MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Prosinac 2022
Format Albumi
Vrsta / Jazz-funk / Electric Jazz
Dodano Petak, 17 Studeni 2023
Žanr Jazz
Length 44:10
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2022
Država Hrvatska
Etiketa Dancing Bear
Edition details objavljeno: 9.12.2022.; snimano: 2022. studio Kramasonik
Tags Dancing Bear Zmaj Orko Star

Review

Baš se pitam kako sam promašio album "Escape", kojeg je 9. prosinca još prošle godine objavila izdavačka kuća Dancing Bear Music, a iza gotovo 65 minutne glazbene "rasturačine" stoji bend vrlo izazovnog imena Zmaj Orko Star.

Ono što dolazi s ovog albuma ulazi u pomalo najosjetljivije glazbeno područje, a to je improvizacija, to je svirka gdje se glazbenici jednostavno nadopunjuju, gdje se njihova priča samo nadograđuje, razvija i postaje samo veća, snažnija i efektnija. Radi se o izuzetnim glazbenicima, radi se o domaćim ljudima koji bilo gdje u svijetu mogu nastupati i nitko neće moći reći da oni nisu iz mjesta gdje nastupaju.

Glazba je internacionalni globalni jezik koji razumiju oni koji ga žele razumjeti. Oni drugi, neka se posvete nečem drugom.

Uzevši ovaj album nisam znao što očekivati, ali jednostavno od prve milisekunde osjetio sam da je ova glazbena priča dio i mog glazbenog zanimanja i prilikom slušanja istinski sam uživao. Zašto? Zato jer nisam se želio opterećivati "brijom": ovo sam čuo ondje ili ovdje. Ma daj, kakve su to priče! Možda ova trojica glazbenika nikada do sada nisu svirali zajedno, ali zvuče kao da su zajedno 100 godina, da se poznaju u dušu, da znaju kako će, što će i kada i gdje. Prosto je nevjerojatno kako sve to zvuči tako tečno i tako impresivno jer u centru ovog albuma je glazba i njene neiscrpne mogućnosti. A kada se o tome radi, tu privilegiju imaju samo oni koji su istinski majstori svojih instrumenata, koji nisu opterećeni bilo kakvim ogradama, nego su samo željni svirke. I to ne bilo kakve, već se cijeli albumu temelji na slobodnoj formi improvizacije, gdje će se u svakom trenutku dogoditi nešto drugo, nešto što će vas iznenaditi i pokazati vam neke nove smjerove ili ceste, kako želite, i ako ste "full open mind" onda nema frke, pred vama se otvaraju neka nova i druga, drugačija vrata, koja su možda do sada bila zaključana ili ih samo se niste usudili otvoriti bojeći se da to ipak nije glazba za vas! A onda priča počinje ići, teći sasvim drugim i potpuno drugačijim smjerom. Možda vam je potreban mali "break" da dođete k sebi jer ono što čujete je istinski melem za uši. Pred vama se nižu nevjerojatni tonski koloriti, melodije, akordi, tonovi od kojih se jednostavno ne želite odvojiti. Imajući "sluške" na ušima sav taj dojam je itekako pojačan i nevjerojatno inspirativan za mene kao običnog slušatelja, koji samo voli dobru i kvalitetnu glazbu i ništa više, niti manje.

Kako godine prolaze sve sam spremniji za razne eksperimente, da pokušam slušati ovaj ili onaj glazbeni pravac, da se pokušam ufurati u neke potpuno drugačije glazbene vode. Da, ovdje sam se definitivno pronašao, ovo je ono što volim slušati, to je glazba koja me podsjeća na mnogo toga, ali isto tako na mene djeluje nevjerojatno poticajno. Da mi je netko rekao da ću pisati ovo što baš sada pišem, rekao bih mu: daj, stari, nema šanse!! No, evo i u tome priča je otišla izuzetno daleko i odvela me na mjesta na kojima još nisam bio. Da, čudno je to što je ovaj album zapravo impresivno i atraktivno putovanje koje ima svojih jedinstvenih i posebnih, osebujnih 10 destinacija, a kada dođete do kraja jednostavno krećete ispočetka, kao da nije bilo ništa, a vi jednostavno morate tražiti još i još! Do sada sam album preslušao oko 30-tak puta i svaki puta su mi neke druge pjesme bolje i dojmljivije. I evo, upravo sada ponovo krećem na put i ovaj puta mi je destinacija br. 9 (The Pursuit of the Perseids) nekako iskače na prvo mjesto, ali tko zna koja kompozicija će to biti nakon što ponovo krenem ispočetka. Evo sada je to "Eol's bag"' , koja će to biti sljedeći puta... doista ne znam.

Preporuka

Apsolutno nevjerojatno i neponovljivo glazbeno iskustvo bez obzira na kojem sam glazbenom broju. Svaka od ovih 10 skladbi ima svoje prednosti, pa i mane, ali većinom su to istinske prednosti koje se itekako čuju! A sada želim napisati sljedeće, album "Escape" je za mene istinski bijeg od ovog razularenog, okrutnog života. Za mene je ovo doista sjajno sklonište gdje mi se ne može ništa loše dogoditi jer mi nitko i ništa ne može ama baš ništa!

I da, osjećam se ugodno i lijepo i sigurno na ovom neobično atraktivnom glazbenom putovanju. Od "Escape from The Halmet" preko "Power Of Change" pa sve do "And to star dust we shall return", prilikom svakog novog obilaska, ovih 10 atraktivnih destinacija doživljavam neko novo i drugačije prosvjetljenje i samo želim ići dalje i ponovo. Zar to nije ono nešto što svakom albumu daje odliku IZVRSNOSTI!?
Na kraju samo želim napisati jedno veliko HVALA: Toniju Starešiniću, Borku Rupeni i Zoranu Majstoroviću..

Yours,
Mladen Lonćar - Mike

Hits 2472

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiZagreb Music Fest, 2. dan - kišni ured se ipak smilovao


Manifest crnila u Močvari: Stonebride/Luxus Lord/Prisonplanet


Zagreb Music Fest, 1. dan


Lord Of The Dance nastupili u Zagrebu


BadBadNotGood u Šibeniku


Galerija fotografija: Lord Of The Dance u Splitu


Diddle In The Middle i Bonaster


Stingove čarolije u intimnom ozračju Arene


Alex Sipiagin Quartet zaključio Rovinj Spring Jazz


Edo Maajka zatvorio ovogodišnji Beerfest


Drugi dan katarzičkog iskustva s Rammstein u Beogradu


Nastupom Baby Lasagne završen Sea Star Festival


Bill Frisell na 33. festivalu JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 3.


Nastavljen je 33. JazzTimeRijeka


Bizarnost u Tvornici kulture koju niste smjeli propustiti


Ni kiša nije ugasila Vatru na Šalati


Spektakularan Rammstein u Beogradu održao prvi koncert


Bosak & Second Hand Band odlični u klubu Boogaloo


Počeo 33. JazzTimeRijeka