Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Ray-jamie

Događaji
2005. Jamie Foxx osvojio je Oscar za najbolju mušku ulogu, onu u biografskom filmu 'Ray' gdje je Foxx glumio Raya Charlesa. Istoga dana, 'Genius Loves Company' Raya Charlesa bio je broj jedan na američkoj ljestvici albuma. Album je izdan ni tri mjeseca nakon glazbenikove smrti u lipnju 2004. godine.

u2

Događaji

1980. Predstavnici Island Recordsa su ponudili ugovor mladićima iz grupe U2 nakon što su vidjeli njihov dablinski nastup pred 2400 ljudi. Potpisivanje U2-a dugoročno je spasilo posrnulu diskografsku kuću, kojoj je megauspjeh Iraca nadoknadio gubitke u poslovanju uzrokovane smrću dotad glavne zvijezde kuće, Boba Marleyja.

Elvis Presley

Događaji

1956. Elvis je imao svoj prvi nacionalni hit kada je njegova pjesma "I Forgot To Remember to Forget" došla na 1. mjesto Billboardove "Country & Western" liste.

Kurt Cobain

Događaji
1992. Na plaži Waikiki na Havajima u bračne vode su uplovili Kurt Cobain iz Nirvane i Courtney Love, frontwoman benda Hole.

abbey road studios

Događaji
2010. Abbey Road studio u Londonu zaštićen je kao spomenik kulture. U njemu su Beatlesi snimili slavni istoimeni album.

NME logo

Događaji
1992. časopis NME je najboljim debi albumom svih albuma proglasio ‘Horses’ Patti Smith. Iza nje su se svrstali Joy Division s ‘Unknown Pleasures’, MC5 s ‘Kick Out the Jams’, Jesus and the Mary Chain sa ‘Psychocandy’ i ‘Marquee Moon’ Televisiona.

gibson flying v

Događaji

 

1958. Iz Gibsonove tvornice u Kalamazoou, Michigan, izašla je prva gitara ‘Flying V’, neobičnog futurističkog izgleda. Prvi slavni korisnici te gitare bili su Albert King, Dave Davies i Jimi Hendrix.

beatles wig

Događaji

1964. britanska kompanija otpremila je brodom u Ameriku pola tone perika nalik na frizure Beatlesa. Na novinarski upit kako se osjeća zbog toga što tinejdžeri imitiraju njihove frizure noseći perike, John Lennon je odgovorio: "Ne imitiraju nas zato što mi ne nosimo perike Beatlesa".

Freddie-Mercuty

Događaji
1990. Freddie Mercury održao je svoj posljednji nastup u životu. S ostatkom Queena pokupio je te večeri Brit nagradu za izniman doprinos glazbi.

yusuf

Događaji
2005. The Sunday Times i The Sun morali su novčano kompenzirati Yusufa Islama, nekad poznatog kao Cat Stevens, zbog lažnih optužbi za uključenost u terorizam. Glazbenik je novac proslijedio u dobrotvorne svrhe.

Chicago Transit Authority

1967. Sedmero studenata glazbe na čikaškom DePaul sveučilištu osnovali su bend koji je ubrzo uzeo ime Chicago Transit Authority, a kasnije Chicago.

the who umg

Događaji
1970. The Who su održali koncert u Leedsu, koji je snimljen za live album ‘Live at Leeds’. Smatran je jednim od najboljih live albuma svih vremena. U New York Timesu je opisan kao ‘hard rock holokaust’, a Rolling Stone ga je uvrstio na 170. mjesto liste najboljih albuma svih vremena.

the jam

Događaji
1982. The Jam su postali prvi bend nakon The Beatlesa koji su u TV emisiji ‘Top of the Pops’ odsvirali dvije pjesme u istom izdanju emisije. Odabrali su ‘A Town Called Malice’ i ‘Precious’, singlove s njihovog posljednjeg albuma, ‘The Gift’.