MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Bloodline


Bookmark

Data

Released Siječanj 2016
Format Albumi
Vrsta Alternative/Indie Rock
Dodano Petak, 03 Ožujak 2017
Žanr Rock
Length 56:02
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2016
Država Europa
Etiketa Glitterhouse Records
Catalog Number GRCD 864
Edition details objavljeno: 29.1.2016.; producenti: Brian Lopez i Gabriel Sullivan
Tags XIXA Brian Lopez Gabriel Sullivan Glitterhouse Records

Review

Kao što su prije 10-ak godina članovi sastava Giant Sand, Joey Burns i John Convertino, osnovali vrlo uspješnu grupu Calexico, nedavno su njihovim stopama krenuli Brian Lopez i Gabriel Sullivan čiji je novi bend, šesteročlani XIXA, prošle godine predstavio svoj prvi studijski album, „Bloodline“. Na prvijencu kombiniraju americanu i latinoameričku glazbu po kojoj su Giant Sand i Calexico toliko poznati s psihodelijom kakva bi više odgovarala Queens Of The Stone Ageu, a čak ne bi djelovala izgubljeno ni na posljednjem albumu The Corala, „Distance Inbetween“, na kojemu su britanci napravili sličan zaokret u glazbi.

Kroz skoro sat vremena i 11 pjesama (uključujući i skrivenu pjesmu na kraju koja ničime ne pridonosi kvaliteti albuma), XIXA ni u jednom trenutku ne napušta pustinje. Na naslovnoj pjesmi koja otvara album tako sviraju u rodnoj Arizoni, a neupućeni bi mogli pomisliti da su slučajno pustili (vrlo kvalitetan) soundtrack nekog manje poznatog vesterna. „Vampiro“ i indie-rockasta „Killer“ zvuče kao da su prešli preko granice u Meksiko, dok „World Goes Away“ te „Nena Linda“ pripadaju više u Saharu. Posebno impresionira „World Goes Away“, jedan od vrhunaca albuma, koju je napisao te na kojoj gostuje Sadam Iyad Imarhan, najpoznatiji kao pjevač velikana pustinjskog bluesa Tinariwen.

Iz pjesme u pjesmu bend pronalazi novi način za iznenaditi slušatelja, ali nijedna pjesma ne djeluje kao da ne pripada na album. Na briljantnoj „Pressures Of Mankind“ dominiraju orgulje te fantastična ritam sekcija koju na bubnjevima predvodi Winston Watson, najpoznatiji po radu s Bobom Dylanom u 90ima, dok se na nju nastavlja „Golden Apparition“ koju krasi najzarazniji riff na albumu. Nakon sedam pjesama bend pomalo gubi inspiraciju tako da ostale tri pjesme, kao i prijespomenuta skrivena pjesma, pomalo padaju u zaborav naspram odličnom uvodu i sredini albuma.

Ipak, čak i na svojim slabijim dijelovima, „Bloodline“ pršti atmosferom. Usporedba s vestern soundtrackom ne prestaje na uvodnoj pjesmi, album je u cijelosti fantastično produciran, glazbenici koje su oko sebe okupili Lopez i Sullivan su itekako dorasli zadatku. Svi fanovi Calexica, americane, latinoameričke glazbe i(li) psihodelije bi morali na kalendaru označiti 27. ožujka kad šestorka iz Tucsona dolazi u zagrebačku Močvaru.

Janko Sladović

Hits 2095

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima