz kataloga Jamovaca s prstohvatom Whoovskih riffova, pametnim izmjenama ritma, umetnutim intervalima koji odražavaju autorovu zrelost i iskustvo, a potiču radoznalost i želju za daljnim slušanjem. Pjesma je nastala kao žaljenje za izgubljenim prijateljom – Chris Cornellom. Vrlo moćna, iskrena pjesma u kojoj je bend otpustio sve kočnice.

Da je Bossovo poimanje glazbe zainteresiralo šareno mnoštvo drugih glazbenika i nije neka posebna tajna. Killersi su tako s albuma „Imploding the Miracle“ „citirali“ Bossa u „My Own Soul's Warning“, a sada je Eddie u „The Dark“ stvorio još jednu tipičnu parfimiranu inačicu koja se s lakoćom može zakačiti za Springsteenov opus, uz, siguran sam odobravanje samog Bossa. „Find me in the dark“ pjeva Eddie u želji da tamo pronađemo novo glazbeno svijetlo.

Edie Vedder i Sir Elton John u zajedničkoj svirci?

Za nekoga blasfemija, no slušanje ovog rock n' roll/honky tonk uratka s odličnom klavirskom rolom samog Eltona daje ovoj pjesmi dodatnu kvalitativnu dimenziju, zahvaljujući i učešću cijelog benda koji naprosto rastura.

Za sami kraj ostavljena je neobična, pomalo morbidna, nadasve snažno emocijonalna „On My Way“ s vokalnim introm koji neodoljivo podsjeća na slavne vegaske dane Franka Sinatre. Riječ je, ustvari, o pronađenoj snimci u kojoj je vokal Edwarda Louisa Seversona, Eddiejevog biološkog oca, pa je tako nastao ovaj virtualni duet u kojem su spojeni prošlost i sadašnjost.

Ukratko, odličan zbir pjesama odličnog i očito pozitivno nabrijanog Eddieja, kao uostalom i cijelog benda. Dojma sam da je Klinghoffer u ovoj postavi pronašao svoje ja, za razliku od RHCP avanture, Chad je poslovično kao uključen u struju, stoga ne čudi ta silna energija i snaga koje se išćitavaju iz svake pjesme, ukratko bend očekivano briljira na instrumentalnoj razini.

Ova recenzija napravljena je nakon samo dva slušanja, kada su emocije čiste i snažne, a prvi dojmovi (možda i najvažniji) sasvim pozitivni (nastali na sjećanju svirke i atmosfere s njihovog rimskog koncerta iz 2018. godine).

Kao što je to slučaj sa Pearl Jamovim „Gigatonom“ koji dandanas nakon svakog slušanja postaje sve bolji i bolji, nema sumnje da će se isto dogoditi i s ovim najnovijim Eddievim uratkom s kojim je širom otvorio vrata predstojećim glazbenim očekivanjima.

Đorđe Škarica

Hits 1921
Ukulele Songs « Ukulele Songs Eddie Vedder Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima