Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

JailhouseRock

1957. objavljen je klasik Elvisa Presleya, "Jailhouse Rock". Postao je njegov deveti singl broj 1 u SAD-u i ostao je na Billboardovoj ljestvici devetnaest tjedana. Isječak iz filma u kojem je pjevao pjesmu mnogi povjesničari smatraju prvim rock videom.

Događaji

1961. John Leyton je bio na 1. mjestu britanske liste singlova sa "Johnny Remember Me", njegovim jedinim brojem 1.

1966. The Association su započeli trotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice singlova sa "Cherish". Završeno snimanje pjesme trajalo je 3 minute i 25 sekundi, ali na etiketi singla navedeno je vrijeme kao 3:00 kako DJ-evi ne bi bili obeshrabreni pustiti "dugačku pjesmu".

1966. Jimi Hendrix sletio je u London iz New Yorka, zajedno sa svojim menadžerom Chasom Chandlerom. Iste je večeri upoznao Kathy Etchingham i s njom započeo vezu, a ubrzo je upoznao i članove kasnijih The Jimi Hendrix Experience, basista Noela Reddinga i bubnjara Mitcha Mitchella. Šest dana kasnije, nastupio je za vrijeme koncerta grupe Cream, gdje je odsvirao ‘Killing Floor’ Howlin Wolfa. Hendrixovi dani u Londonu prikazani su u filmu ‘All Is By My Side’, gdje ga glumi Andre 3000 iz grupe Outkast.

1967. grupa Traffic je u kazalištu Saville u Londonu održala svoj prvi nastup u karijeri.

1971. objavljen je 'Electric Warrior', drugi studijski album grupe T. Rex. S njime je grupa zaokrenula s folk-rock prema glam-rock zvuku, a mnogi ga danas smatraju definirajućim albumom tog žanra. Dosegao je vrh britanske ljestvice albuma te postao tamošnji najprodavaniji album godine. Izbacio je hit-singl 'Bang a Gong', najpoznatiju pjesmu benda do danas. Pitchfork ga je proglasio 20. najboljim albumom 70-ih, a Rolling Stone 160. najboljim svih vremena.

1975. Rod Stewart je bio na 1. mjestu britanske liste singlova sa "Sailing". Pjesma je postala hit nakon što je korištena u dokumentarnoj TV seriji.

1983. Billy Joel je dospio na 1. mjesto američke ljestvice singlova sa "Tell Her About It".

1983. najprodavaniji singl 1983. godine, ‘Karma Chameleon’ grupe Culture Club, dosegao je vrh britanske ljestvice. Bendu je priskrbio Brit nagradu za singl godine.

1988. prva a capella pjesma na američkom broju jedan postala je ‘Don’t Worry Be Happy’ Bobbya McFerrina. Naziv pjesme potječe od fraze koju je često koristio duhovni vođa Meher Baba. Pjesmu je dodatno populariziralo pojavljivanje u filmu 'Cocktail' s Tomom Cruiseom.

1988. The Hollies su bili na 1. mjestu britanske liste singlova sa "He Ain't Heavy It's My Brother", nakon što je pjesma korištena u britanskoj TV reklami za pivo. Pjesma je prvotno bila hit 1969., a na njoj je svirao mladi Elton John na klaviru.

1991. izdan je 'Nevermind', drugi studijski album Nirvane i onaj koji je grupi donio svjetsku slavu, kao i čitavom grunge žanru kojeg su, prema medijima, predstavljali. Samo je singl 'Smells Like Teen Spirit' bio dovoljan kako bi mediji proglasili ulazak američkog alter-rocka u svijet mainstreama. Izniman su uspjeh ostvarili i singlovi 'Come As You Are' i 'In Bloom'. Album je dosegao vrh američke ljestvice početkom 1992., dok je u Britaniji dospio do devetog mjesta. Iako je u početku 'Nevermind' bio medijski ignoriran, uskoro su uslijedili hvalospjevi brojnih novina i časopisa: u Spinu su napisali 'fućkati ćete ove pjesme do kraja svog života', dok je Select usporedio Nirvanu s bendovima poput Jane's Addiction, Pixies i Sonic Youth. Rolling Stone i Time su ga proglasili najboljim, a Pitchfork devetim najboljim albumom 90-ih, dok je na Rolling Stone-ovoj ljestvici najboljih albuma svih vremena album zauzeo 17. mjesto.

1991. objavljen je peti studijski album grupe Red Hot Chili Peppers, 'Blood Sugar Sex Magik'. Kao i kod Nirvaninog 'Nevermind', bio je to album na kojem su članovi benda predstavili melodičniji zvuk nego prije, što je rezultiralo velikim komercijalnim, ali i kritičkim uspjehom. Na albumu se nalaze neki od najvećih hitova grupe do danas poput 'Under the Bridge', 'Give It Away' i 'Breaking the Girl'. Album je dosegao treće mjesto američke ljestvice te je prodan u preko 13 milijuna primjeraka diljem svijeta. Guitar World ga je proglasio 18. najboljim 'gitarskim' albumom ikada, a Rolling Stone 14. najboljim albumom 90-ih te 310. ikada.

1991. izdan je 'The Low End Theory', drugi album hip-hop kolektiva A Tribe Called Quest. Isprva osrednjeg uspjeha (45. mjesto američke ljestvice), do 1995. je dosegao platinastu nakladu te izvršio izniman utjecaj na hip-hop žanr narednih godina. Allmusic je album opisao kao 'najkonzistentniji hip-hop album ikada', a Rolling Stone ga svrstao na 154. mjesto liste najboljih albuma svih vremena.

2000. Madonna je započela dvotjedni boravak na 1. mjestu britanske ljestvice albuma sa "Music", njezinim sedmom albumom na britanskom broju 1.

2004. na Wembleyu je održan The Strat Pack: Live in Concert, na kojem su glazbene zvijezde poput Ronnieja Wooda, Joea Walsha, Garyja Moorea, Briana Maya, Davida Gilmoura i Alberta Leeja obilježile 50. rođendan gitare Fender Stratocaster.

2006. Scissor Sisters su bili na vrhu britanske ljestvice albuma i ljestvica singlova. Njihov drugi album "Ta-Dah" je ušao na top 10, dok je singl "I Don't Feel Like Dancin" bio treći tjedan zaredom na 1. mjestu.

2013. objavljen je četvrti i do danas posljednji studijski album grupe Mazzy Star, 'Seasons of Your Day'. Na njemu je sudjelovao i Colm Ó Cíosóig, kolega pjevačice Hope Sandoval u bendu The Warm Inventions.

Rođeni

1931. engleski glumac, pjevač i tekstopisac Anthony Newley, koji je 1960. imao singl na britanskom broju 1, "Why". Newley je napisao pjesmu 'Feeling Good', koju je popularizirala Nina Simone, a obradili su je i mnogi drugi popularni umjetnici, kao i tekst za naslovnu pjesmu filma Goldfinger iz 1964. godine. Newley je preminuo 14. travnja 1999. godine.

1940. Barbara Allbut, članica američke ženske skupine The Angels, s kojom je 1963. imala singl na američkom broju 1, "My Boyfriend's Back". Pjesma je u Velikoj Britaniji dospjela tek na 50. mjesto. The Angels su bili prva bijela ženska skupina koja je imala hit broj 1 u SAD-u.

1942. Linda McCartney, britanska glazbenica, fotografkinja i aktivistica za prava životinja, poznata i kao supruga Paula McCartneya. Svirala je klavijature na albumima The Wings i Paulovim samostalnim izdanjima. Preminula je od raka dojke 1998. godine.

1942. Gerry Marsden, britanski glazbenik, najpoznatiji kao frontman Gerry & the Pacemakers, čija je verzija ‘You’ll Never Walk Alone’ bila britanski broj jedan 1963. te uskoro postala himnom FC Liverpoola.

1952. Mark Sandman, američki glazbenik, najpoznatiji kao frontman 'low-rock' benda Morphine. Bio je članom sastava poput Sandman, Candy Bar, the Hypnosonics, Treat Her Orange, Supergroup, the Pale Brothers te Either/Orchestra, no zapažen je tek kao član Treat Her Right od 1989. godine. Nakon toga je osnovao Morphine kao pjevač, tekstopisac i slide-bass instrumentalist zajedno sa saksofonistom Danom Colleyjem i bubnjarem Jeromeom Dupreeom (kasnije je bubnjar postao Billy Conway). S Morphine,  jednim od najznačajnijih alternativnih bendova 90-ih, snimio je pet studijskih albuma. Bio je i osnivač studija i diskograske kuće Hi-n-Dry. Preminuo je 1999. od posljedica srčanog udara za vrijeme koncerta u talijanskoj Palestrini.

1969. američki glazbenik Shawn Crahan, poznatiji kao "Clown", najpoznatiji kao jedan od dvojice perkusionista i suosnivač metal sastava Slipknot.

1971. Marty Cintron III, pjevač i lead gitarista američkog pop tria No Mercy. Grupa je 1997. imala singl na britanskom broju 2, "Where Do You Go".

1971. Peter Salisbury, bubnjar engleskog rock sastava The Verve, koji je 1997. imao album "Urban Hymns", jedan od najprodavanijih albuma u britanskoj povijesti. Na albumu se nalaze hit singlovi "Bitter Sweet Symphony", "The Drugs Don't Work" i "Lucky Man".

1980. Anna Margaret Michelle Calvi, britanska glazbenica talijanskog porijekla. Isprva instruktorica gitare, karijeru profesionalne glazbenice započela je istoimenim albumom iz 2011., a nastavila s ‘One Breath’ dvije godine kasnije te EP-jem obrada ‘Strange Weather’.